Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κάτοικοι της Γαλάζιας Ακτής Σαρωνικού, υπενθυμίζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς!

ΑΤΤΙΚΗ στις 10/08/2023

Ζητούν να πάρουν θέση, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σαρωνικού καθώς οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και θα ζητήσουν την ψήφο τους…

|> ‘’SOS’’ εκπέμπουν οι κάτοικοι της Γαλάζιας Ακτής Σαρωνικού και με έγγραφη διαμαρτυρίας τους, ‘’υπενθυμίζουν’’ ότι κατά τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας «ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς» και ζητούν να ανταποκριθούν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Σαρωνικού.

Την παρακάτω διαμαρτυρία υπογράφει ο δρ. Χρήστος Μορίδης ως εκπρόσωπος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της ‘’Κίνησης Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού’’. Η διαμαρτυρία αναφέρει:

«Σε απόλυτη δημόσια παραδοχή του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην κοινότητα Γαλάζιας Ακτής του Δήμου Σαρωνικού προβαίνει επίσημα η αρμόδια υπηρεσία του κράτους, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας!

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, σε έγγραφο του που κοινοποιεί στην Κίνηση Κατοίκων ‘’SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού’’, αναφέρει επί λέξει πως «ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς» στη Γαλάζια Ακτή και ζητεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Σαρωνικού να επιληφθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους!

Αφορμή της παρέμβασης του ΓΓΠΠ στάθηκε η Κατεπείγουσα Επιστολή μας της 31ης Ιουλίου στην οποία επισημαίνουμε ότι απειλούμαστε άμεσα να γίνουμε το επόμενο «Μάτι» εξαιτίας του ακαθάριστου Ρέματος της κοινότητας και των επικίνδυνων πεύκων σε δημόσιο χώρο και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα.

Πρόκειται για συγκλονιστική παραδοχή της ΓΓΠΠ, που φέρνει όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ενώπιον των ευθυνών τους. Καταρχάς η ίδια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οφείλει να απαιτήσει την άμεση ανάληψη δράσης από την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Σαρωνικού και το Δασαρχείο Λαυρίου. Επιπλέον, θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Υπουργείου Οικονομικών, Εσωτερικών¸ Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να υπάρξει ενιαίος συντονισμός και να εκταμιευθούν, όπου χρειάζεται, έκτακτα κονδύλια για την υλοποίηση των αιτούμενων δράσεων. Διότι τα κονδύλια υπάρχουν, μας διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αρκεί να ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Επιπρόσθετα, η ΓΓΠΠ στο έγγραφό της «ξέχασε» να μας απαντήσει στο αίτημα για ολοκληρωμένο πλαίσιο πυροπροστασίας στην περιοχή, το οποίο στην Επιστολή μας ζητάμε ρητά για τη Γαλάζια Ακτή και ολόκληρο το Δήμο Σαρωνικού και εμπίπτει στις δικές της αρμοδιότητες.

Στο ίδιο κλίμα της έμμεσης μετακύλισης ευθυνών, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σπεύδει να βγάλει «την ουρά της απ’ έξω» μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, που απάντησαν στην Επιστολή μας.

Η αρμόδια υπηρεσία μας υπενθυμίζει ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας αφορά αποκλειστικά τον καθαρισμό της κοίτης του ρέματος ενώ «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται… η κοπή φυτικής βλάστησης από τα πρανή των ρεμάτων». Με άλλα λόγια, ξεκαθαρίζει πως αφού δεν μπορεί να κόψει δέντρα στα πρανή του Ρέματος δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στην κοίτη, ενώ εμείς αναμέναμε ότι η Περιφέρεια θα ευαισθητοποιηθεί και θα συνεργαστεί το συντομότερο με την κυβέρνηση, το Δήμο και το Δασαρχείο για να μην καούμε ζωντανοί! Μας τονίζουν μάλιστα ότι έγινε καθαρισμός του Ρέματος σε μήκος 750 μέτρων τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από την εκβολή του και προς τα ανάντη. Παραλείπουν όμως μία «λεπτομέρεια»: Ότι για δεκαετίες δεν έχει γίνει καθαρισμός στο υπόλοιπο μήκος του Ρέματος που ξεπερνά τα 2500 χιλιόμετρα, μια εγκληματική αμέλεια όλων των συναρμόδιων φορέων, που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να ζούμε δίπλα σε μία αποθήκη καύσιμης ύλης ταχείας ανάφλεξης! Καλούμε για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Αττικής να δεσμευθεί ρητά και κατηγορηματικά ότι το Ρέμα της Γαλάζιας Ακτής θα καθαρισθεί το συντομότερο δυνατόν σε όλο του το μήκος σε συνεργασία με Δήμο και Δασαρχείο και ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εντάσσοντάς το στη λίστα των υποχρεωτικών δημοπρατήσεων που αφορά τον καθαρισμό των Ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής.

Και αφού όλοι φαίνεται πως θέλουν να αφήσουν το «μουντζούρη» στο Δήμο Σαρωνικού – που διαχρονικά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση τι κάνουν άραγε οι δημοτικές αρχές μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς που αντιμετωπίζουμε; Πέραν από μία δήλωση του Δημάρχου κ. Γκίνη σε τηλεοπτικό σταθμό και προφορικές διαβεβαιώσεις του προς εμάς ότι προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και το Δασαρχείο, επισήμως η Κίνηση Κατοίκων δεν έχει καμία ενημέρωση για τις προθέσεις και τα αποτελέσματα των ενεργειών του Δήμου. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πιέζει για την εξασφάλιση κονδυλίων, οχημάτων και εργατών για τον καθαρισμό του Ρέματος και των Πεύκων; Αν είναι έτσι, τον αναμένουμε σύντομα – αλλά πολύ σύντομα – να μας ανακοινώσει ότι βρέθηκε η λύση.

Όσο για το Δασαρχείο Λαυρίου, του οποίου ο ρόλος είναι κομβικός καθώς πρέπει να επιτρέψει και στη συνέχεια να επιβλέπει τον καθαρισμό του Ρέματος και την παρέμβαση του Δήμου στα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, μας έστειλε απάντηση ότι… πρωτοκόλλησε την Επιστολή μας. Επί της ουσίας, δεν θεώρησε σκόπιμο να μας αναφέρει τίποτα. Τονίζουμε με έμφαση ότι για εμάς ο καθαρισμός του Ρέματος πρέπει να γίνει με προστασία του οικοσυστήματός του. Συνεπώς, αναμένουμε τις ενέργειές του Δασαρχείου που θα αποδεικνύουν ότι αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Επισημαίνουμε πως ενώ τα αντανακλαστικά κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και δασαρχείου κινούνται σε ρυθμούς προ κλιματικής κρίσης, η ζέστη και τα μελτέμια του Αυγούστου διατηρούν το συναγερμό πυρκαγιάς στη Γαλάζια Ακτή στο κόκκινο! Οι κάτοικοι έχουμε οργανωθεί σε εθελοντική ομάδα πυροφύλαξης και οι υπογραφές στήριξης στην Επιστολή μας ξεπέρασαν ήδη τις 200. Οι επιχειρήσεις της περιοχής είναι και αυτές στο πλευρό μας, και οι σύλλογοι κατοίκων όμορων δήμων εκδίδουν ανακοινώσεις συμπαράστασης.

Η ώρα της αλήθειας έχει φθάσει για όλους, και ιδιαίτερα για τους υποψήφιους Δημάρχους Σαρωνικού που θα ζητήσουν τη ψήφο των κατοίκων της Γαλάζιας Ακτής στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ερωτούμε: Ποια είναι η επίσημη θέση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το Ρέμα – Ζούγκλα και τα επικίνδυνα πεύκα στο δημόσιο χώρο και τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα; Πώς πιέζουν την παρούσα δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της; Τι δεσμεύονται να πράξουν για τα συγκεκριμένα θέματα, καθώς και για τη συνολική πυροπροστασία της Γαλάζιας Ακτής και του Δήμου εφόσον εκλεγούν; Ας γνωρίζουν πως μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο θέμα ζωής ή θανάτου, κανενός η σιωπή δεν είναι χρυσός».

Απάντηση