Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι επιστήμονες στα πρόθυρα της δυνατότητας για επαναφορά της μνήμης

ΥΓΕΙΑ στις 07/06/2015

Σε μερικές περιπτώσεις αμνησίας, οι μνήμες του ατόμου μπορεί να μην έχουν διαγραφεί οριστικά, αλλά ο εγκέφαλος να αδυνατεί να τις ανακαλέσει και έτσι να τις ξαναθυμηθεί. Αυτό συμπεραίνεται από έρευνα επιστημόνων του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Επιστημών του Εγκεφάλου RIKEN και του τμήματος Βιολογίας του ΜΙΤ (ΗΠΑ), οι οποίοι ανακάλυψαν μια νέα οπτογενετική τεχνική που δίνει «φωτεινή» χείρα βοηθείας στον εγκέφαλο και μπορεί να γίνει ανάκληση των αναμνήσεων. Οπότε το άτομο μπορεί να ξαναβρεί τη μνήμη του!

Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό «Science», το φάρμακο που έδωσαν στα πειραματόζωα τα εμπόδισε να δημιουργήσουν μνήμες για ένα γεγονός που τους προκαλούσε φόβο. Όταν όμως, στη συνέχεια, τους ενεργοποίησαν με φως εκείνους τους νευρώνες που σχηματίζουν τις μνήμες, τότε οι μνήμες τους επανήλθαν.
Για τη μέθοδο οι ερευνητές εισήγαγαν ένα αβλαβή ιό στα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι ώστε αυτά να παράγουν πλέον μια φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη, η οποία κάνει τα κύτταρα να ενεργοποιούνται υπό την επίδραση του φωτός. Μετά έκαναν ήπιο ηλεκτροσόκ στα πειραματόζωα, ώστε να τους δημιουργήσουν μια ανάμνηση φόβου σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Όταν αυτά επέστρεφαν στον ίδιο χώρο, ακόμη και χωρίς επανάληψη του ηλεκτροσόκ, πάγωναν από τον φόβο τους λόγω της ανάμνησης.
Και τότε οι επιστήμονες τους έδιναν μια χημική ουσία η οποία μπλόκαρε τον σχηματισμό αναμνήσεων στους νευρώνες, και τα ζώα δεν θυμούνταν το ηλεκτροσόκ και έτσι δεν φοβούνταν πια τον χώρο όπου αυτό είχε λάβει χώρα. Η μνήμη τους επανήλθε, καθώς με το φως ενεργοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι νευρώνες, που είχαν «αποθηκεύσει» το εκφοβιστικό συμβάν.
Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν τη μέθοδο και σε ανθρώπους και αν επιβεβαιωθεί τότε θα ανοίξει παράθυρο ελπίδας για όσους πάσχουν από αμνησία λόγω κάποιου τραυματισμού στον εγκέφαλο ή κάποιας νευροεκφυλιστικής διαταραχής όπως η Άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: