Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο κορωνοϊός “σφίγγει” επιπλέον τα περιοριστικά μέτρα

ΥΓΕΙΑ στις 18/09/2020

Ισχύς 21/9 – 4/10 – Συναθροίσεις έως 9 άτομα – Τέλος οι συναυλίες – Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο, ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα – Όχι μετακινήσεις των 65+ με ΜΜΕ – Κρούσματα 339, διασωληνωμένοι 71

Τ/Π |> Όσο ο κορωνοϊός δεν υποχωρεί και όσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας δείχνει χαλαρότητα, δυσπιστία και άρνηση στην επικινδυνότητα του Covid-19, τόσο και θα “σφίγγουν” τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, μετά τα αυξημένα κρούσματα, που χθες έφτασαν τα 339, τα μέτρα που αναγγέλθηκαν είναι λίγο απελπιστικά και καιρός κάποιοι τύποι της εξουσίας να μην “πουλάνε μαγκιές”, μη φορώντας μάσκες όταν βρίσκονται σε συναθροίσεις. Μπορεί να έχουν τις δικές τους πεποιθήσεις, αλλά από τη στιγμή που κατέχουν και θέλουν να διατηρούν τη δημόσια θέση τους, ας θυμούνται πού και πού, τι ισχύει για την γυναικά του Καίσαρος…

Επί του προκειμένου, η χθεσινή ημέρα έδωσε 71 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ  και δύο θανάτους και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 21/9 και έως και της Κυριακή 4 Οκτωβρίου, είναι:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.

Τα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες σε ευαίσθητες περιοχές της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας,  Γκίκα Μαγιορκίνη.

Νωρίτερα, την λήψη νέων μέτρων για την Αττική είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτά θα αφορούν κυρίως στις δημόσιες συναθροίσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το ίδιο έπραξε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είπε ότι η Αττική βρίσκεται στο “πορτοκαλί”.

Για το “πορτοκαλί”, ο Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και η δε κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική. Και τόνισε: “Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο!“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: