Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βρεττάκος για τα Λιπάσματα: «Και όμως μυρίζει…»!

ΥΓΕΙΑ στις 31/07/2019

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις σχετικές μετρήσεις

|> “Το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για περισσότερο από τρία χρόνια, γίνεται συχνά, όπως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανυπόφορο. Οι οσμές που γίνονται πολλές φορές αφόρητες, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτή“. Αυτά τονίζει ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και στη συνέχεια η δήλωσή του αναφέρει:

Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που οφείλουν να μας προστατεύουν, δήλωναν και εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής τους. Σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μετά από οκτώ μήνες σχετικών μετρήσεων, έχουμε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου που αναφέρει τα παρακάτω:

Θέμα: Μετρήσεις οργανικών ενώσεων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λειτουργεί από τα μέσα Νοεμβρίου του 2018 τον Σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων. Ο Σταθμός είναι εξοπλισμένος με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης πολυάριθμων πτητικών οργανικών ενώσεων με έξι ως δώδεκα άτομα άνθρακα συμπεριλαμβανομένων των βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου, οργανικοί ρύποι θεσμοθετημένοι από την ΕΕ. Το σύστημα λειτουργεί σε συνεχή βάση παράγοντας δεδομένα ανά τριάντα λεπτά, γεγονός που επιτρέπει, πέρα από την καταγραφή των επιπέδων τους, τον εντοπισμό των περιόδων αύξησης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο ίδιο σημείο έχει εγκατασταθεί επίσης μετεωρολογικός σταθμός, τα δεδομένα του οποίου συνεπικουρούν στις μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας,

προσφέροντας πληροφορίες για τη διερεύνηση των συνθηκών που ευνοούν τις διεργασίες παραγωγής ή και μεταφοράς των οργανικών συστατικών στην περιοχή.

Από το σύνολο των μετρούμενων συστατικών, αρχικά δίνεται έμφαση στο βενζόλιο, για το οποίο υπάρχει θεσμοθετημένη μέση ετήσια οριακή τιμή για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, οριζόμενη στα 5 μg m-3 (Oδηγία 2008/50/EK, όπως έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο με την απόφαση 14122/549/Ε.103, ΦΕΚ 488/Β/30.3.2011). Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά αποτελέσματα των πρώτων οκτώ μηνών παρατηρείται ύφεση στα επίπεδά του, σε σχέση με τις μετρήσεις της αρχικής περιόδου μετρήσεων (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ενώ διερευνώνται τα περιστατικά εξάρσεων, σύντομης συνήθως διάρκειας, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αίτια. Τα επίπεδα του βενζολίου εμφανίζονται αυξημένα υπό την επίδραση ασθενών ανέμων και οι πρώτες ενδείξεις διερεύνησης του γεωγραφικού προσανατολισμού των πηγών εκπομπής υποδεικνύουν ενίσχυση από τον βόρειο τομέα, ενώ κατά την επικράτηση νοτίων ανέμων (θαλάσσια επίδραση) παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, με αρχικό στόχο την κάλυψη του απαραίτητου – για την αντιπαραβολή με την οριακή τιμή – ετήσιου κύκλου μετρήσεων, ενώ παράλληλα εξετάζονται τόσο οι πηγές εκπομπής αξιολογώντας και τους υπόλοιπους ρύπους όσο και η διασύνδεση με την όχληση λόγω οσμών που παρατηρείται στην περιοχή, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινών διεργασιών προέλευσης.

 Με τιμή, Καθ. Ν. Μιχαλόπουλος, Διευθυντής ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ & Καθηγητής Χημείας Π. Κρήτης

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις επίσημες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, υπάρχει η βεβαιότητα αυτού που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Η Δημοτική Αρχή και με τις επίσημες πλέον μετρήσεις στα χέρια της, απαιτεί από όσους και όσες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν τώρα άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Πέμπτη 1 Αυγούστου τους βουλευτές Β’ Πειραιά, σε σύσκεψη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους/ες εκλέξαμε ως εκπροσώπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά μας θα τους ζητήσουμε να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιερώνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge. Ταυτόχρονα, θα τους ζητήσουμε να βοηθήσουν, ώστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Τέλος, θα ζητηθεί από όλους τους βουλευτές να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους στο αίτημα του λαού της πόλης για άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή. Να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: