Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο περιφερειάρχης στο συνέδριο τού Δήμου ‘’Πειραιάς Επιχειρείν’’

Πατούλης: ‘’Επενδύουμε στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας – Συμβάλλουμε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας’’

|> Στα σημαντικά έργα αλλά και στις δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η Περιφέρεια στον Πειραιά τα οποία είναι καρπός της εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με φορείς της επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης χαιρετίζοντας το Συνέδριο «Πειραιάς Επιχειρείν», που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά στον ΟΛΠ.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία ανέφερε ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει στον Πειραιά πρωτόγνωρα έργα και παρεμβάσεις με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, με πόρους του ΕΣΠΑ. Στο συνέδριο παρέστησαν επίσης ο αρμόδιος Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του δ.σ.. του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής ‘’Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ’’  Ν. Παπαγεωργίου ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θ. Καπράλος, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, κ.ά.

Γ. Πατούλης: «Έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αφού υπογράμμισε την ανάγκη «να οικοδομήσουμε από κοινού ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, με έμφαση στην ανάπτυξη», υπογράμμισε τη σημασία να ενσωματωθεί η κυκλική και η γαλάζια οικονομία ως οργανικός τρόπος σκέψης σε κάθε μελλοντικό σχέδιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Χαιρετίζω τις πρωτοπόρες προσπάθειες του Δήμου Πειραιά που σχεδίασε και υλοποιεί πλέον συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική του ανάπτυξη» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος που και εμείς από τη μεριά μας συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη με ανάδειξη του παράκτιου μετώπου με στόχο σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Πήραμε την πρωτοβουλία να υπογράψουμε με τον ΟΛΠ την επέκταση του σταθμού Κρουαζιέρας του επιβατικού λιμένα Πειραιά προς τα νότια, ώστε να δημιουργηθούν δύο θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς», δυναμικότητας 2.500 επιβατών, ένα έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020».

Παράλληλα ανέφερε πως σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά υλοποιείται το BlueLab, το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, -το οποίο χρηματοδοτείται για 2 έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 1.800.000 ευρώ- που βοηθά νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, με σχετική σύμβαση μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ήδη προσφέραμε έμπρακτη στήριξη σε ερευνητές του πεδίου της Γαλάζιας Οικονομίας, όπως ανέφερε, που επιλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, χρηματοδοτώντας τέσσερις Διδακτορικές ή Μεταδιδακτορικές έρευνες με το ποσό των 12.000 ευρώ ανά ερευνητή και χορηγώντας έξι βραβεία σε μεταπτυχιακούς ερευνητές από όλα τα ΑΕΙ της χώρας που ασχολούνται με την Γαλάζια Οικονομία, με το ποσό των 2.000 ευρώ το καθένα.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε πως η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με στόχο την ενθάρρυνση και στήριξη του έργου των νέων επιστημόνων για τη στροφή προς τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία. «Επιτρέψτε μου να συγχαρώ το Δήμο Πειραιά για το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων αλλά και για την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι νεοφυείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της οικονομίας σε ένα πιο πράσινο αλλά και πιο γαλάζιο μέλλον. Έτσι, θα βοηθήσουν την οικονομία στο να επιταχύνει τη μετάβαση της σε μια περισσότερο κυκλική προσέγγιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: