Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαλαμίνα: Καταγγελία και μήνυση για αγωγούς δικτύου ακαθάρτων

Κατά το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος έχουν τελεστεί “πιθανές κακουργηματικές πράξεις” – Διατυπώνονται ερωτήματα

|> Σε μία σοβαρή καταγγελία προέβη ο δικηγόρος και πρώην διοικητής Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, η οποία αφορά τη Σαλαμίνα και υπόθεση που αποκάλυψε το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος.

Στην σχετική ανάρτηση του Παρατηρητηρίου στο f/b ο κ. Μπακόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι πολλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμποδίζουν τη Σαλαμίνα να πατήσει πάνω στην ιστορικότητά της. Εάν, όμως, τολμήσεις να σκάψεις λίγα μόνο εκατοστά κάτω από την λιπώδη πέτσα της διαπλοκής, τότε αμέσως καταλαβαίνεις ότι η ιστορία είναι και παρούσα και ενεργή.

Τιμώντας αυτήν τη σχέση, οι συνεργάτες μου στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ταξινομούν εδώ και αρκετό καιρό τις καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στη Σαλαμίνα και από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα με αποκαλύψεις, που θα εκπλήξουν.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με μια πραγματικά… αξιοπρόσεκτη υπόθεση, που αφορά στη σχέση του Δήμου Σαλαμίνας με τα golden boys της ΕΥΔΑΠ. Διότι σε αυτήν εδώ τη χώρα, όταν βγάζεις ναυάγια χωρίς ο φορολογούμενος να πληρώνει, μαζί σου δε φωτογραφίζεται κανείς. Όταν, όμως, είσαι large με το δημόσιο χρήμα, τότε σπρώχνονται να σου κάνουν τελετές και δεξιώσεις.

Ιδού, λοιπόν, τα γεγονότα…

Σύμφωνα με το α. 13 παρ. 3 περ. β’ ν. 1068/1980 επιβάλλεται υπέρ της ΕΥΔΑΠ εισφορά 22%, όταν ένας Ο.Τ.Α κατασκευάζει αγωγούς δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Η διάταξη αυτή δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία, αναφορικά με τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της εισφοράς: επιβάλλεται κατά το χρόνο της κατασκευής και όχι όποτε θυμάται ο καθένας.

Παρά την ύπαρξη της ανωτέρω διάταξης, τα έτη 2008 και 2009 οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βεβαίωσαν εγγράφως ότι ο Δήμος Σαλαμίνας οφείλει ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ λόγω εισφορών α. 13 παρ. 3 περ. β’ ν. 1068/1980.

Δέκα (10) ολόκληρα χρόνια αργότερα, η ΕΥΔΑΠ θυμήθηκε να ζητήσει από το Δήμο Σαλαμίνας ποσό 3.229.011,53 ΕΥΡΩ για έργα, που είχαν κατασκευαστεί αρχικά την περίοδο 1991-2006 και στην συνέχεια την περίοδο 2008-2012, είχαν δε οπωσδήποτε τεθεί σε λειτουργία το έτος 2012.

Τα σχετικά τιμολόγια εκδόθηκαν το έτος 2019, πολλά χρόνια μετά τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της εισφοράς, ήτοι τον πραγματικό χρόνο κατασκευής των έργων».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι στις 20/3/20 υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και Δήμου Σαλαμίνας προγραμματική συμφωνία οικονομικής υποστήριξης του Δήμου Σαλαμίνας για το οικονομικό έτος 2020.

Ακολούθως γράφει: «Η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος και η νομική μας ομάδα προετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά για πιθανές κακουργηματικές πράξεις».

Και διατυπώνονται τα παρακάτω ερωτήματα, με την υποσημείωση ότι «αναμένουμε τις ομοίως δημόσιες απαντήσεις τους»…

Τα ερωτήματα:

  • Ποιός είναι ο χρόνος παραγραφής της απαίτησης της ΕΥΔΑΠ, πότε ξεκίνησε η παραγραφή αυτή και πότε ολοκληρώθηκε;
  • Εάν υποθέσουμε ότι η απαίτηση δεν έχει παραγραφεί, φρόντισε ο Δήμος Σαλαμίνας να εισπράξει από τους δημότες του την οφειλή, όπως ορίζει ρητά το α. 13 ν. 1068/1990; Διότι επιδότηση μιας δήθεν οφειλής με κρατικό χρήμα και ταυτόχρονη παράλειψη είσπραξης από τους οφειλέτες δημότες συγκροτεί την αντικειμενική υπόσταση περισσότερων του ενός ποινικών αδικημάτων.
  • Γνωρίζουν οι δημότες Σαλαμίνας ότι ο Δήμαρχος τους υπέγραψε ότι πρέπει να τους φεσώσει με 2,5 μύρια Ευρώπουλα, για το χατίρι της ΕΥΔΑΠ;
  • κ. Πατούλη, ασκεί κανείς εκεί στην Περιφέρεια έλεγχο νομιμότητας για το τι γίνεται στο Δήμο Σαλαμίνας;

Απαντήσεις στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος: greekportswatch@gmail.com

Απάντηση