Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΙΣΠ: Με το ν/σ για την Περίθαλψη υποβαθμίζεται το ΕΣΥ

ΥΓΕΙΑ στις 18/11/2022

Πλήρης διαφωνία των ιατρών του Πειραιά με κατάθεση  προτάσεων για επικουρικούς, μισθολόγιο, επιτροπές κρίσεων κ.ά.

|> Την κάθετη διαφωνία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), με το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου για την  Β’βάθμια Περίθαλψη.

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΙΣΠ Νικόλαο Πλατανησιώτη (φωτό) και τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Κοψοκόλη, αναφέρεται:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά διαφωνεί με όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου ‘’Δευτεροβάθμια Περίθαλψη,  Ιατρική Εκπαίδευση & λοιπές διατάξεις’’,  που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Ιατρών του ΕΣΥ.  Μάλιστα,  σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε Υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας,  θα οδηγήσει  κατά την άποψή μας  σε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση των Επικουρικών Ιατρών  (σύστημα που κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθεί,  διότι «μπαλώνει τρύπες»,  αλλά δεν λύνει προβλήματα), καθώς και την επαναφορά του μισθολογίου στο ΕΣΥ,  βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.

Όσον αφορά τον τρόπο κρίσης των Ιατρών του ΕΣΥ,  θα πρέπει οι επιτροπές να είναι μικρότερες αριθμητικά,  τα κριτήρια πρέπει να είναι αντικειμενικά και μόνο ιατρικά και βέβαια στις επιτροπές αυτές δεν έχουν καμμία θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ,  οι οποίοι   -στην σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία τους-   δεν έχουν καμμία σχέση με το Ιατρικό επάγγελμα.

Τέλος,  σχετικά με την πρόταση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών Ιατρών στο νέο σύστημα,  δηλαδή την δημιουργία ενός μικτού συστήματος,  στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης Ιατρός με ένα μικρό αριθμό ασθενών  (περίπου 857)  και παράλληλα να έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς,  χωρίς περιορισμό,  στους οποίους να καθορίζει ο ίδιος την αμοιβή του,  μας βρίσκει σύμφωνους και δεν απέχει πολύ από τις αρχικές μας προτάσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: