Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μιλάμε για Πάσχα, με 100 νεκρούς και ΜΕΘ κομπλαρισμένες…

ΥΓΕΙΑ στις 11/02/2022

Μεγάλος ο “πονοκέφαλος” για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων – Η “Όμικρον” δεν είναι κρυολόγημα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

|> Η κατάσταση που επικρατεί με την υπόθεση του κορωνοϊού προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, αλλά και όποια άλλη σχετική υπηρεσία καλείται να γνωμοδοτήσει για το πώς θα περάσουμε τις Απόκριες και το Πάσχα. Το γεγονός και μόνον ότι κάθε μέρα μετράμε εκατό νεκρούς, ότι ο κορωνοϊός “χτυπάει” μικρές ηλικίες, ότι οι ΜΕΘ δεν λένε να αδειάσουν και ότι η “Όμικρον” δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα, είναι δεδομένα που παρεμποδίζουν την κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη για αύριο…

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.154, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 49,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 396 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.236 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11,79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η “Όμικρον” δεν είναι κρυολόγημα…

Σχετικά με την “Όμικρον” η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι δεν είναι μία απλή ίωση για τους άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, «η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών» και επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.

Επίσης είπε ότι άλλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από μόλυνση και νόσηση από την “Όμικρον” και πρόσθεσε πως ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην Επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.

Όσο για το θέμα χαλάρωσης των μέτρων η καθ. Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι συζητήθηκε από την Επιτροπή, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια έκανε λόγο για σταθερή κατάσταση, η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα με 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη και το ένα τρίτο τους αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών. Και για τρίτη εβδομάδα παρατηρείται μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όσους είναι άνω των 55 ετών, ενώ η “Όμικρον” είναι παρούσα καθώς εξακολουθούμε να έχουμε 452 νέες εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι άνω των 75 ετών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: