Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η παράταξη ‘Πειραιάς για Όλους’ ζητεί την παραίτηση του Βουράκη

Ο Νίκος Μπελαβίλας αναλύει λέξη προς λέξη τη δήλωση του προέδρου του ΟΠΑΝ στην ΕΡΤ – ‘’ Κακώς δεν βρίσκεστε σήμερα στο αυτόφωρο’’

|> Σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘’Πειραιάς για Όλους’’ καθ. Νίκος Μπελαβίλας γράφει:

«Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωσήφ Βουράκης, εκτός από υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο Δημοτικό Θέατρο είναι και εξωφρενικά αναληθής με τα όσα ισχυρίζεται. Αντί να βρίσκεται στο αυτόφωρο, όπως θα είχε συμβεί σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου, αυτοσχεδιάζει στα Media προκαλώντας γονείς και μαθητές.

Λέξη προς λέξη η δήλωση του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ‘’Συνδέσεις’’ (αναδημοσιευμένη στο News Bomb) και συμπληρωμένη με τις απαραίτητες απαντήσεις:

Λέει ο κύριος Βουράκης:

‘’Ένα κομμάτι της σκηνής κατεβαίνει, βυθίζεται για να παίζει ορχήστρα. Στο Δημοτικό Θέατρο είναι εκατοντάδες κόσμος, κάθε μέρα, χιλιάδες κόσμος, κάθε χρόνο όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί σέβονται αυτό που γίνεται εδώ’’.

Απάντηση: Όχι κύριε Βουράκη, κανένα κομμάτι της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά δεν βυθίζεται ούτε ποτέ βυθιζόταν. Υπάρχει το χαμηλό επίπεδο της ορχήστρας και πίσω της η σκηνή. Από τον 19ο αιώνα. Στη σκηνή επίσης δεν ανεβαίνουν κάθε μέρα ‘’εκατοντάδες κόσμος’’, ούτε ‘’χιλιάδες κόσμος’’ όπως δηλώνετε. Ανεβαίνουν μόνο οι ηθοποιοί, οι ορχήστρες και οι μουσικοί, οι τεχνικοί. Δεν είναι η πλατεία Κοραή, είναι η σκηνή του θεάτρου!

Σχετικά με το τι συνέβη δηλώνετε: ‘’Δυστυχώς, κάποιος από την παραγωγή της παράστασης που τρέχει τώρα, δεν σεβάστηκε το ότι πρέπει να ενημερώσει, δεν σεβάστηκε τις οδηγίες και αποφάσισε από μόνος του χωρίς να ενημερώσει κανέναν να σκεπάσει το κομμάτι που βρίσκεται η ορχήστρα. Έβαλε λοιπόν κάποια ξύλα από πάνω, τα οποία υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής. Κάποια παιδιά που κάνανε πρόβα εχθές νόμιζαν ότι είναι δάπεδο, όπως θα το νόμιζε οποιοσδήποτε και πάτησαν επάνω. Άνοιξε το δάπεδο’’.

Απάντηση: Δεν διοικείτε το θέατρο, απλώς προεδρεύετε και εσείς;

Στη συνέχεια λέτε ότι σκεπάστηκε η ορχήστρα «με κάποια ξύλα» τα οποία «υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής».

Απάντηση: Οι φωτογραφίες πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Ποια ξύλα από κατασκευής της σκηνής; Είναι πηχάκια κατάλληλα για κορνιζάρισμα και τάβλες κακού μαραγκού, όχι για «πατάρι» παράστασης με βάρη ανθρώπων. Τα παιδιά δεν νόμιζαν ότι ήταν δάπεδο όπως προσπαθείτε να πείσετε. Φταίνε δηλαδή τα παιδιά; Γιατί ψεύδεστε με τέτοιο άτσαλο τρόπο; Ήταν δάπεδο, σκαλιά για να περπατήσουν οι ηθοποιοί ή τα παιδιά στο ίδιο χρώμα με τη σκηνή, επίτηδες για να φαίνεται το ίδιο. Γιατί κοροϊδεύετε δημότες, γονείς, παιδιά, ανθρώπους του θεάτρου, όλους μας κατάμουτρα.

Και συνεχίζετε: ‘’Δεν έπεσε κάποιο κομμάτι της σκηνής όπως έχει γραφτεί. Δεν άνοιξε σκηνή σταδίου όπως έχει γραφτεί. Άνοιξαν τα ξύλα που είχαν τοποθετηθεί για να κρύψουν το κομμάτι της ορχήστρας και από ό,τι μου είπανε γιατί δεν ήμουν εδώ, ήρθα σε 3-4 λεπτά από το συμβάν. Κάποια παιδιά πέσανε στο άνοιγμα αυτό και είχανε κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς και από την ενημέρωση που είχα οι τραυματισμοί είναι ελαφριοί, ευτυχώς, εκτός από μια κοπέλα η οποία έμεινε για προληπτικούς λόγους στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά’’.

Εντέλει κύριε Πρόεδρε, ή δεν ξέρετε τι λέτε ή είστε επικίνδυνος ψεύτης. Επεκτάθηκε παράνομα η σκηνή με επιφάνειες πάχους φλούδας ξύλου και πηχάκια χιλιοστών για λόγους οικονομίας. Για να γλυτώσει ο παραγωγός λίγα ευρώ. Χωρίς άδεια από κανέναν. Χωρίς τεχνικό. Σε αυτό το ψευτοπατάρι ανεβάσατε ολόκληρο σχολείο. Το βράδυ στην παράσταση πιθανόν θα κατέρρεε ολόκληρο με το θέατρο κατάμεστο. Και θα είχαμε μία μεγάλη τραγωδία. Αυτή η παράνομη για πολλούς λόγους κατασκευή, που δηλώνετε ότι δεν γνωρίζετε καν ποιος την έκανε, αυτή η επέκταση σκηνής είναι που κατέρρευσε. Κατά τη γνώμη μας κακώς δεν βρίσκεστε σήμερα στο αυτόφωρο. Αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου θα είχε συλληφθεί από χθες. Οι κατηγορίες είναι πολλές. Και η έλλειψη συνείδησης του κινδύνου στον οποίο θέσατε τα παιδιά, είναι η χειρότερη.

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει ουδείς θεσμικός προϊστάμενος σας σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο να σας ξηλώσει. Γιατί για αυτό το θέατρο μάτωσαν γενιές, για να υπάρχει ως στολίδι της πόλης, ως τόπος πολιτισμού για παιδιά και μεγάλους. Απέχετε έτη φωτός από όλα αυτά. Όχι προς το φως, προς το σκότος κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ. Κρίμα! 

”Κύριε Βουράκη, παραιτηθείτε!” 

Εξ άλλου, αργά το βράδυ από την δημοτική παράταξη ‘’Πειραιάς για Όλους’’ του κ. Μπελαβίλα, εκδόθηκε μία ανακοίνωση με τίτλο “Κύριε Βουράκη παραιτηθείτε!”. Στην ανακοπίνωση αναφέρεται:

Τα βλέπει η ντροπή και κοκκινίζει τα άπειρα δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο για την κατάρρευση της αυθαίρετης κατασκευής-επέκτασης στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, την ώρα που έκαναν πρόβα μαθητές και μαθήτριες. Τα ακούει η ντροπή και κοκκινίζει τα λόγια σας τα ανεύθυνα, κύριε Βουράκη -πρόεδρε του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Με το θράσος που σας χαρακτηρίζει, εμφανιστήκατε το πρωί της Τρίτης 29.11.2022 στη δημόσια τηλεόραση, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για να μετακυλήσετε τις ευθύνες σε άλλους, στους ανθρώπους της παραγωγής της κεντρικής παράστασης που αυτή την περίοδο ανεβαίνει στο θέατρο. Χωρίς αιδώ, αποποιηθήκατε κάθε ευθύνη για το συμβάν -που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία- αλλά και για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό. Μιλήσατε με ύφος υπερφίαλο για αυστηρές τιμωρίες και κυρώσεις σε τρίτους, θέτοντας τον εαυτό σας στο απυρόβλητο, ενώ προσπαθήσατε να στρέψετε αλλού τη συζήτηση· στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Αλήθεια, κύριε Βουράκη, ανεξέλεγκτα λειτουργεί το Θέατρο; Όποιος θέλει το οικειοποιείται και το διαμορφώνει κατά το δοκούν; Και εσείς πού είστε; Τι σημαίνει να είναι κάποιος/α πρόεδρος του ΟΠΑΝ; Είναι ρόλος διακοσμητικός ή αντίθετα ρόλος με τεράστια προσήλωση στο έργο του, γιατί ακριβώς έχει να κάνει με νέους ανθρώπους, έχει να κάνει με τον αθλητισμό και σίγουρα με τον πολιτισμό. Και ποιος πολιτισμός είναι εκείνος που απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον επικεφαλής μιας ιεραρχίας; Και αν εσείς δεν το γνωρίζετε, ας σας ενημερώσει ο Δήμαρχος. Αλλά τι λέμε τώρα, και ο Δήμαρχος μαζί σας! Μετά από ένα 24ωρο σιωπής με αποκλειστική δήλωσή του στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα», αφού παραδέχτηκε ότι η ευθύνη του ελέγχου ανήκει στον Δήμο, σάς κάλυψε πλήρως χωρίς μια εξήγηση χωρίς μια συγγνώμη…

Θα σας το πούμε, όμως, εμείς: Μπροστά σε γεγονότα που συνταράσσουν την κοινωνία γιατί μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλειά της -και όταν μάλιστα αυτή αφορά παιδιά/εφήβους- σαν έτοιμος από καιρό θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί. Χθες. Και αφού δεν το αντιλαμβάνεστε, σας επαναλαμβάνουμε: Παραιτηθείτε, τώρα!

Απάντηση