Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μνημόσυνο για τα θύματα των συμμάχων

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και το δημοτικό συμβούλιο, τέλεσαν χθες επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου του 1944. Μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση», παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης καθώς και συγγενών των θυμάτων, ο κ. Μώραλης, κατέθεσε στεφάνι και αναφερόμενος στην ομιλία του στο τραγικό γεγονός του Βομβαρδισμού, είπε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες θύματα της πόλης, τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που πριν 71 χρόνια, έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού των συμμαχικών δυνάμεων.

Η 11η Ιανουαρίου 1944, για τον Πειραιά ήταν το βαρύτερο τίμημα του πολέμου. Απροσδιόριστος ο αριθμός, αλλά σίγουρα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και από την επόμενη ημέρα χιλιάδες Πειραιώτες εγκατέλειψαν την κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς πόλη, για να εγκατασταθούν στην Αθήνα, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό, αφήνοντας πίσω μεγάλες ανοιχτές πληγές. Άνθρωποι που θυμούνται, μιλούν για το κόκκινο πέπλο φωτιάς και καπνού που σκέπαζε ολόκληρο τον Πειραιά. Χαρακτηριστικά ο τύπος της εποχής έγραφε: “Επλήγη ο πνεύμων και η καρδιά της πόλεως”.

«Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως και κάθε προηγούμενες φυσικά, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και μαζί με όλες και όλους τους Πειραιώτες, διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη και με σεβασμό σε αξίες και αρχές, τιμά σήμερα την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, πληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο το τίμημα του πολέμου. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους»

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν: Ο πρόεδρος του δ.σ. Γ. Δαβάκης, ο γ.γ. Β. Ταταρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Α. Αργουδέλης και Π. Καλογερόγιαννης, η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ Στ. Αντωνάκου. Οι επικεφαλής των παρατάξεων Η. Κατσαφάδος και Αντ. Καλογερόγιαννης. Οι πρόεδροι της Β΄ και Ε΄ Κοινότητας Ευ. Αθανασίου και Ι. Βοϊδονικόλας αντίστοιχα, ο κοινοτικός σύμβουλος Ι. Αλιφραγκής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, συλλόγων και σωματείων της πόλης, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: