Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διευκρινίσεις της Περιφέρειας για την υδροδότηση της Αίγινας

ΑΤΤΙΚΗ στις 16/07/2021

Με “επτά αλήθειες” γίνεται αναλυτική αναφορά  σε όσα συνέβησαν με τον υποθαλάσσιο αγωγό – Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο 

|> Σχετικά με την υπόθεση της υδροδότησης της Αίγινας και τα όσα έχουν γραφεί και ειπωθεί, από την Περιφέρεια Αττικής εκδόθηκε ανακοίνωση με αφορμή «τη γεμάτη ψέματα και ανακρίβειες ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής “Δύναμη Ζωής”», ύστερα από επίσκεψη της επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης και στελεχών της στο νησί της Αίγινας» και επισημαίνεται:

Πρώτον, όσο και να επιχειρούν να παρουσιάσουν το «άσπρο μαύρο» και να κατηγορούν τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τη δική τους ανεπάρκεια κι ανικανότητα να παρουσιάσουν έργο, δεν θα τα καταφέρουν. Οι πολίτες της Αττικής δεν είναι λωτοφάγοι και δεν ξεχνούν ότι η Διοίκηση Δούρου δεν κατάφερε στη διάρκεια της θητείας της να λύσει ούτε ένα πρόβλημα και να παραδώσει έστω ένα μεγάλο έργο.

Δεύτερον, η πρακτική να κατηγορούν τη σημερινή Διοίκηση για τη δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητα, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα στη συνείδηση των πολιτών. Ιδίως όταν η ανεπάρκεια αυτή έχει να κάνει με έργα ζωής όπως η υδροδότηση της Αίγινας. Έργο το οποίο όχι μόνον δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν, αλλά λόγω των σοβαρών λαθών που έγιναν στον αρχικό σχεδιασμό του, απαιτήθηκε σημαντικός χρόνος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Τρίτον, θα έπρεπε να έχουν μάθει ότι η αποτελεσματικότητα της κάθε Διοίκησης κρίνεται στην πράξη κι όχι στα λόγια. Κρίνεται από το αποτέλεσμα κι όχι από τις προθέσεις. Και η πράξη θα αποδείξει ότι οι πολίτες της Αίγινας θα πιούν νερό μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ με Διοίκηση Πατούλη. Και θα είχαν πιει νωρίτερα νερό, αν δεν είχαν προηγηθεί μια σειρά από μεγάλα λάθη στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργου από την προηγούμενη Διοίκηση.

Ποιες είναι οι 7 αλήθειες για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού

Όσον αφορά στα πραγματικά δεδομένα που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης της ύδρευσης της Αίγινας μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ, αυτά τα έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν. Όμως είμαστε αναγκασμένοι να τα επαναλάβουμε, γιατί αφενός έχουμε δεσμευθεί ότι στο ψέμα θα απαντάμε μόνο με αλήθειες. Αφετέρου, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας των δυνάμεων της υπευθυνότητας απέναντι στις δυνάμεις του ψεύδους και του λαϊκισμού, πρέπει να είναι διαρκής .

Στα ψέματα της παράταξης Δύναμη Ζωής απαντάμε με επτά αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ολοκληρώνει ένα ακόμη «τελματωμένο» έργο που μας είχε αφήσει «βαριά κληρονομιά» η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Χάρη στο έργο αυτό, η Αίγινα αποκτά πλέον πρόσβαση στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Αλήθεια δεύτερη, το έργο αυτό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αν η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της Αττικής είχε φροντίσει να κάνει σωστά τη δουλειά της. Εξαιτίας των δικών της λαθών κι αμελειών, οι κάτοικοι της Αίγινας στερούνται μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό.

Αυτοί που σήμερα κατηγορούν τη Διοίκηση Πατούλη για δήθεν καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, είναι αυτοί που:

  • Καθυστέρησαν δύο χρόνια να υπογράψουν την εργολαβική σύμβαση του έργου. Το έργο δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και η εργολαβική σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2017.
  • Έπεσαν έξω στο χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι είχαν παρουσιάσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την πόντιση των αγωγών, που είχαν προγραμματίσει για τις 30 Ιουνίου του 2019, στη διάρκεια της θητείας τους δηλαδή, η οποία ποτέ δεν έγινε. Κι ασφαλώς δεν μπορεί να ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση, για το δικό τους αποτυχημένο προγραμματισμό. Ούτε μπορεί να ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση που ο ανάδοχος του έργου διεκδικεί αποζημιώσεις με βάση τις μηνιαίες εκθέσεις προόδου του έργου, όπου καταγράφονται καθυστερήσεις για τις οποίες ευθύνεται η προηγούμενη Διοίκηση. Αποζημιώσεις που διεκδικεί σήμερα από τη Διοίκηση Πατούλη.
  • Ενώ είχαν ορίσει ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου το Σεπτέμβριο του 2019, αυτό φυσικά δεν έγινε ποτέ, γιατί ανάμεσα στις πολλές καθυστερήσεις, δεν είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του αιγιαλού, της παραλίας και του πυθμένα στο Περάνι της Σαλαμίνας, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Απρίλιο του 2019. Τι έκανε η τέως Περιφερειάρχης για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών;

Αλήθεια τρίτη, τον Οκτώβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ήταν αυτός που σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών κατάφερε να ξεμπλοκάρει το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες από την πλευρά της Σαλαμίνας, όπως κατασκευή φρεατίου, κατασκευή πασσαλο-διαφραγμάτων, εντολή εκτέλεσης εργασιών στην ΕΥΔΑΠ για απομάκρυνση των δικτύων της ώστε να κατασκευαστεί το νέο φρεάτιο της. Οι σχετικές εργασίες ήταν απαραίτητες για την πόντιση του αγωγού, ωστόσο δεν είχαν γίνει.

Αλήθεια τέταρτη, έγινε δολιοφθορά στον αγωγό, που καθυστέρησε το έργο. Στις 30 Ιανουαρίου του 2020 υπήρξε δολιοφθορά με διάνοιξη 33 τρυπών στον αγωγό. Για να προχωρήσουν οι εργασίες επισκευής κι αποκατάστασης που να εγγυώνται την καλή λειτουργία του έργου, απαιτήθηκε χρόνος για την εξεύρεση των κατάλληλων τεχνικά λύσεων, αλλά και για την παράδοση από το εξωτερικό των υλικών επισκευής. Ο χρόνος αυτός αναγκαστικά επιμηκύνθηκε λόγω του lockdown που επιβλήθηκε. Τελικά, οι διαδικασίες στεγανότητας ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 και η πόντιση του αγωγού ξεκίνησε κάτω από πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το Δεκέμβριο του 2020.

Αλήθεια πέμπτη, υπήρχε σημαντικό λάθος στην αρχική μελέτη . Η προηγούμενη Διοίκηση δεν είχε φροντίσει να διορθώσει το σημαντικό λάθος της αρχικής μελέτης, η οποία δεν προέβλεπε την αναγκαία κατασκευή δεξαμενής αναρρύθμισης. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος εξαιτίας κι αυτής της αμέλειας, την οποία διόρθωσε η σημερινή Διοίκηση. Αν η δεξαμενή αυτή ήταν έτοιμη, σήμερα το νερό θα περνούσε στην Αίγινα.

Αλήθεια έκτη, πληρώνουμε σήμερα αποζημιώσεις εξαιτίας των λανθασμένων αρχικών σχεδιασμών. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις προς τον ανάδοχο, πληρώνουμε σήμερα το λάθος σχεδιασμό και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος και καταβάλλουμε με επιτυχία προσπάθεια να πληρώσουμε πολύ λιγότερα, σε σχέση με αυτά που διεκδικεί ο ανάδοχος.

Αλήθεια έβδομη, αλλάξαμε το μοντέλο χρηματοδότησης του έργου. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει την στρατηγική της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας και τη χρηστή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Αμέσως μόλις αναλάβαμε, εκπονήσαμε ένα σχέδιο “ελάφρυνσης” του προϋπολογισμού ιδίων πόρων της Περιφέρειας, οι οποίοι είχαν “εκτροχιαστεί” λόγω της ακατάσχετης παροχολογίας της προηγούμενης διοίκησης. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε ένταξη του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ελάφρυνσης των ιδίων πόρων της Περιφέρειας με ταυτόχρονη ενίσχυση της απορρόφησης του ΠΕΠ. Με τον τρόπο αυτό και με την 3845/23.12.2019 απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, το έργο εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του ΠΕΠ Αττικής, ελαφρύνοντας τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κατά 20,5 εκ. €, ποσό που αξιοποιήθηκε για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των δήμων της Περιφέρειας. Επιπλέον στα ταμεία της Περιφέρειας επιστρέφονται περισσότερα από 10 εκ. € που αφορούν σε πληρωμές του έργου που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την ένταξη του στο ΕΣΠΑ. Και το ερώτημα είναι γιατί η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας δεν το είχε πράξει αυτό; Από αδιαφορία ή από ασχετοσύνη;

Η αλήθεια για το έργο «Ανακαίνιση- αναδιαρρύθμιση του κτιρίου Λεουσείου Ιδρύματος για τη λειτουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας-Σπετσών και Αιγίνης»

Σε ότι αφορά το έργο «Ανακαίνιση-αναδιαρρύθμιση του κτιρίου Λεουσείου Ιδρύματος για τη λειτουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας-Σπετσών και Αιγίνης», για το οποίο επίσης έγινε αναφορά στην ανακοίνωση της Δύναμης Ζωής, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

  • Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής έτους 2017, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση το 2018 χωρίς ωστόσο να έχει γίνει επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι είχε περάσει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
  • Μετά από την επικαιροποίηση του φακέλου της μελέτης από τη Διοίκηση Πατούλη, το έργο δημοπρατήθηκε στις 11 Ιουνίου 2020.
  • Αυτή την στιγμή το έργο, το οποίο βρισκόταν σε αναμονή από το 2013, εκτελείται.

Η αλήθεια για τα λιμενικά έργα της Αίγινας

Όσον αφορά στα «Λιμενικά έργα προστασίας Αγ. Μαρίνας και λιμένα Πέρδικας νήσου Αίγινας», τα πραγματικά δεδομένα είναι τα παρακάτω:

  • Η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τις αρχές του 2019, επί Διοίκησης Δούρου.
  • Μετά από παρέμβαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων, τελικά υπεγράφη στις 8 Ιουλίου 2020.
  • Μέχρι στιγμής έχει εκτελεστεί πάνω από το 50% του φυσικού αντικειμένου ενώ το έργο έχει συμβατική προθεσμία μέχρι την 7η Ιουλίου 2022. Επομένως καμία καθυστέρηση δεν προκύπτει και σε αυτό το έργο.

Δίνουμε λύσεις και προχωράμε μπροστά

Προτεραιότητά μας, καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους πολίτες

Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όχι μόνον στην Αίγινα, αλλά σε όλη την Αττική, αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονταν τα μεγάλα ζητήματα από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Για μας δεν υπάρχουν περιοχές και πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων

Στην προχειρότητα του χθες, απαντάμε με έργο και λύσεις. Με σχέδιο και προγραμματισμό, αναδεικνύοντας σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της Αττικής.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγάπη και το ενδιαφέρον της κας Δούρου για το ιστορικό νησί της Αίγινας, το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τα στελέχη της στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Όμως επειδή είναι άλλο πράγμα η διακυβέρνηση της Αττικής κι άλλο ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, τα πράγματα θα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Με αλήθειες, γιατί η αλήθεια είναι αυτή που πραγματικά βοηθάει έναν τόπο να κάνει τις σωστές επιλογές και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

Πληρώσαμε ακριβά τα προηγούμενα χρόνια το λαϊκισμό. Τώρα που η Αττική σηκώνει ξανά ψηλά το κεφάλι και ατενίζει με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση το μέλλον, οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάει ο τόπος μας μπροστά, πάνω από μικροκομματικά οφέλη και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: