Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τριήμερο γαστρονομικό φεστιβάλ, που θα… μυρίζει θάλασσα!

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, την πλατεία Αλεξάνδρας και την Πειραϊκή, ο Δήμος Πειραιά οργανώνει το ‘’1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ’’ (“Piraeus Taste Festival: Sea Food and More’’)

|> Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του Πειραιά ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και την προβολή της γαστρονομίας ως έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί το ‘’1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ’’ (‘’Piraeus Taste Festival: Sea Food and More’’), με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και αναφοράς του τόπου, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της θάλασσας.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το ‘’Piraeus Taste Festival: Sea Food and More’’ θα πραγματοποιηθεί από αύριο Παρασκευή 23/9 έως και την Κυριακή 25/9, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες έχουν αναφορά στη γαστρονομία.

Στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας μετέχουν τα καταστήματα εστίασης, με μενού ειδικά για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα ή ποτά, κεράσματα, εκδηλώσεις και happenings, ενώ καταστήματα τροφίμων και εκπαιδευτήρια της πόλης, θα παρουσιάσουν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ‘’Piraeus Taste Festival: Sea Food and More’’ θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του ‘’DishcoverPiraeus’’, της καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου του Πειραιά, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα και διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως καλή πρακτική από το πρόγραμμα YETC. Το υλικό έχει μετουσιωθεί ήδη σε τρεις γαστρονομικούς περιπάτους και πέντε ‘’local ambassadors’ guides’’.

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο ‘’1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ’’ θα φιλοξενηθούν με γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24/9 στο Μικρολίμανο, όπου o βραβευμένος με αστέρι ‘’Michelin’’, Πειραιώτης chef και ambassador του @DishcoverPiraeus Λευτέρης Λαζάρου θα παρουσιάσει γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τον Πειραιά και θα μας μυήσει στα μυστικά της ψαροφαγίας.

Αύριο και το Σάββατο στο Πασαλιμάνι, εστιατόρια-μπαρ, σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, θα προτείνουν τις δικές τους γαστρονομικές δημιουργίες, ενώ Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, το Σάββατο σε συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων ‘’Άγιος Νικόλαος’’, επιστρέφει η ‘’Γιορτή του Σπάρου’’, η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου.

Την ίδια μέρα στην πλατεία Αλεξάνδρας, από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Τα ‘’Ψηλά καπέλα’’, μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και φυσικά θα μαγειρέψουν υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ λίγο αργότερα στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας θα προβληθεί η αγαπημένη παιδική ταινία ‘’Εν κάντο, ένας κόσμος μαγικός’’. Την ίδια ημέρα το Live cooking show και τη γευστική δοκιμή υπογράφει το Acropolis Chef’s Club of Attica με τον executive chef Βασίλη Μπέκα, αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ένα γευστικό ταξίδι στη ‘’Θάλασσα του Πειραιά’’.

Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην μικρασιατική κουζίνα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, με Live Cooking show και γευστική δοκιμή, Η ‘’Κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά’’ με την executive chef – παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef’s Club of Attica, Εύα Βοναζούντα, ενώ στο υπαίθριο σινεμά θα προβληθεί η ταινία ‘’Σμύρνη μου αγαπημένη’’.

Μέσω του ‘’Piraeus Taste Festival: Sea Food and More’’ ο Δήμος Πειραιά στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, που σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του πειραϊκού τοπίου μπορούν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο μεγάλο λιμάνι.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ

PIRAEUS, SEA OF TASTEΣάββατο, 24

 • 18:30 Παρουσίαση του έργου @DishcoverPiraeus, του καινοτόμου project καταγραφής του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου και των ψηφιακών διαδρομών του Πειραιά.
 • 19:00 Live cooking «Ο Πειραιάς μια μεγάλη αγκαλιά» από τον chef και ambassador του @DishcoverPiraeus κ. Λευτέρη Λαζάρου.
 • 20:00 Γευστική δοκιμή / «Μια γεύση από Πειραιά» υπό τους ήχους Greek Jazz από την Μελίνα Παξινού.

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣΣάββατο, 24

 • 17:30–19:30 «Τα ψηλά καπέλα» μαθήματα μαγειρικής και γευστικές δημιουργίες για παιδιά από το kids cooking club (απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ.: 6972516503 /Δευτ. Παρ. 10:00-14:00).
 • 17:30-20:00 «Τα παιδία μαγειρεύει»! Δράσεις και μαγειρικά παιχνίδια για παιδιά, «συνταγές της θάλασσας» και γευστικές δημιουργίες από τους σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρχιμαγείρων.
 • 17:30–20:00 Ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου – Taste of China. Γευσιγνωσία κινεζικής κουζίνας και πολιτιστικά δρώμενα από το πολιτιστικό τμήμα της Κινεζικής πρεσβείας στο πλαίσιο του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων.
 • 18:00 «Ο χορός του δράκου»
 • 19:00 «Gunzheng music»
 • 17:30–20:00 Ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου – Taste of India. Γευσιγνωσία ινδικής κουζίνας από το πολιτιστικό τμήμα της Ινδικής πρεσβείας στο πλαίσιο του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων.
 • 19:30-20:30 Live cooking και γευστική δοκιμή: «Ούζο και μεζές-η θάλασσα του Πειραιά» από τον executive chef Βασίλη Μπέκα, Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέλος του Δ.Σ. της Acropolis Chef’s Club of Attica.
 • 20:30 Προβολή παιδικής ταινίας «Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός».

Κυριακή,25 | Αφιέρωμα στην μικρασιατική κουζίνα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

 • 18:00 – 20:00 Αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, γεύσεις και αρώματα, από τους chef και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ και καταστήματα τροφίμων της πόλης.
 • 18:00 – 21:00 Λαογραφία και διατροφή: Το λιμάνι του Πειραιά, σταθμός των μπαχαρικών.
 • 19:00 -20:00 Live Cooking και γευστική δοκιμή : «Η κουζίνα της Σμύρνης στο λιμάνι του Πειραιά» με την executive chef – παγκόσμια κριτή Γαστρονομίας WACS, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γυναικών της Λέσχης Acropolis Chef’s Club of Attica, κα Εύα Βοναζούντα.
 • 20:30 Προβολή κινηματογραφικής ταινίας : «Σμύρνη μου αγαπημένη».

ΠΕΙΡΑΙΚΗ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ – Σάββατο, 24

 • Κάθε ψάρι στον καιρό του και τον Σεπτέμβριο εν αφθονία ο σπάρος, η αθερίνα, ο γαύρος, οι σαρδέλες κ.α. Η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, επιστρέφει με γεύσεις, αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου. Συνδιοργάνωση με τον όμιλο ερασιτεχνών αλιέων «Άγιος Νικόλαος».

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

COCKTAIL AND FOOD POP UP PARTYΠαρασκευή, 23 & Σάββατο, 24

 • 20:00 – 24:00 Γαστρονομική απόλαυση, μουσική και διασκέδαση. Εστιατόρια-μπαρ της πόλης του Πειραιά παρουσιάζουν τις γευστικές τους δημιουργίες σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef. Γνωστοί Dj’s θα διασκεδάζουν το κοινό με αγαπημένες μουσικές επιτυχίες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: