Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με αντιπυρικά μέτρα η προσέλευση προσκυνητών στη Φανερωμένη Σαλαμίνας

Απαγόρευση διέλευσης, κυκλοφορίας και παραμονής και σε μέρη του Πόρου λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

|> Συνεχίζονται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε Σαλαμίνα και Πόρο, λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, με κατάσταση συναγερμού ‘’5’’.

Την απόφαση αυτή πήρε χθες αργά το βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας μετά από ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την επικινδυνότητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων επικοινώνησε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, απέστειλε έγγραφο στους εμπλεκόμενους φορείς για πιστή εφαρμογή της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βοϊδονικόλα, περί   “Προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023”.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν ανάλογα για την εφαρμογή της απόφασης με την κατάλληλη σήμανση οδών και με τον έλεγχο των προαναφερθέντων δρόμων-περιοχών, καθώς και τη σχετική ενημέρωση πολιτών και κατοίκων και όπου κρίνεται απαραίτητη προτείνεται η χρήση φραγμών και εμποδίων για την εφαρμογή της απόφασης».

Διευκρινίζεται δε, ότι η απαγόρευση ισχύει και για Ναούς, Μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι:

  • Για το Δήμο Σαλαμίνας απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δάση Κανακίων και Φανερωμένης. Ειδικά, ωστόσο, για το δάσος της Φανερωμένης και σχετικά με τους προσκυνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης εν όψει εορτασμού της Μονής, επιτρέπεται η στάθμευση αποκλειστικά στον οριοθετημένο και ήδη καθαρισμένο από τον Δήμο χώρο, που βρίσκεται απέναντι και δεξιά από το Μοναστήρι. Δεδομένο θεωρείται ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση σε άλλον χώρο και προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι προσκυνητές να επισκεφθούν το Μοναστήρι, η στάθμευση των οχημάτων πρέπει να είναι ολιγόλεπτη.
  • Για το Δήμο Πόρου, θα κλείσει το οδικό δίκτυο στα σημεία που διέρχεται η κύρια δημοτική οδός Πόρου – Φούσσας (από Δασαρχείο και βόρεια), η επαρχιακή οδός από Ασκέλι προς Φούσσα (βορείως του ξενοδοχείου ‘’Sirene’’ και από τον Ρωσικό Ναύσταθμο και δυτικά.

Σημειώνεται, ότι δεν απαγορεύεται η διέλευση σε όσους κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές των προαναφερόμενων δρόμων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: