Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μέχρι και… πνευμονία προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα!

ΥΓΕΙΑ στις 05/02/2015

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από γρίπη και για πνευμονία, επειδή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα. Η μελέτη έρχεται να αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο για τα υπέρ και κατά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάμ Μπισβάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», εξέθεσαν ποντίκια σε καπνό ηλεκτρονικού τσιγάρου δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες. Η ποσότητα του καπνού ήταν ανάλογη εκείνης που εισπνέει ένας τακτικός χρήστης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που κάνουν ζημιά στο DNA, αλλά σε επίπεδο μόνο 1% του επιπέδου που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στους πνεύμονες», δήλωσε ο Μπισβάλ και τόνισε ότι παρόμοιες μελέτες πρέπει πλέον να γίνουν σε ανθρώπους, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και από άλλες παθήσεις των πνευμόνων. Τέτοια προβλήματα εμφανίζουν συνήθως οι πρώην καπνιστές, οι οποίοι είναι και βασικοί χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Απάντηση