Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με… διασταυρούμενα πυρά στη μάχη για την ιογενή ηπατίτιδα

ΥΓΕΙΑ στις 25/07/2022

Πέμπτη 28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας και πανελλαδική δράση από: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), πολίτες, ΟΤΑ

|> Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), διοργανώνεται πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, με τη συμμετοχή πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας (Πέμπτη 28 Ιουλίου) o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας και ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, συμβολικά με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου – κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες.

Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό Θέατρο “Απόλλων”, ο Δήμος Χανίων το κτίριο του θεάτρου “Μ. Θεοδωράκης” στο Λιμάνι, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού το Πολιτιστικό Κέντρο “Σπύρος Αποστόλου”, ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο της πόλης και ο Δήμος Χαλκιδέων το Δημαρχείο Χαλκίδας.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας είναι “Can’t wait / Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει” και το μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η ΕΕΜΗ ενώνει τη «φωνή» της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences.

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω Facebook, Twitter και Instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #haslforhepatitis μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

H ΕΕΜΗ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσωπικές ιστορίες των ασθενών, οι οποίοι με τη δική τους φωνή δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με Ηπατίτιδα, καθώς αποτελούν τους δικούς μας καθημερινούς ήρωες!

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε βίντεο με ιστορίες ασθενών, που προσβλήθηκαν από ιούς της ηπατίτιδας και θεραπεύτηκαν.

 Η ηπατίτιδα

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντιιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στόχος, που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης.

Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων, που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

>>> Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος.

Απάντηση