Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ιατρική περίθαλψη σε παιδάκια από την Ουκρανία

ΑΤΤΙΚΗ στις 03/04/2022

Κλιμάκια ιατρών της Περιφέρειας και του ΙΣΑ εξέτασαν μαθητές σχολείων της Αττικής, παρουσία Πατούλη και Ουκρανού πρέσβη

|> Ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μαζί με κλιμάκια ιατρών της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, μετέβησαν στο Ουκρανικό Μορφωτικό Κέντρο «Μπερεγίνια», το σχολικό κτίριο στην πλατεία Αττικής, όπου φοιτούν 40 παιδιά από την Ουκρανία. Παρών ήταν και ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο.

Τα κλιμάκια ιατρών, συμπεριλαμβανομένων παιδιάτρων που μιλούν την ουκρανική γλώσσα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει σε συνεργασία και με άλλους φορείς για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, πραγματοποίησε προσυμπτωματικούς ιατρικούς ελέγχους στα παιδιά. Παράλληλα διανεμήθηκαν υγειονομικό υλικό προστασίας-μάσκες- καθώς και σχολικά είδη.

Επισημαίνεται πως ανάλογη δράση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα, ενώ σε συνεργασία με την ΠΟΣΕΑ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα οργανωθεί μεγάλη δράση αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού λαού.

Στο χώρο του σχολείου, παρευρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής και ο επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), Γιώργος Στεφανάκος, ο οποίος συντόνισε τη διαδικασία. Τον κ. Πατούλη και τον ουκρανό πρέσβη υποδέχθηκαν η διευθύντρια του σχολείου Halina Kotsyor και η πρόεδρος του Μορφωτικού Κέντρου OksanaKoziy.

Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ουκρανό πρέσβη για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, αλλά και με τους γονείς όπως και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την κατάσταση και τις ανάγκες των παιδιών, διαμηνύοντάς τους πως η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό τους.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα από τα σχολεία όπου φιλοξενούνται παιδιά από την Ουκρανία, προκειμένου να κάνουμε τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους από τα κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ αλλά και να μοιράσουμε μάσκες και σχολικά είδη. Για εμάς τα παιδιά της Ουκρανίας είναι πλέον δικά μας παιδιά. Μαζί μας έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε τον Ουκρανό Πρέσβη κ. Σουτένκο, καθώς και παιδιάτρους οι οποίοι μιλούν την ουκρανική γλώσσα και έχουν αναλάβει να ελέγξουν την υγεία των παιδιών και ό,τι αφορά στον εμβολιασμό τους. Παράλληλα θα τους διανείμουμε υγειονομικό υλικό, σχολικά είδη και παιχνίδια σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, προκειμένου να διευκολύνουμε την προσαρμογή τους σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον. Με γνώμονα αυτό ακριβώς θα κινηθούμε και στη συνέχεια και σ’ αυτό το πλαίσιο ως Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών θα επαναλάβουμε τη σημερινή δράση σε σχολεία της Αττικής όπου έχουν δημιουργηθεί δομές υποδοχής αυτών των παιδιών. Μέριμνά μας να τους ξαναδώσουμε πίσω το χαμόγελό τους, όσο είναι δυνατόν, ενώ όπου απαιτείται θα παράσχουμε και ψυχολογική στήριξη. Οφείλουμε και είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε έμπρακτα αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ήρθαν σ’ ένα φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον και να συμβάλλουμε ώστε να προσαρμοστούν ομαλά στη μαθητική κοινότητα για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να επιστρέψουν ασφαλή πια στις εστίες τους. Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων, για να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί στην ανακούφισή τους. Θα είμαστε πάντα δίπλα στον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, και κυρίως δίπλα στα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα μας».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Αττικής για την πρωτοβουλία αλλά και όλες τις δράσεις στήριξης προς τον ουκρανικό λαό, λέγοντας:

«Είμαι ευγνώμων προς τον κ. περιφερειάρχη για τη σημερινή του πρωτοβουλία. Συνολικά έχουν έρθει στην Ελλάδα 15 με 17 χιλιάδες Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων το 30% είναι παιδιά, δηλαδή περίπου 5.000, τα οποία αποτελούν και το πιο ευαίσθητο μέρος του πληθυσμού. Χρειάζονται ασφάλεια και προστασία σε όλα τα επίπεδα: σε κοινωνικό επίπεδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Βασιζόμαστε σε πρωτοβουλίες από προσωπικότητες όπως ο κύριος Πατούλης, αλλά και σε δράσεις που υλοποιεί συνολικά η Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία. Αυτά τα παιδιά όταν θα φύγουν από την Ελλάδα θα έχουν πάντα ριζωμένη την αγάπη τους για αυτή τη χώρα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: