Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συστάθηκε από ΟΛΕ μονοπρόσωπη ΙΚΕ για την “Θαλάσσια Ιερά Οδό”

Θα αφορά την χάραξη μιας θαλάσσιας γραμμής, που θα συνδέει την Ελευσίνα με τον Πειραιά – Θα συμμετέχουν επτά δήμοι – Εγκαίνια από “Ολυμπιάδα”

|> Στην σύσταση εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο  “Θαλάσσια Ιερά Οδός  Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.” προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ (ΟΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, για την υλοποίηση της θαλάσσιας διασύνδεσης της Ελευσίνας με τον Πειραιά.

Η ίδρυση της εταιρείας για την Θαλάσσια Ιερά Οδό αφορά την χάραξη μιας νέας θαλάσσιας γραμμής, που θα συνδέει την Ελευσίνα με τον Πειραιά μέσω πλοιαρίων, τα οποία θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό πρόγραμμα θαλάσσιας σύνδεσης, περιήγησης και αναψυχής, αναδεικνύοντας τα ιστορικά σημεία της διαδρομής στα νερά όπου έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας  καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στην Ελευσίνα, ενώνοντας 7 Δήμους (Πειραιά, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Περάματος, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Σαλαμίνας, Ελευσίνας).

Η καινοτόμος δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΛΕ με την Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την στήριξη των εκδηλώσεων που θα τελεστούν σε χώρους της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ελευσίνας για τους εορτασμούς της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Η Θαλάσσια Ιερά Οδός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχει ως απώτερο στόχο την  πολιτιστική – τουριστική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής της Δυτικής Αττικής με την δημιουργία ενός μόνιμου θεσμού πόλου – ανάπτυξης, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2023 ως ένας μεγάλος πολιτιστικός – τουριστικός προορισμός.

Τα εγκαίνια της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού θα πραγματοποιηθούν με ανάδοχη την αθηναϊκή τριήρη “Ολυμπιάς” σε μία λαμπρή τελετή, που χρονικά σχεδιάζεται να συμπέσει με την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της Ελευσίνας -Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τον Ιανουάριο του 2023.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία “Θαλάσσια Ιερά Οδός” έχει την μορφή της Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με έδρα την Ελευσίνα. Σύμφωνα με το Καταστατικό της, η Εταιρεία  μπορεί να συστήσει Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος από την Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τους Δήμους Ελευσίνας, Πειραιά,  Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου. Διαχειριστής της εταιρείας ορίζεται ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΕ ή όποιο άλλο πρόσωπο επιλέξει με απόφασή της η Συνέλευση των εταίρων και δεν θα λαμβάνει καμία αμοιβή. Για την πρώτη εταιρική χρήση η διαχείριση ανατίθεται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΕ και εμπνευστή τής δράσης Απόστολο Καμαρινάκη.

Η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” διακρίνεται για την πολύπλευρη δυναμική αξιοποίησης σε θέματα Πολιτισμού, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο τουριστικό–πολιτιστικό προϊόν, το οποίο θα απευθύνεται στους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων που έρχονται στον  Πειραιά τους θερινούς μήνες και στους μαθητές των σχολείων κατά τους χειμερινούς μήνες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.

Σημειώνεται ότι ο ΟΛΕ έχει ήδη αναπτύξει εποικοδομητική επαφή με τους υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την συμμετοχή τους στο εν λόγω εγχείρημα και για την συνεργασία τους στην υλοποίησή του, ενώ προγραμματίζονται σχετικές επαφές και με τις υπουργούς Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επίσης, η δράση έχει την στήριξη του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, την συνεργασία των δημάρχων Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, Περάματος  Λαγουδάκη, Ασπροπύργου Νίκου Μελετίου, Χαϊδαρίου Ευάγγελου Ντηνιακού, καθώς και του ΟΛΠ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: