Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρακολουθώντας ένα ογκολογικό συμβούλιο, με συμμετοχή έγκριτων ιατρών

ΥΓΕΙΑ στις 12/03/2023

Οργανώθηκε από τον σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ‘’ΚΕΦΙ’’ Αθηνών και είχε μεγάλη ανταπόκριση

|> Με ιδιαίτερη εκδήλωση τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας της 8ης Μαρτίου ο σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ‘’ΚΕΦΙ’’ Αθηνών, καθώς η επιστημονική διαδικτυακή Ημερίδα που οργάνωσε ήταν πολύ ενημερωτική, αρκετά ενδιαφέρουσα και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από κοινό και επιστήμονες.

Θέμα της η διαδικτυακή Ημερίδα είχε: ‘’ΓΥΝΑΙΚΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Παρακολουθώντας ένα Ογκολογικό Συμβούλιο’’ και συμμετείχαν διακεκριμένοι ιατροί, οι οποίοι κατέθεσαν απόψεις και διαπιστώσεις, σχετικά με συγκεκριμένα περιστατικά, στα οποία κλήθηκαν να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για το ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπισή τους.

Συμμετείχαν:

  • Αλέξανδρος Αρδαβάνης, δρ παθολόγος – ογκολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του ΓΑΟΝA ‘’Ο Άγιος Σάββας’’
  • Δημήτρης Χαϊδόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Γυναικολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ
  • Γιώργος Ζωγράφος, καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ ‘’Ιπποκράτειο’’, πρόεδρος Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ)
  • Γεώργιος Μεταξάς, MD MSc PhD MPhil FEBS FRCS(Eng), χειρουργός μαστού, Β’ Χειρουργική, Νοσοκομείο ‘’Έλενα Βενιζέλου’’
  • Μιχάλης Λιόντος, παθολόγος ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας, ΕΚΠΑ, Θεραπευτική Κλινική, ΓΝΑ ‘’Αλεξάνδρα’’
  • Φλωρεντία Φωστήρα, κλινική εργαστηριακή γενετίστρια, ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’
  • Μαρία-Αγγελική Καλογερίδη, M-A MD, MSc, PhD, ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος, επιμελήτρια Α’, Α’ Ακτινοθεραπευτικό, ΓΝΑ ‘’Αλεξάνδρα’’
  • Αφροδίτη Νόννη, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
  • Ειρήνη Θρουβάλα, νοσηλεύτρια, MSc, Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου, Πε.Γ.Ν., Μαιευτήριο Αθηνών ‘’Έλενα Βενιζέλου’’

Την Ημερίδα προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, η οποία αναφέρθηκε στη γιορτή της Γυναίκας καθώς και στη σημασία της επιστήμης στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων και του καρκίνου του μαστού. Η Ημερίδα αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν και οι ίδιοι οι ασθενείς εικόνα με ποιο τρόπο βγαίνουν οι αποφάσεις μέσα από ένα Ογκολογικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, η Μαρία Παπαγεωργίου, ειδική γραμματέας δ.σ. του συλλόγου ΚΕΦΙ, υπεύθυνη Ομάδας Ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο ‘’Εριφύλη’’ ΚΕΦΙ αναφέρθηκε στη χρησιμότητα ενός Ογκολογικού Συμβουλίου για την επιλογή των ενδεδειγμένων θεραπειών που θα πρέπει να λάβει ένας ογκολογικός ασθενής.

Ακολούθησε το κύριο μέρος της Ημερίδας που χωρίστηκε σε δύο διαφορετικά Ογκολογικά Συμβούλια, για τις περιπτώσεις Καρκίνου του Μαστού και Γυναικολογικού Καρκίνου αντίστοιχα, τα οποία εξέτασαν από δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το Ογκολογικό Συμβούλιο για τον Καρκίνο του Μαστού εξέτασαν περίπτωση γυναίκας 55 ετών εμμηνοπαυσιακή και 36 ετών που εμφάνισε καρκίνο μετά την εγκυμοσύνη.

Αντίστοιχα, το Ογκολογικό Συμβούλιο για το Γυναικολογικό Καρκίνο εξέτασαν περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών και καρκίνου του ενδομητρίου.

Και στα δύο Ογκολογικά Συμβούλια εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι πιθανές θεραπείες ανταλλάσσοντας απόψεις μέσα από την επιστημονική τους κατάρτιση και τελικά κατέληξαν στην ενδεδειγμένη μέθοδο.

Ολοκληρώνοντας την Ημερίδα, όλοι συμφώνησαν και τόνισαν ότι:

Το Ογκολογικό Συμβούλιο και η διεπιστημονική ομάδα, είναι αναγκαία συστατικά για την σωστή θεραπεία. Είναι δικαίωμα του ασθενή και πρέπει να το απαιτεί. Όπως και το να πηγαίνει σε εξειδικευμένους λειτουργούς Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου του.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. 210.6468222

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: