Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Λύση με άμυλο και όχι “οικολογικά” πρόστιμα!

Χωρίς κατηγορία στις 31/03/2019

Ίσως να μην γνωρίζει το ΕΚ ότι υπάρχει τεχνολογία, για φρένο στην οικολογική καταστροφή…

Π.Π.Ξανθίδης |> Σημαντική για το περιβάλλον μπορεί να θεωρηθεί η ημέρα της 27ης Μαρτίου 2019, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νόμο οριστικοποίησε την -από το 2021- απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στόχος είναι η συλλογή του 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029 και πώς γίνεται πιο αυστηρή εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»!

Μάλιστα, ο Βέλγος εισηγητής Frédérique Ries δήλωσε: «Αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας κατά 22 εκατομμύρια ευρώ, το εκτιμώμενο δηλαδή κόστος που θα προκαλέσει η μόλυνση από πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Η Ευρώπη τώρα έχει ένα νομοθετικό μοντέλο για να το υπερασπιστεί και να το προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης, εξαιτίας των πλαστικών».

Με δυό λόγια ο κ. Ries επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους της «περιβαλλοντικής ζημίας» που θα επιφέρει η νέα νομοθεσία, χωρίς να γίνεται λόγος για τυχόν λύσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν την κάθετη μείωση της παραγωγής πλαστικών αντικειμένων, με τις όποιες επιπτώσεις…

Φαίνεται ότι το «ρυπαίνων πληρώνει» βολεύει και κάπου λειτουργεί σαν… καθαρτικό της αδιαφορίας  για την ουσιαστική προστασία και διάσωση του Περιβάλλοντος (με «π» κεφαλαίο!).

Οπότε την «σαλεπιτζίδικη» αυτή νοοτροπία, επόμενο ήταν να ακολουθήσει και η περιβαλλοντικά… ευαισθητοποιημένη Ελλάδα και έτσι προέκυψε το μέτρο με τις σακούλες που χρεώνεται ο καταναλωτής, για να έχει το «ελεύθερο» να ρυπαίνει!

Από την «οικολογική» αυτή χρέωση των σακουλών το ελληνικό Δημόσιο το 2018 είχε έσοδα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο εκτιμήθηκε η οικολογική καταστροφή!

Λύση υπάρχει, αλλά για άγνωστους λόγους υπάρχει αδιαφορία. Πρόκειται για αντικείμενα που προέρχονται από άμυλο βιοδιασπώμενα σαν λίπασμα στο έδαφος, μέσα σε λίγες εβδομάδες!

Ήδη υπάρχει σχετική παραγωγή στην Ελλάδα και είναι ευνόητο πως με τη χρήση αυτού του υλικού για πλαστικά καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα και υλικά συσκευασίας τροφίμων μιας χρήσης, θα μειωθεί κάθετα -κυρίως- η ρύπανση των θαλασσών.

> Πηγή: Εφημ. “Αποκαλυπτικά” (χθες κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: