Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τριήμερο Φεστιβάλ εκ Πειραιώς 2022_Μνήμες Μικρασίας

Μεγάλη συναυλία Γιώργου Νταλάρα στο Μικρολίμανο και άλλες πολλές ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

|> Σεπτέμβριος 2022. Εκατό χρόνια μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μνημονεύει την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων στο μεγάλο λιμάνι και τιμά την χρόνια προσφορά τους στους τομείς του εμπορίου, του αθλητισμού, της οικονομίας, των ιδεών.

Το Φεστιβάλ εκ Πειραιώς 2022_Μνήμες Μικρασίας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022, σε 8 επιλεγμένα σύγχρονα και ιστορικά τοπόσημα του Πειραιά. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα στο Μικρολίμανο, αλλά και ένα σύνολο δράσεων με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών και δημιουργών που εμπνέονται από τη χρόνια και ευεργετική ενσωμάτωση των Μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Μικρολίμανο, ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και την Ασπασία Στρατηγού θα μας μεταφέρουν μνήμες, εικόνες και εξαίσιες μουσικές από την σμυρναίικη παράδοση αλλά και τραγούδια αναφορές στα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των αλησμόνητων πατρίδων και της προσφυγιάς. Ένα μουσικό οδοιπορικό από τα έργα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός» του μεγάλου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα που εφέτος η επέτειος γέννησής του πριν από 100 χρόνια, συμπίπτει με την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μια συναυλία περιπλάνηση στο σμυρναίικο αλλά και το λαϊκό τραγούδι, στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, της σύγχρονης ορχήστρας που είναι κατ’ εικόνα της εμβληματικής Εστουδιαντίνας της Σμύρνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και ένα σύνολο εξαίρετων μουσικών: Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι, Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί, Αποστόλης Βαλαρούτσος – κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο, Ανδρέας Παπάς – κρουστά, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι, καθώς και οι σολίστες: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο, Μάνος Γρυσμπολάκης – ακορντεόν, Αποστόλης Βαγγελάκης – πνευστά, Γιώργος Μάτσικας – μπουζούκι.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο Γιώργος Νταλάρας, την ενορχηστρωτική επιμέλεια έχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Παπαχριστούδης και Μάνος Γρυσμπολάκης, στον σχεδιασμό του ήχου είναι οι Αντώνης Ζαχόπουλος και Βαγγέλης Κουλούρης, τους φωτισμούς επιμελείται ο Γιάννης Μανιατάκος, ενώ την οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής της συναυλίας έχει η Sui Generis Music.

Την Παρασκευή 16 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με μια σειρά δράσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην πόλη, αναδεικνύονται πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής σε σχέση με τον Πειραιά, ο οποίος υποδέχτηκε και αγκάλιασε τους πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι. Ιστορικά ντοκουμέντα και τεκμήρια από την έλευση, την παραμονή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Πειραιά, φωτογραφίες, διοικητικά έγγραφα που μελετήθηκαν σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Πειραιά, μαρτυρίες, αρθρογραφία του Τύπου της εποχής, λογοτεχνικές αναφορές και αποσπάσματα προσωπικής αλληλογραφίας ενσωματώνονται σε νέες δραματουργίες, σε δραματοποιημένες αφηγήσεις, στη μουσική, σε θεατρικές αναπαραστάσεις.

 • Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου του Πειραιά διασκευάζει και ερμηνεύει με τη μορφή περιπατητικής performance την Διδώ Σωτηρίου στον Σταθμό του Ηλεκτρικού Πειραιά και στη Δημοτική Αγορά, σε σκηνοθεσία του Αποστόλη Ψαρρού.
 • Το εκρηκτικό trio του Γιώργου Κοντραφούρη (με τον ίδιο στο πιάνο, τον Olivier Gatto στο μπάσο και τον Θάνο Χατζηαναγνώστου στα ντραμς) συμπράττει με τον ηθοποιό Μενέλαο Κυπαρίσση και την βοκαλίστα Άννα Παπαγιαννάκη -Διβανή σε μια αφήγηση ντοκουμέντων στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά με τίτλο «Στο μεγάλο λιμάνι, τη νύχτα».
 • 18 απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου παρουσιάζουν σκηνές από την καταστροφή της Σμύρνης στο θεατρικό «Ηθοποιοί επί σκηνής κι όλος ο κόσμος θέατρο», στο μικρό φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
 • Το τρίο Παλίμψηστο με τους Μαρία Μελαχροινού, Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνο Καλατζή συμπράττον με τους ηθοποιούς Μαριλένα Λιακοπούλου και Γεράσιμο Παπικινό στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην performance lecture «Περί του σεβντά: παλίμψηστα και μουσικά».
 • Ο ηθοποιός Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράφει τη μουσική και παίζει μαζί με τον Παναγιώτη Τόλια τους «Κοκκαλοθραύστες», ένα σκηνικό ποίημα, στην Ιστορική Λέσχη του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. στην Μαρίνα Ζέας σε συνεργασία με τις Ακαδημίες Πυγμαχίας του Ο.Σ.Φ.Π..
 • Η ερμηνεύτρια Χρυσάνθη Σπιτάδη, η βιολονίστα Αναστασία Μηλιώρη, ο τσελίστας Σταύρος Παργινός και η χορεύτρια Άρια Σταματάκη ερμηνεύουν έναν νέο «Κοινό Λόγο», με έμπνευση από την Έλλη Παπαδημητρίου, στις παρόδους της Μικρασιάτικης Συνοικίας στο Μικρολίμανο.

Την παραγωγή του φεστιβάλ έχει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία της διεύθυνσης Εξωστρέφειας και της διεύθυνσης Πολιτισμού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Τις νέες δραματουργίες υπογράφουν η θεατρολόγος και δραματουργός Αγγελική Πούλου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαμπίλης. Τη σκηνοθεσία των κατά τόπους παραστάσεων καθώς και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος του φεστιβάλ έχει η Άννα ΠαπαγιαννάκηΔιβανή.

>Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2022 _ Μνήμες Μικρασίας

16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022

Αναλυτικό Πρόγραμμα

 1. Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά
  Παρασκευή 16.09. – 17:30, 19:00 & Κυριακή 18.09. – 17:30, 19:00

► Μικρασία: τόπος λογοτεχνικός
«Οι νεκροί περιμένουν» Ι open air performance

Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημίου Πειραιά Σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός

 1. Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
  Φίλωνος 29

Παρασκευή 16.09. -21:00 & Κυριακή 18.09. – 21:00

► «…πρόσφυγες εις Πειραιά»
«Στο μεγάλο λιμάνι, τη νύχτα» | μουσικό θέατρο

George Kontrafouris Trio
Μενέλαος Κυπαρίσσης, Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Δραματουργία / Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

 1. Foyer Café Bistrot, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32

Παρασκευή 16.09. – 19:30, 21:00 & Κυριακή 18.09. – 19:00

► Έξοδος

«Ηθοποιοί επί σκηνής κι όλος ο κόσμος θέατρο» | θέατρο

Απόφοιτοι ηθοποιοί της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου

Επιμέλεια δραματουργίας / Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

 1. Δημοτική αγορά
  Περιπατητική performance στις οδούς Σωτήρος Διός – Υψηλάντου
  Παρασκευή 16.09. -20:30

► Μικρασία: τόπος λογοτεχνικός
«Αν ήταν το παιδί σου» | open air performance

Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημίου Πειραιά
Σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός

 1. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη
  2αςΜεραρχίας & ακτή Μουτσοπούλου
  Παρασκευή 16.09. – 19:30, 21:15 & Κυριακή 18.09. – 20:00

► πριν από τη στάχτη, στην Ιωνία…
«Περί του σεβντά: παλίμψηστα και μουσικά» | performance lecture

Μαριλένα Λιακοπούλου, Γεράσιμος Παπικινός, Trio Παλίμψηστο
Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Δημήτρης Μπαμπίλης
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

 1. Ιστορική Λέσχη Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.
  Μαρίνα Ζέας
  Παρασκευή 16.09. -19:30, 20:30 & Κυριακή 18.09. -21:00

► του λιμανιού τα νέα αθλήματα
«Κοκκαλοθραύστες» | σκηνικό ποίημα

Χρήστος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Τόλιας,
Ακαδημία Πυγμαχίας Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.
Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

 1. Μικρολίμανο (Μικρασιάτικη συνοικία)
  Παρασκευή 16.09. – 19:30, 21:30 & Κυριακή 18.09. – 20:00, 21:30

► μαρτυρίες προσφύγων
«Κοινός Λόγος» | μουσική, performance

Χρυσάνθη Σπιτάδη, Αναστασία Μηλιώρη,
Σταύρος Παργινός, Άρια Σταματάκη
Δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης,
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

 1. Μικρολίμανο (προβλήτα)
  Σάββατο 17.09. – 21:00

► Σμύρνη Αιώνια
| συναυλία

Γιώργος Νταλάρας, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, Ασπασία Στρατηγού

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: