Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο δήμος Πειραιά στην εθελοντική εκστρατεία του “Let’s do it Greece”

Τι είπε ο Μώραλης για Σταθάκη και μετανάστες

Τη συμμετοχή του δήμου Πειραιά στην εθελοντική περιβαλλοντική εκστρατεία “Let’s do it Greece” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26/4 σε πανελλαδικό επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και συμμετείχαν ο συντονιστής της πανελλαδικής δράσης Νικ. Κιούσης, και το μέλος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Παυλοπούλου.

Η εθελοντική εκστρατεία  “Let’s do it Greece”, περιλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις και δραστηριότητες εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης της πόλης και στις πέντε δημοτικές κοινότητες του Πειραιά.

Ο κ.  Μώραλης υπέγραψε το συλλεκτικό μπλουζάκι του “Let’s do it Greece”,  το οποίο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συνεργασίας υπέρ του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος σε φορείς και πολίτες.

Ο δήμαρχος Πειραιά δήλωσε:

«Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει  ενεργά την περιβαλλοντική εκστρατεία “Let’s do itGreece”, διότι πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός και η συλλογικές δράσεις ενισχύουν την κοινωνική συνείδηση και την υπευθυνότητα των πολιτών. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που διαπιστωμένα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τη δική μας, των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών.

Ο εθελοντισμός αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, υπέρτατη αξία, απόλυτα συνυφασμένη με την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά. Ο Δήμος Πειραιά ενισχύει σε κάθε ευκαιρία τον εθελοντισμό και έχουμε αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα εθελοντών μέσω του γραφείου εθελοντισμού, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες έχουν διάθεση να βοηθήσουν, χρειάζονται όμως  παρότρυνση και οργάνωση από εμάς. Και όταν οι δράσεις αυτές, οργανώνονται σε πολλές περιοχές, με τη συμμετοχή και υποστήριξη πολλών φορέων, όπως η εκστρατεία “Let’s do it Greece”, τα μηνύματα είναι πολύ πιο ηχηρά.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες καθώς έχουν τη δύναμη να ευαισθητοποιούν και να κινητοποιούν τους πολίτες. Όμως, σε ό, τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και η κοινωνική συνείδηση του καθενός από εμάς. Δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε για την καθαριότητα στην πόλη μας, όταν εμείς οι ίδιοι πετάμε τα σκουπίδια μας όπου μας βολεύει. Πρέπει όλοι, ιδίως οι γονείς, να δίνουν το παράδειγμα απέναντι στα παιδιά τους και είναι αισιόδοξο το ότι η νοοτροπία των ελλήνων πάνω σε αυτό το θέμα αρχίζει να αλλάζει. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν θα είναι πολύ πιο ενσυνείδητοι πολίτες από ότι η δική μας γενιά.

Ο Δήμος Πειραιά στέκεται αρωγός σε αυτή την γενικευμένη περιβαλλοντική εκστρατεία και έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 26 Απριλίου ενέργειες καθαρισμού και εξωραϊσμού και στις πέντε δημοτικές κοινότητες. Θα γίνουν δράσεις στην Πειραϊκή, στο άλσος του προφήτη Ηλία, στην Κολοκοτρώνη, στη Σκουζέ, στη ΧΡΩΠΕΙ, στην πλατείες Παπασπύρου και Κωσταράκου, στον Άγιο Διονύσιο, στο γήπεδο Αγίου Διονυσίου και γύρω από το Παπαστράτειο κολυμβητήριο. Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, με προσωπικό, μηχανήματα, υλικά και φυσικά τον σχεδιασμό για τη σωστή διαχείριση και απομάκρυνση των απορριμμάτων που θα συγκεντρωθούν.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω, έχοντας και προσωπική ευαισθησία από τη θητεία μου στην Σούπερ Λιγκ, ότι στην εκστρατεία “Let’s do it Greece” θα συμμετάσχουν όλες οι ΠΑΕ στη διάρκεια της επόμενης αγωνιστικής, αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε κάθε γήπεδο, όπου θα διεξάγεται αγώνας θα γίνεται συλλογή πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Στην εκστρατεία συμμετέχει φυσικά  και ο Ολυμπιακός. Στο παιχνίδι της Κυριακής, θα τοποθετηθούν στο Καραϊσκάκη οι κάδοι ανακύκλωσης προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πάνε για ανακύκλωση τα πλαστικά μπουκάλια. Ο αθλητισμός και ο εθελοντισμός ενώνουν με αυτό τον τρόπο τις δυνάμεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες, οργανωμένους η μη, να πάρουν μέρος σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που θα γίνει στην πόλη μας. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν στις δράσεις αυτές όσο το δυνατόν περισσότεροι Πειραιώτες, ιδιαίτερα τα παιδιά, στα οποία οφείλουμε να περνάμε από νωρίς τέτοιου είδους μηνύματα. Είμαστε σε επαφή με τα σχολεία του Πειραιά και με συλλόγους εθελοντών και άλλων φορέων της πόλης μας, έτσι ώστε ο Πειραιάς να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο συντονιστής της πανελλαδικής πράσης “Let’sdo it Greece”, είπε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστώ εκ μέρους των εθελοντών για τη φιλοξενία στον Δήμο Πειραιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μια τέτοια προσπάθεια, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα να την αγκαλιάζει και να οργανώνεται με έναν τέτοιο τρόπο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, σε λιγότερο από δέκα ημέρες όλη η Ελλάδα ετοιμάζεται σε κοινή εθελοντική δράση. Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία, να ενώσουμε δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας, να γίνουν συντονισμένες δράσεις από εθελοντικές ομάδες, από πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς συλλόγους, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από σχολεία,  Δήμους, τοπικές κοινότητες. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα για το πόσο σημαντικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτή η σύμπραξη δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή 26 Απριλίου είναι η μέρα που θα βγούμε όλοι από τα σπίτια μας. Η εθελοντική καμπάνια βασίζεται στην αυτοοργάνωση, η κάθε περιοχή, ο κάθε Δήμος ετοιμάζει το δικό του περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Η δράση αυτή έχει υιοθετηθεί από 1693 φορείς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί οι συμμετοχές αυξάνονται.

Καλούμε  όλους να μας βοηθήσουν σε είδος, δεν θέλουμε να διαχειριστούμε χρήματα. Δημιουργήσαμε επίσης μια εθελοντική ομάδα από καθηγητές και εκπαιδευτικούς και φτιάξαμε μια ομάδα δράσης για να υιοθετηθούν δραστηριότητες στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Καταθέσαμε αυτό το σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε την έγκριση του Υπουργείου και καθιερώνουμε εβδομάδα εθελοντισμού για το “Let’s do it Greece” σε ολόκληρη την Ελλάδα η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα 20 Απριλίου.

Είναι εκατοντάδες τα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή και ο Πειραιάς θα συμμετέχει ενεργά. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμμετοχή της Σούπερ Λιγκ, η οποία αφιερώνει φέτος την 31η συμμετοχή στο περιβάλλον και στο “Let’s do it Greece”. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια καμπάνια με τίτλο «Βάζουμε γκολ στην ανακύκλωση»,  με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε παίκτες, αθλητές, φιλάθλους να κατανοήσουν ότι πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι. Θα πρέπει να αναφέρω πως φέτος είναι η 4η χρονιά που πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη δράση, κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά και ο στόχος μας είναι την Κυριακή 26 Απριλίου να συντονιστούμε 45.000-50.000 εθελοντές. Καλούμε επίσης όλους τους φορείς που σχετίζονται με το λιμάνι του Πειραιά να κάνουμε εθελοντικές δράσεις, να καθαρίσουμε το λιμάνι και περιοχές που έχουν ανάγκη. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και είναι η πρώτη εικόνα που έχουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα μας. Θα θέλαμε να κάνουμε δράσεις όχι μόνο για το “Let’s do it Greece”, αλλά καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.  Όταν είμαστε όλοι μαζί το μπορώ γίνεται μπορούμε και το μπορούμε δεν έχει όρια. Καλούμε όλο τον κόσμο, να συμμετέχει για να ξεπεράσουμε τα όρια του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Να βάλουμε γερές βάσεις και ο Πειραιάς να είναι από τις πρωτοπόρες περιοχές, από τις πόλεις που θα ξεχωρίσουν. Ευχαριστούμε τον κ. Μώραλη και τους συνεργάτες του».

Η κα Γιάννα Παυλοπούλου, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο. Ειλικρινά με συγκίνησε γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας. Είναι από τους Δημάρχους που ξεχώρισαν φέτος  τόσο για την ανταπόκριση όσο και για τον άμεσο συντονισμό με το επιτελείο του. Αυτή τη στιγμή έχουμε προσεγγίσει 200 περιοχές αλλά όταν το 2012 ξεκινήσαμε ήμασταν 10 άνθρωποι, νέοι, ταλαντούχοι. Είμαι ενεργή εθελόντρια και αφιερώνω πολύ προσωπικό χρόνο σε αυτή την εθελοντική δραστηριότητα. Η επιτυχία του “Let’s do it Greece”, είναι ότι παρέμεινε μια καμπάνια, μια εκστρατεία, από αγνούς εθελοντές, χωρίς κανονική οργανωτική δομή πέραν των συντονιστών, οι οποίοι είναι αυτεξούσιοι, αυτενεργούν, παίρνουν πρωτοβουλίες και αυτοσχεδιάζουν. Θα ήθελα να τονίσω ότι ακόμα και τώρα, την τελευταία εβδομάδα, μπορούν να συμμετάσχουν στην καμπάνια σύλλογοι από κάθε πλευρά της Ελλάδας αλλά και μεμονωμένα άτομα. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα μας, να εγγραφείτε και να δηλώσετε σε ποιο σημείο θέλετε να κάνετε ή να συμμετάσχετε σε κάποια δράση. Αυτά τα παιδιά που ξεκίνησαν εθελοντικά να καθαρίζουν, να δενδροφυτεύουν, να προχωρούν σε εξωραϊσμούς και που ασχολήθηκαν ενεργά με το περιβάλλον, αποκόμισαν μια επαγγελματικού επιπέδου εμπειρία προώθησης. Πιστεύω ότι όποιος θέλει να κάνει κάτι εποικοδομητικό, μπορεί να ενταχθεί στο  “Let’s do it Greece”. Αυτός είναι και ο λόγος που το αγκαλιάζουν όλοι, γιατί έχεις τη δυνατότητα να ενταχθείς σε μια ομάδα και να μοιραστείς κοινά ιδεώδη. Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ότι πιο ανακουφιστικό στις ημέρες κρίσης που ζούμε. Ο κόπος που θα διαθέσει κάποιος για να συλλέξει όσα ανεξέλεγκτα έχει πετάξει θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολα μαζεύονται. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι «Δεν πετάω»  και το «Zero budget, Zero print». Δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα για τις δράσεις μας, γάντια και σακούλες τα οποία μας παρέχουν οι Δήμοι και η «Sanitas» που είναι χορηγός μας σε κάποια σημεία. Δεν χρειάζεται άλλη υποδομή αυτή η καμπάνια, αλλά την ψυχή του καθενός για να συμμετάσχει σε μια εθελοντική δράση και να συνειδητοποιήσει ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι μικρό για το περιβάλλον έστω μια μέρα το χρόνο. Σκοπεύουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ασχοληθούμε και με την ανακύκλωση και θα ήθελα να τονίσω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 70 με 80% από όλα όσα χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι ανακυκλώσιμα. Σας προσκαλούμε λοιπόν 26 Απριλίου να συμμετάσχετε στην εθελοντική εκστρατεία για το περιβάλλον. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».

Τι είναι το Lets do it Greece

Το ”Let’s do it World” αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.  Φέτος για τέταρτη φορά, φιλοξενείται η συγκεκριμένη καμπάνια που “υιοθετήθηκε” από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για Δράση” και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός του  “Let’s do it Greece”είναι μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα εθελοντές, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε  κάθε γωνιά της χώρας. To 2015, το Let’s do it Greece διανύει την τέταρτη χρονιά του και η Οργανωτική Ομάδα ευελπιστεί να είναι η καλύτερη θέτοντας τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Εξ άλλου, στο περιθώριο της συνλέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, απάντησε σε ερωτήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας,Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως και για το θέμα των μεταναστών.

Για τη συνάντησή του με τον Γιώργο Σταθάκη, είπε:

«Ο κ. Σταθάκης δεν είναι μόνο Υπουργός Οικονομίας, είναι και Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, είναι υπερυπουργός. Το σύνολο των θεμάτων του Δήμου Πειραιά, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, αφορούν ως υπερυπουργό τον κ. Σταθάκη. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι αναπληρωτές Υπουργοί, ο κ. Δρίτσας στην Ναυτιλία, η κα Κουντουρά στον Τουρισμό, ο κ. Σπίρτζης στις Υποδομές  με τους οποίους θα συζητήσουμε εξειδικευμένα τα θέματα αυτά.

Η πρώτη κουβέντα με τον κ. Σταθάκη ήταν σε μια θετική κατεύθυνση. Εξέφρασε την επιθυμία του και την πρόθεσή του να βοηθήσει το Δήμο. Θέλω να πιστεύω ότι είδε από την πλευρά μας μια σωστή οργάνωση, έναν σωστό προγραμματισμό.

Συζητήσαμε το θέμα των Δικαστηρίων σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νέων δικαστηρίων και ενημερώθηκε ώστε να είμαστε σε κοινή γραμμή και με τον Υπουργό Δικαιοσύνη κ. Παρασκευόπουλο.  Συζητήσαμε για τον τουρισμό όπου θα μιλήσουμε και με την κα Κουντουρά, γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, αυτά τα εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν εδώ να μπουν μες την πόλη, να διαφημιστεί ο Πειραιάς, να γίνουν διάφορες ενέργειες. Θέλουμε  την αρωγή  και του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ΕΟΤ σε αυτήν την κατεύθυνση και θα  μπορέσει να γίνει μια τέτοια συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα του λιμανιού. Εκφράσαμε ξανά τη βασική μας άποψη ότι δεν μπορεί μια πόλη να μην έχει έσοδα και πόρους από την λειτουργία του λιμανιού. Τους τρόπους με τους οποίους εμείς  προτείνουμε να υπάρξουν αυτοί οι πόροι,  την πρόταση που είχαμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, τις εξελίξεις σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση και τον τρόπο τον οποίο αυτή θα γίνει και μένει να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση φυσικά τις προθέσεις της για το κομμάτι αυτό, που είναι  κορυφαίο για τον Πειραιά. 

 Συζητήσαμε για τα έργα ΕΣΠΑ. Έχουμε σημαντικά προβλήματα και στην πόλη μας με έργα να είναι σταματημένα, με έργα να καθυστερούν τα οποία αφορούν κυρίως  την ροή χρηματοδότησης   από τις ελληνικές αρχές,  η οποία καθυστερεί με αποτέλεσμα οι εργολάβοι  να σταματούν. Τα έργα να είναι σταματημένα, οι δημότες δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται και εμείς να είμαστε σε μια δύσκολη θέση. Δεν αφορά εμάς το σταμάτημα των έργων, αφορά την κυβέρνηση το πως θα μπορέσει αυτό να προχωρήσει και να λυθεί  και συζητήσαμε φυσικά και για την ολοκληρωμένη  χωρική   επένδυση την οποία θα καταθέσει ο Δήμος Πειραιά, η νέα δημοτική αρχή, τον Ιούλιο στην Περιφέρεια, αλλά και στα Υπουργεία Οικονομίας, Μεταφορών, Πράσινο Ταμείο, Εργασίας κλπ., ώστε να δούμε με ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθούμε για να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στους Πειραιώτες. Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας πρέπει να αντλήσουμε κεφάλαια».

 Για το θέμα των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, είπε:

«Το μεταναστευτικό είναι κορυφαίο θέμα για τη χώρα, αλλά και σύνθετο.  Χθες, υπήρχε μια συνάντηση της ΚΕΔΕ με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό. Ακούσαμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Βάζει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ. Επιθυμεί να βάλει στο «παιχνίδι» τους ΟΤΑ φιλοξενίας των εκατό χιλιάδων και πλέον ανθρώπων που θα φθάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το τρίμηνο στη χώρα μας και οι περισσότεροι στο λιμάνι του Πειραιά. Διαβάσατε τα έξι σημεία της πρότασης της κυβέρνησης.

Το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε όλους μας,  θέλω να πιστεύω στο πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι,  είναι διωγμένοι είτε από πολέμους είτε από οτιδήποτε άλλο, να μπορούν να βρουν ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός μου είναι το τι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος. Μπορεί ο Δήμος Πειραιά να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό πολιτικών προσφύγων ή μεταναστών; Με ποια δομή; Δεν υπάρχουν δομές στον Πειραιά. Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων.

 Πως θα κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα φθάνουν καθημερινά ή κάθε δύο ή τρεις ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, σε μια πόλη που ταλαιπωρείται πάρα πολύ; Έργα, κυκλοφοριακό κα. Αν έχουμε και μια τέτοια πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που δεν είναι οργανωμένοι να πάνε κάπου, να κατευθυνθούν, θα ταλαιπωρηθεί περεταίρω η πόλη.

Επαναλαμβάνω: δεν νιώθω ότι ο Πειραιάς μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Είμαστε ευαίσθητοι, θυμάστε ότι πριν τρεις μήνες ήρθαν κάποιοι Σύριοι, τους οποίους φιλοξενήσαμε στον Ξενώνα των Αστέγων. Τρεφόντουσαν και κοιμήθηκαν εκεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ήταν

ειρηνικοί, πειθαρχημένοι και αξιοπρεπείς. Αλλά δεν έχουμε άλλες δομές. Ο Ξενώνας των Αστέγων χωράει περίπου 40 ανθρώπους. Έχουν 20 μόνιμους ανθρώπους τους οποίους φιλοξενούμε, μένουν 15 – 20 κρεβάτια που ευχαρίστως να τα διαθέσουμε. Από εκεί και πέρα, παραπάνω δυστυχώς θα πρέπει να βρούμε.

Είμαι σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη. Η πρόθεση, η διάθεση, η καρδιά μας λέει να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να το πράξουμε και να μην δημιουργήσουμε περεταίρω προβλήματα σε μια επιβαρυμένη πόλη, ειδικά την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και με την Περιφέρεια, ενδεχομένως και με  τον Υπουργό κ. Βούτση. Ζητάνε από τους ΟΤΑ να τους προτείνουμε πως μπορούμε και πόσους να φιλοξενήσουμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι κορυφαίο θέμα όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για τη χώρα».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: