Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκαίνια για την αποκατάσταση τής οικίας Αναργύρου στις Σπέτσες

Η μετατροπή του χώρου σε πολυχώρο πολιτισμού γίνεται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ

|> Σε μια πανηγυρική εκδήλωση στις Σπέτσες εορτάστηκε χθες τόσο η αποκατάσταση του Αρχοντικού Αναργύρου, ενός κοσμήματος του νησιού καθώς και η υπογραφή της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, υπουργείου Πολιτισμού και Ιδρύματος ‘’Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών’’ (ΑΚΣΣ).

Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εξασφαλίζονται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ:9722.08.006) 2.497.360 ευρώ με στόχο την αποκατάσταση του Αρχοντικού και τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων.

Στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του κτιρίου ‘’Δ’’, που εκσυγχρονίστηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με επιδοτήσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Τόσο τα εγκαίνια, όσο και η υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Πετρακόπουλο, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδου, των βουλευτών Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκου, Ν. Δούνια, των αντιπεριφερειαρχών Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και Οικονομικών Ν. Πέππα, του δημάρχου Σπετσών Π. Λυράκη, του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Αθ. Λαμπρόπουλου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, μελών του Ιδρύματος και εκπροσώπων φορέων. Λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών καθηκόντων δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση ο βουλευτής Χριστόφορος Μπιτσικάκης και απέστειλε χαιρετισμό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον κ. Πατούλη, για τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής διατύπωσαν τόσο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, όσο και οι Τοπικές Αρχές και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για να αποδώσουμε ξανά στους πολίτες και τους επισκέπτες των Σπετσών, το Αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου, ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό μνημείο – όχι μόνο για το νησί, αλλά και για όλη την Αττική – πλήρως αποκαταστημένο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την απαράμιλλη αισθητική του. Ένα στολίδι των Σπετσών, που για περισσότερα από 20 χρόνια είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά, περνά σε μια νέα εποχή και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού και εκθέσεων. Με την προγραμματική σύμβαση γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Σπετσών, του νησιού που αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του πολιτισμού και της τέχνης για κάθε εποχή του χρόνου. Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ανέλαβε περήφανα τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου, έργο με προϋπολογισμό ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Μια πρωτοβουλία αυτονόητη για όλους, όσοι αγαπάμε και σεβόμαστε την ιστορία της Αττικής μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικία Αναργύρου, του μεγάλου αυτού εθνικού ευεργέτη, έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, ενώ αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε πάρεργο. Αντιθέτως, αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού μας, ένα κοινωνικό δημοκρατικό αγαθό, το οποίο πρέπει να είναι άμεσα και ελεύθερα διαθέσιμο σε κάθε πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού, με την πολιτική ηγεσία του οποίου μοιραζόμαστε έναν κοινό οραματισμό για την ανάδειξη του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Αττικής, καθώς και τα δραστήρια μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής, με την επιμονή και το μεράκι των οποίων ένα όνειρο δεκαετιών λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά. Σε μια εποχή που ο παραδοσιακός τουρισμός υποχωρεί έναντι του θεματικού, ο πολιτισμός αποτελεί μια επιπρόσθετη αξία για τα ήδη δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο νησιά της Αττικής. Θέλω να συγχαρώ επίσης την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Μπόγρη για την διαρκή προσπάθειά της να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής στα νησιά μας, αλλά και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλλαν στη διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης. Είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο να αποδοθεί στην κοινωνία το συντομότερο δυνατόν».

Το έργο

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: ‘’Αποκατάσταση Οικίας Σ. Αναργύρου στις Σπέτσες και Μετατροπή της σε Πολιτιστικό Πόλο – Χώρο Εκθέσεων’’.

 Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του ακινήτου στην Ντάπια Σπετσών, για τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων.

Το κτίριο της οικίας Σ. Αναργύρου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος ‘’Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών’’, είναι χαρακτηρισμένο ως έργο Τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες και υπήρξε κατοικία εθνικού ευεργέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι εργασίες που θα εκτελεστούν συνοπτικά είναι οι εξής:

  • Επισκευή του κτιρίου από δομικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της απαιτούμενης ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού.
  • Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού (πυρασφάλεια, εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ κτλ).
  • Αποκατάσταση του διακόσμου του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου.
  • Αποκατάσταση του διακόσμου του ισογείου και του κλιμακοστασίου του κτιρίου.
  • Προστασία του διακόσμου του ορόφου του κτιρίου.
  • Τοποθέτηση ελαφρών αναστρέψιμων κατασκευών για την αξιοποίηση του ορόφου ως χώρου εκθέσεων.
  • Εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου.
  • Προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου εκθέσεων, σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό του μεγάλου τοίχου του όμορου κινηματογράφου.
  • Αποκατάσταση, συντήρηση και εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: