Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πατούλης: “Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης”

ΑΤΤΙΚΗ στις 22/12/2022

Εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο ο Προϋπολογισμός του οικονομικού νέου έτους

|> Με την υπερψήφιση των προτάσεων της διοικούσας παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» για τον Προϋπολογισμό, τον Προγραμματισμό Έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023, ολοκληρώθηκε η 24η μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η σχετική υπερψήφιση, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και στο μεγαλύτερο διαβουλευόμενο όργανο μετά τη Βουλή, επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που επιφέρει το σύστημα της απλής αναλογικής και το γεγονός ότι επρόκειτο για μια συνεδρίαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των μελών του περιφερειακού συμβουλίου επιδιώκουν το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή ή δημαρχιακό θώκο.

Στη συνεδρίαση, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου καταψήφισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Δύναμη Ζωής».

Η αλήθεια αποδεικνύεται μέσα από τα έργα μας

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι η αλήθεια για τα βήματα που έχουν επιτευχθεί την περίοδο 2019 μέχρι σήμερα, φαίνεται μέσα από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και εκείνα που έχουν προγραμματιστεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της παράταξης που ηγείται για να επισημάνει ότι «το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, της ασφάλειας, της υγείας, της ευεξίας, της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης. Η λογική μας δεν είναι πλέον η παρωχημένη της υλοποίησης έργων μόνο από ιδίους πόρους, οι οποίοι πλέον μειώνονται. Στόχος μας είναι ο προγραμματισμός εμβληματικών έργων με πόρους οι οποίοι θα προέρχονται, όχι μόνο από το αποθεματικό της Περιφέρειας, αλλά και από νέες πηγές χρηματοδότησης».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τόσο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας,  αναφέρθηκαν στη «μαύρη τρύπα» που παρέλαβαν ως νέα διοίκηση το 2019, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν μόλις 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις για συμβασιοποιημένα και ενταγμένα στους προϋπολογισμούς έργα  ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς  ήταν έργα τα οποία απλά είχαν εγγεγραμμένους κωδικούς. «Στηρίξαμε το τεχνικό πρόγραμμα που βρήκαμε και αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης για έργα που είχε προβλεφθεί να εκτελεστούν με ίδιους πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

  Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν προγραμματιστεί   884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ενώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 1,6 δισ. ευρώ, μέσω ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα. Παράλληλα, με την  αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται εμβληματικά  έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προϋπολογισμού 66 εκ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το  έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας με 24,7 εκ €, ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, έχουν εγκριθεί  και ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις ύψους 10,2 εκ € που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση  στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» 3 εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών, συντήρηση στηθαίων κ.α.) συνολικού προϋπολογισμού 227 εκ ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κ.α.. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, όπως το παραολυμπακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, το διευρυμένο κέντρο υγείας Ανατ. Αττικής, ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκαζι-Κηφισιά, η οδική ασφάλεια Κηφισού, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του Λυσσιατρείου, ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Εργαζόμαστε 365 μέρες το χρόνο για την Αττική της επόμενης μέρας

Ο κ. Πατούλης, είπε: «Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδείξουμε τις διαφορές μας. Σε ήθος, ουσία και αποτελεσματικότητα και η διαφορά μας, με τις προηγούμενες διοικήσεις, είναι ότι το 2023 είναι η τελευταία χρονιά μιας θητείας που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε εξαρχής να σαμποτάρει και να δυσκολέψει στο έργο της, με το νόμο της απλής αναλογικής. Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εμείς, καταφέραμε να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Η Αττική μέρα με τη μέρα αλλάζει, με πάνω από 2.000 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ. Είμαστε εμείς που εξασφαλίσαμε  από το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 1,6 δις ευρώ, ποσό κατά 50% μεγαλύτερο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Είμαστε εμείς που δώσαμε 250 εκ. ευρω σε 10. 000 επιχειρήσεις για να μην κλείσουν και να μην χαθούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Αττική.  Για πρώτη φορά σήμερα  η Αττική διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία της. Εμείς ασφαλτοστρώνουμε δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων, που είχε να πέσει άσφαλτος πάνω από 20 χρόνια.  Εμείς θωρακίσαμε το δημόσιο σύστημα υγείας, διαθέτοντας 250 εκ. ευρώ για να προσληφθούν πάνω από 1800 γιατροί και νοσηλευτές, περίπου 300 κοινωνικές δομές, που στηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα πάνω από 220.000 συνανθρώπων μας».

Εκσυγχρονισμός υποδομών

«Οι υποδομές της Αττικής σήμερα αντέχουν, αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα αντέχουν και στο μέλλον, επικαιροποιούμε σχέδια και μελέτες κι ετοιμάζουμε μια νέα σειρά έργων και παρεμβάσεων, με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Παράλληλα, επικαιροποιούμε το μοντέλο πολιτικής προστασίας. Προωθούμε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Μειώνουμε 70% την ενεργειακή κατανάλωση με την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού μας, εκτελούμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων και σχολείων, ενώ παράλληλα δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου, όπως το Πάρκο του Φαλήρου κι αναβαθμίζουμε υφιστάμενους, όπως το Πεδίο του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση».

Αναλυτικά ο σχεδιασμός για το 2023

Αναλυτικά κατά την παρουσίαση από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη οι αλλαγές που αποτυπώνονται στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι οι παρακάτω:

  • 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους. Ανάμεσα τους έργα μεγάλης αξίας για τον αθλητισμό, όπως το κλειστό της Νέας Σμύρνης και το Πέτρος Καπαγέρωφ στον Πειραιά. Μεγάλες αστικές αναπλάσεις όπως το Μικρολίμανο και ο Άγιος Διονύσιος στον Πειραιά. Έργα ασφαλτόστρωσης σε όλη την Αττική. Λιμενικά έργα σε νησιά του Σαρωνικού. Έμφαση δίνεται σε αντιπλημμυρικά έργα.
  • Μόνο στους ιδίους πόρους της Περιφέρειας είναι ενταγμένα 117 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 405 εκ €.
  • Επιπλέον, έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα, προϋπολογισμού 110 εκ € στο ΠΕΠ Αττικής και έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 90 εκ€ για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και δράσεις πολιτικής προστασίας 23 εκ €
  • Αξιοποιείται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχουν υποβληθεί προτάσεις εμβληματικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ενδεικτικά έργα:
  • αντιπλημμυρική προστασία ανατολικής λεκάνης δ.ε. Άνω Λιοσίων, 12 εκ €
  • ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης, 14 εκ €
  • διευθέτηση ρέματος Σαπφούς 25 εκ €
  • όμβρια Αγίας Παρασκευής , 15 εκ €

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις συντονισμένες ενέργειες για μεταφορά  σε άλλες πηγές χρηματοδότησης την κατασκευή έργων όπως:

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους, προϋπολογισμού 24,7 εκ €. Στόχος η κατασκευή πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του ώστε να είναι ολοκληρωμένο ως το τέλος του 2025.
  • Έγκριση 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά θα κατασκευαστούν πρότυπες διαβάσεις διέλευσης πεζών, προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ, υπηρεσίες παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας γεφυρών, κλπ.

Επίσης, έχουν εγκριθεί  και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης δράσεις ύψους 10,2 εκ € που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές.

Υποβολή πρότασης προς χρηματοδότηση  στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» 3 εμβληματικών δράσεων:

  1. επισκευή και συντήρηση γεφυρών Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 89.939.448,12 €
  2. ολοκλήρωση μελέτης χάραξης και διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού Μέγαρα – Αλεποχώρι (ορεινο τμημα) προϋπολογισμού 39.000.000.00 €
  3. επισκευή και συντήρηση στηθαίων Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 98.000.000€

Αναφερόμενος στα προσφυγικά, ο κος Πατούλης, υπογράμμισε ότι κατανοεί τον εμβληματικό χαρακτήρα του έργου  και είναι στις προθέσεις της διοίκησης της Περιφέρειας  υλοποίησή του. «Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης γιατί η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε χρήματα για την υλοποίηση της παρέμβασης, παρά τα όσα λέγονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος τόνισε ότι έχει εγκριθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκ€.

Τέλος ο περιφερειάρχης Αττικής, επεσήμανε:

«Έχουν ενταχθεί σ’  αυτό όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί. Επίσης έχει προγραμματιστεί η ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στους τομείς έξυπνης ανάπτυξης (καινοτομία, επιχειρηματικότητα, ψηφιακού μετασχηματισμού), πράσινης ανάπτυξης (προστασία περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή), κοινωνικής ανάπτυξης (υγεία, απασχόληση, παιδεία, αθλητισμός, κοινωνικής συνοχή), δράσεις εξωστρέφειας (πολιτισμός, τουρισμός). Σήμερα η Αττική σηκώνει ξανά ψηλά το κεφάλι. Αλλάζει ταχύτητα κι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας. Η Αττική της ασφάλειας , της υγείας και ευεξίας. Η Αττική της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Θα είναι η Περιφέρεια που θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα και καλύτερα εισοδήματα, θα διασφαλίζει στους πολίτες της καλύτερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και θα τα διασφαλίζει όλα αυτά γιατί στο τιμόνι της Περιφέρειας βρίσκεται μια διοίκηση που έχει σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα, διάθεση για συνεργασίες και συναινέσεις. Μια διοίκηση που ενώνει και δεν διχάζει. Μια διοίκηση που ακούει τους πολίτες και δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Μια διοίκηση που σέβεται τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους γιατί πάνω από όλα τους θεωρούμε συνεργάτες μας θέλω να τους ευχαριστήσω για ότι έχουν κάνει και για ότι θα κάνουν για να μπορέσουμε να κάνουμε την αττική μια από τις καλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: