Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μόνον με αναγραφή της δραστικής ουσίας οι συνταγές των φαρμάκων!

ΥΓΕΙΑ στις 10/09/2015

Διαμαρτυρία ΙΣΑ

«Συναγερμός» έχει σημάνει από το πρωί στον ιατρικό κόσμο της χώρας, μετά την επαναφορά από την ΗΔΙΚΑ της μνημονιακής «εντολής» για την αναγραφή φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία!

Έτσι, πρωί-πρωί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση σχετική ανακοίνωση, προς ενημέρωση των ιατρών-μελών του και του κοινού, αλλά και για να διαμαρτυρηθεί. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τον γ.γ. Αλ. Βασιλείου, αναφέρεται:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τα μέλη του ότι η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση σε αυτή την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και η οποία απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα, δια τούτο επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο.

Είναι απορίας άξιο πως ύστερα από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπ. αρ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και η ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας.

Επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, προτρέπουμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: