Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομόφωνη αθώωση Χατζηπέρου-Κατσικάρη για τα λύματα

Ο νυν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης είχαν κατηγορηθεί για ρύπανση στο λιμάνι του Πόρου, ενώ έφταιγε ο δήμος

|> Καθαρογράφτηκε η απόφαση με την οποία αθωώθηκαν ο νυν και ο τέως, αντίστοιχα, αντιπεριφερειάρχης  Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και Δημήτρης Κατσικάρης, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για την ρύπανση του λιμανιού του Πόρου με λύματα τον Σεπτέμβριο  του 2014.

Συγκεκριμένα, οι δύο αντιπεριφερειάρχες δικάστηκαν ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς με την κατηγορία ότι είχαν αναλάβει την υποχρέωση να προβούν στην υλοποίηση και χρηματοδότηση της πλήρους μελέτης και του έργου της διάγνωσης και εφαρμογής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης – Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Πόρου- Γαλατά και δεν ανταποκρίθηκαν, προκαλώντας ανυπολόγιστη ρύπανση στο λιμάνι του Πόρου τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μετά από επτάωρη διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ότι – κατά νομό – οι δήμοι είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι για την συντήρηση και τη λειτουργία των αποχετευτικών συστημάτων και των ακαθάρτων.

Επίσης, έκρινε ομόφωνα ότι η πλημμύρα του δικτύου στις 13.10.2014 δεν οφειλόταν σε παραλείψεις του κ. Χατζηπέρου και του προκατόχου του κ. Κατσικάρη και ότι αντιθέτως, η Περιφέρεια συνέβαλε καίρια και άμεσα στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της στην αντιμετώπιση του χρόνιου μεγάλου προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού του Πόρου, χρηματοδοτώντας τις οικείες μελέτες και την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Το έργο της λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού είναι ανταποδοτικό και η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη.

Ο κ. Χατζηπέρος δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή δικαιώνονται οι προσπάθειές του για την καίρια αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πόρου παρά τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις που προκαλούνται από την πλευρά του δήμου…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: