Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αδιαφορία και ανευθυνότητα ‘’τρέφουν’’ τον κορωνοϊό…

ΥΓΕΙΑ στις 05/10/2022

Η πανδημία δεν έχει γίνει παρελθόν – Δεν έπαυσαν τα κρούσματα και οι θάνατοι – Έρευνα: Ο covid προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες

|> Ο κορωνοϊός μπορεί να ‘’θερίζει’’ αλλά η μάσκα τείνει να χαρακτηριστεί ως… αξεσουάρ ‘’γραφικών’, καθώς είναι παρατηρημένο ότι αρκετά άτομα -ιδίως νέοι και νέες- θεωρούν περιττή την προστασία, άσχετα εάν γίνονται φορείς του ιού στο σπίτι τους…

Την τελευταία εβδομάδα (26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου) εντοπίστηκαν 54.649 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας (5.238 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες, ενώ έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες.

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων με δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Τα
δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον
πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Στην Αττική εντοπίστηκαν 14.992 νέα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη 7.751 μολύνσεις.

Η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 26/9-2/10 σε σχέση με την εβδομάδα 19-25/9, είναι:

  • Αττική +15%
  • Θεσσαλονίκη +12%
  • Λάρισα +9%
  • Βόλος 0%
  • Ξάνθη +101%
  • Αλεξανδρούπολη +53%
  • Πάτρα +16%
  • Ηράκλειο -60%
  • Χανιά -77%
  • Άγιος Νικόλαος -82%
  • Ιωάννινα -41%
  • Κέρκυρα +2%

Θάνατοι

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών COVID-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Ο κορωνοϊός ”χτυπάει” τον εγκέφαλο!

Εξ άλλου, έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και βαριές εγκεφαλικές παθήσεις. Η είδηση από το Λονδίνο αναφέρει:

Οι βαριές λοιμώξεις Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που θα έχουν ως συνέπεια να προκληθούν βλάβες στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν προβλήματα μνήμης και σύγχυση ή εγκεφαλική «ομίχλη», αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, που για πρώτη φορά βρήκε ότι μια απρόβλεπτη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό αυξάνει τη συχνότητα καταστροφής των εγκεφαλικών νευρώνων και έχει έντονα αρνητική επίπτωση στον ρυθμό αναγέννησής τους στην περιοχή του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο, η οποία είναι ζωτική για τη μνήμη και τη μάθηση.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρ Αλεσάντρα Μπορσίνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», σύμφωνα με τη βρετανική “Γκάρντιαν“, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 36 ασθενείς με Covid-19 που είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: