Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΚ: Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση!

ΕU,ΥΓΕΙΑ στις 12/06/2022

Να αποποινικοποιηθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ η άμβλωση – Προς ΗΠΑ: Όχι στις επιθέσεις κατά του δικαιώματος στην άμβλωση

|> Ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση ζητά το ΕΚ, καταδικάζοντας την οπισθοδρόμηση στην αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ.

Μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με ψήφους: 364 υπέρ, 154 κατά και 37 αποχές, υπενθυμίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση στην υπόθεση-ορόσημο Roe v Wade (1973) και η συνακόλουθη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Επίσης, κάλεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο και την κυβέρνησή του να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας να καταργήσει ταχέως το νομοσχέδιο 8 της Γερουσίας και καλούν διάφορες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ με παρόμοιους νόμους να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους με τα διεθνώς προστατευόμενα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Οι απαγορεύσεις και οι άλλοι περιορισμοί στην άμβλωση πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες οι οποίες, λόγω οικονομικών ή υλικοτεχνικών εμποδίων, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας σε γειτονικά κράτη ή χώρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε επισφαλείς και απειλητικές για τη ζωή τους γυναικολογικές παρεμβάσεις.

Οι συνέπειες για τις γυναίκες παγκοσμίως λόγω της πιθανής απαγόρευσης της άμβλωσης στις ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις πιθανές παγκόσμιες συνέπειες σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση «Roe κατά Wade» και τόνισαν ότι σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των ΗΠΑ για προγράμματα δημόσιας υγείας, η ανατροπή αυτή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσήλωση των κυβερνήσεων τους στην παροχή υπηρεσιών άμβλωσης και άλλα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η Επιτροπή και όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντισταθμίσουν κάθε πιθανή μείωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα παγκοσμίως, να υποστηρίξουν σθεναρά και να δώσουν προτεραιότητα στην καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στο πλαίσιο των εξωτερικών τους σχέσεων. Το Κοινοβούλιο προτείνει να παρέχεται ασφαλές καταφύγιο σε όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο νομικής δίωξης ή άλλων μορφών παρενόχλησης.

Τα κράτη-μέλη

Στρέφοντας την προσοχή τους στις χώρες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν την άμβλωση. καθώς και να άρουν και να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και άλλα συναφή δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζονται χωρίς διακρίσεις. Οι γιατροί δεν θα πρέπει να αρνούνται την πρόσβαση σε φροντίδα άμβλωσης για λόγους θρησκείας ή συνείδησης, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Σχετικές πληροφορίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ίσως ψηφίσει για την ανατροπή της εγγυημένης εθνικής προστασίας των δικαιωμάτων άμβλωσης. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ να αποφασίσει αυτόνομα εάν θα περιορίσει ή θα απαγορεύσει την άμβλωση.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που οφείλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις σημειώνονται σε χώρες όπου η άμβλωση υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς. Εάν η απαγόρευση τεθεί σε ισχύ, εκτιμάται ότι ο ετήσιος αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων θα αυξηθεί κατά 21% έως το δεύτερο έτος.

Απάντηση