Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για ανεπάρκεια στην πολιτική κατά του HIV (AIDS) καταγγέλλει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία

ΥΓΕΙΑ στις 01/12/2017

Επίσκεψη κλιμακίου στο Λαϊκό

|> Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα στις 11 κλιμάκιο του Τομέα Υγείας της ΝΔ, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και στις 15:00 θα επισκεφτεί το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Ath Ckeckpoint. ​ Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου και ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Ιάσων Φωτήλας.​​​​

Εν τω μεταξύ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν, οι δύο βουλευτές, μαζί με τους συναδέλφους τους του τομέα Υγείας της ΝΔ, με θέμα “Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης οδηγεί σε υγειονομική βόμβα λόγω του HIV”.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο ίδιο θέμα, που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και των φορέων του HIV και για το οποίο είχαμε καταθέσει συνεχόμενες ερωτήσεις στη βουλή ( Α.Π.: 2583/13-1-2017, 2740/20-1-2017, 3846/2-3-2017). Αφορά το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και 1.5 χρόνο σχετικά με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων, τα οποία χρησιμεύουν για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της εξέτασης για τον ΗΙV ιό.  Η αδιαφορία που έχετε επιδείξει για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι άνευ προηγουμένου ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής και αποδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο την ανεύθυνη στάση σας απέναντι στους ασθενείς.

Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σταματήσει, εδώ και ενάμιση (1,5) χρόνο, οι παραγγελίες των εξετάσεων για τον ιατρικό έλεγχο των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS). Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κέντρο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εκκρεμούν περίπου 8.500 εξετάσεις, 600 δείγματα εκκρεμούν στο εργαστήριο της ΕΣΔΥ στην Αθήνα και 230 στην Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αναφοράς έχει διαθεσιμότητα για το επόμενο δίμηνο και καλείται εκ νέου να υλοποιήσει διεθνή διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει τη διενέργεια εξετάσεων.

Το μείζον αυτό πρόβλημα ελλείψεων αντιδραστηρίων διογκώνει καθημερινά το πρόβλημα της καθυστέρησης παράδοσης εξετάσεων στους οροθετικούς ασθενείς. Η Ιατρική κοινότητα αλλά και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», επανειλημμένα έχουν επισημάνει πως η εξάλειψη της νόσου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, καθώς έτσι καθίστανται μη μεταδοτικοί.

Η επαναλαμβανόμενη άρνηση σας να επισπεύσετε τις διαδικασίες των διαγωνισμών προμηθειών αντιδραστηρίων από τους αρμόδιους φορείς (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ) και η τραγική αδιαφορία που επιδεικνύεται σ’ ένα μείζον θέμα δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στην συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα της κοινωνίας μας αλλά και για το σύνολο των  θεμάτων της Υγείας στη Χώρα μας. Σας καλούμε έστω και τώρα να επισπεύσετε τις διαδικασίες και να δώσετε άμεσα λύση στους ασθενείς, βάζοντας ένα τέλος σε όλη αυτή την αγωνία τους.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:

  • Για ποιους λόγους δεν έχει προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων;
  • Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τη σύνταξη τελικού κειμένου του διεθνούς διαγωνισμού για τη προμήθεια των αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΟI ΕΡΩΤΩΝTΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ, ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ, ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: