Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, προτείνει το ΤΕΕ

ΑΤΤΙΚΗ στις 29/06/2021

Πραγματοποιείται σήμερα το 1ο συνέδριο “Green Deal Greece 2021παρουσία Μαργαρίτη Σχοινά, Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Καραμανλή κ.ά.

|> Πολύ μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, πρότεινε  ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς τους υπουργούς Υποδομών Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνεργασία με τον επενδυτή του Ελληνικού, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιο πράσινη πολιτική από τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση».

Η πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού  για το παραλιακό μέτωπο και το Ελληνικό έγινε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», υπό την αιγίδα  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Απευθύνοντας χαιρετισμούς στο συνέδριο του ΤΕΕ, ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά, αναφέροντας ότι η επιτυχία ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό, όλους εμάς τους υπουργούς, γενικούς γραμματείς και άλλους που δούλεψαν για αυτό, χρειάζεται όμως ξεχωριστή αναφορά για τον Γιώργο Στασινό, διότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς την δική του συμβολή, ως τεχνικός σύμβουλος του έργου.

«Νομίζω ότι μόνο τυχαίο δεν είναι πως επιτέλους ξεμπλόκαρε το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις… Αυτό συνέβη λόγω και της αποτελεσματικότητας και επιμονής προφανώς του Πρωθυπουργού αλλά και ειδικά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι για το οποίο έχω προσωπική άποψη λόγω της συνεργασίας που μου ζητήθηκε», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός επισήμανε την καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας και την επιτυχή αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που θα έχουν οι δύο πράσινες και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού με τη δημιουργία και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων όλων των βαθμίδων, τις οποίες πρότεινε επί χρόνια το ΤΕΕ και επιτέλους υλοποιούνται ενώ  παρουσίασε οκτώ βασικές πρωτοβουλίες πολιτικής για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με συγκεκριμένα παραδείγματα και προτάσεις ανέδειξε το έργο που επιτελείται από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Γ. Στασινός: Πρόταση για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο Project του Ελληνικού

Πρόταση προς του υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και προς την Lamda Development για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο Project του Ελληνικού διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στο πρώτο Συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021.

Μεταξύ άλλων είπε: «Μόνο τυχαίο δεν είναι πως επιτέλους ξεμπλόκαρε το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό συνέβη λόγω και της αποτελεσματικότητας και επιμονής προφανώς του Πρωθυπουργού αλλά και ειδικά του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, κάτι για το οποίο έχω προσωπική άποψη λόγω της συνεργασίας που μου ζητήθηκε. Προτείνω να σκεφτεί ο Υπουργός Υποδομών και να μελετήσει σε συνεργασία με τον επενδυτή του Ελληνικού μία πολύ μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος από αυτή που σήμερα προβλέπεται από το σχέδιο. Αυτό θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Και δεν υπάρχει πιο πράσινη πολιτική από τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, ακόμη και αν κυρίαρχα ο πολίτης το αντιμετωπίζει απλά ως αναψυχη. Και οι αναπτυξιακές προοπτικές όλου του σχεδίου θα διευρυνθούν. Έτσι το παραλιακό μέτωπο θα μπορέσει να γίνει πραγματικά το καλύτερο της Ευρώπης – ακόμη και από τη φημισμένη Γαλλική Ριβιέρα». Στη συνέχεια ανέφερε:

 • «Για εμάς στο ΤΕΕ ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός περπατάνε ήδη χέρι χέρι. Με ψηφιακά συστήματα που αναπτύξαμε καταπολεμούμε την αυθαίρετη δόμηση. Με νέα ψηφιακά συστήματα εκδίδονται πλέον όλες οι οικοδομικές άδειες και εφαρμόζονται οι κανόνες για την πράσινη δόμηση. Γενικά, προσπαθούμε όλες οι θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε να έχουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική λειτουργία, για να επιλύουν προβλήματα του θες με έναν τρόπο, ηλεκτρονικό, που προσφέρει ευκολία, διαύγεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
 •  «Σε λίγα χρόνια, για όλη τη χώρα, σε επίπεδο ακόμη και οικοπέδου, θα ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Τι προστατεύεται και τι αξιοποιείται. Με απλό, διάφανο και καθαρό για όλους τρόπο. Με ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο χέρι να επεμβαίνει».
 • «Το δεύτερο είναι η πραγματική και πιστοποιημένη εξέλιξη όλων των επιπέδων επαγγελματιών, αυτών που έχουμε μάθει να αποκαλούμε τεχνίτες και μάστορες. Που ο ρόλος τους είναι σημαντικός και προοδευτικά εξελίσσεται και γίνεται ακόμη πιο σύνθετος. Όπως εξελίσσεται η τεχνολογία που αντικαθιστά εργασίες που έκανε παλιά ο άνθρωπος, όσοι δούλευαν σε τέτοιες εργασίες βρίσκουν νέα πεδία ενασχόλησης, διαφορετικά ή διευρυμένα».
 • «Οι αλλαγές συμβαίνουν ήδη γύρω μας. Θα είναι μεγάλες και σημαντικές, ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, με πλήρη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος».
 • «Η Ελλάδα, η οποία αργά αλλά δυναμικά μπήκε στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού και διαθέτει μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το φυσικό της περιβάλλον, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και παθογένειες ετών σε έργα υποδομής και δομημένο περιβάλλον».
 • «Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε για να αναδείξουμε πως θα αλλάξει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τι προβληματίζει και τί πρέπει να κάνουμε».
 • «Η Πράσινη Συμφωνία είναι μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΕΕ και της Ελλάδας συνεπώς, σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία».
 • «O Πρωθυπουργός φρόντισε προσωπικά, σε μια διαπραγμάτευση που δεν ήταν εύκολη, να εξασφαλιστούν για τη χώρα μας τεράστιοι οικονομικοί πόροι την επόμενη 6ετία που αν τους εκμεταλλευτούμε στο σύνολο τους και εκεί που χρειάζεται θα είμαστε άλλη χώρα».
 • «Χρειάζεται η συμβολή όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά. Έχουμε πλέον έναν νέο εθνικό στόχο μπροστά μας και θα πρέπει να πετύχουμε».

Α. Γεωργιάδης: «Έχουμε τους πόρους για την οριστική μεταμόρφωση της χώρας»

 «Η δεκαετία που έχουμε μπροστά μας θα είναι μία υπέροχη δεκαετία. Θα ζήσουμε πολύ μεγάλες αλλαγές, και επιτέλους έχουμε τους αναγκαίους πόρους. Έχουμε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μία κυβέρνηση που έχει την επάρκεια και το όραμα να κάνει πράξεις, και το κυριότερο, έχουμε μία κοινωνία που θέλει να ακολουθήσει», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

 • «Στο παρελθόν θα υπήρχαν εξαιρετικές αντιδράσεις, ενώ από το 2019 που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο, η ίδια η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης».
 • «Έχουμε τους πόρους από την ΕΕ και από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να περάσουμε στην οριστική μεταμόρφωση της χώρας».
 • «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος και ο αέρας, που τόσα χρόνια τα αφήναμε αναξιοποίητα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε ένα πολύ υψηλής μόρφωσης ανθρώπινο δυναμικό και μία κοινωνία απόλυτα περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη, που θα ακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
 • «Και τα προγράμματα του Εξοικονομώ που εφαρμόζουμε μαζί με το ΥΠΕΝ, αλλά και τα προγράμματα που έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρήση της ηλεκτροκίνησης, είναι χαρακτηριστικά».

«Η πρόοδος της τεχνολογίας των ΑΠΕ είναι σε τόσο μεγάλη ταχύτητα που μπορεί να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στους συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι θα είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι αν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε αυτή τη δεκαετία για να προσφέρουμε μία καλύτερη ζωή για τους συμπολίτες μας».

«Ο λόγος που επιλέγουν οι επενδυτές την Ελλάδα είναι γιατί βλέπουν ότι από εδώ θα ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, καθώς μέσα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης επιδοτούνται προσπάθειες για ηλεκτρικά ταξί και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Το ένα θα φέρει το άλλο και όλα μαζί θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους».

Κώστας Καραμανλής: Ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο «πράσινων» υποδομών και μεταφορών ύψους 13 δισ. ευρώ

Ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη του πρώτου Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2021 που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφού έκανε λόγο για την άριστη θεσμική σχέση μεταξύ του υπουργείου και του ΤΕΕ, επεσήμανε ότι: «Το Green Deal, οι πράσινες μεταφορές και υποδομές αποτελούν τα μεγάλα θέματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Αποτελούν κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τόσο την κυβέρνηση όσο και το υπουργείο και διατρέχουν το σύνολο της πολιτικής μας». Και μεταξύ άλλων τόνισε:

 • «Εδώ και 23 μήνες δουλεύουμε συστηματικά και έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών για όλη τη χώρα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ» και αναφέρθηκε στα νέα  έργα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο όπως: η νέα περιφερειακή  η fly over στη Θεσσαλονίκη και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην Αθήνα, καθώς επίσης και την εκκίνηση έργων «με σύνθετα προβλήματα που τα είχαμε ξεγράψει».
 • «Το 2021 είναι η χρονιά των υποδομών, η χρονιά που ξεμπλοκάρουμε τον ΒΟΑΚ, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το Πάτρα-Πύργος, τη Γραμμή 4 του Μετρό και το Βόρειο τμήμα του Ε65. Έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ, και να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση, ενώ είναι ευεργετικά και για το περιβάλλον».
 • «Τα έργα αυτά απαιτούν μία νέα εθνική στρατηγική. Να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα με έμφαση στα logistics και τις συνδυασμένες μεταφορές».
 • «Τα υπόγεια και επίγεια σιδηροδρομικά έργα είναι τα έργα της επόμενης 15ετίας. Έργα σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον που προσφέρουν ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις. Ιδίως στο επίγειο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει μείνει πολύ πίσω γιατί δόθηκε έμφαση στο οδικό δίκτυο, το οποίο ολοκληρώνεται. Σύντομα θα ανακοινώσουμε όλο το πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων, ύψους 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών στη χώρα».
 • «Με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνουμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, καθώς η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού. Πιστεύουμε στην καινοτομία, πιστεύουμε στο νέο που έρχεται. Εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, μείωση της ηχορύπανσης, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερη ποιότητα ζωής», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση».
 • «Σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μας έχει να κάνει με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα οποία το υπουργείο τα έχει βάλεις στο επίκεντρο της δράσης του. Σε μία εποχή που αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, προωθούμε εναλλακτικές μορφές μετακίνησης αλλά η οδική ασφάλεια αποτελεί κεντρικό εθνικό μας στόχο. ΜΜΜ, υποδομές για πεζή μετακίνηση και ποδηλασία, ορθολογική μετακίνηση των ΙΧ, σύγχρονες μορφές μετακίνησης και μικροκινητικότητα, καθώς αυτά «συνθέτουν το πάζλ των ΣΒΑΚ προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών στις μεγάλες πόλεις».

Μαργαρίτης Σχοινάς: Έμπρακτη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα για να επιτύχει την Πράσινη Μετάβαση

«Η ΕΕ θα στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους της στην Πράσινη Μετάβαση», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Και μεταξύ άλλων είπε:

 • «Στις 21 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τον πρώτο Ευρωπαϊκός Νόμο για το κλίμα, κατοχυρώνοντας και νομικά τον στόχο της ΕΕ να καταστούν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2050».
 • «Όλες οι πολιτικές της ΕΕ θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου και όλοι οι τομείς θα συμβάλλουν στο ρόλο που τους αναλογεί. Πρώτος σταθμός η μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 1990».
 • «Στις 14 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το  «fit for 55» φορολογικών και ρυθμιστικών μέτρων, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο».
 • «Να ενσωματωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων, το κόστος του άνθρακα για το κλίμα, για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο κλιματικά μοντέλο. Αυτά τα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα, αλλά δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για όλους συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας».
 • «Για να βοηθήσει στην Πράσινη Μετάβαση, η Επιτροπή έχει ενισχύσει σημαντικά το χρηματοδοτικό μας οπλοστάσιο. Συνολικά ως το 2027 τουλάχιστον το 30% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για την Πράσινη Μετάβαση γεγονός που μεταφράζεται συνολικά σε 550 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Μάλιστα, μέσω δανεισμού από την ΕτΕπ, αλλά και τη μόχλευση άλλων ιδιωτικών πόρων υπολογίζεται ότι οι συνολικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. μέχρι το 2030».
 • «Η ΕΕ θα στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους της για το ΕΣΕΚ και την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Η ΕΕ θα στηρίξει τις περιοχές που θα πληγούν άμεσα από την απολιγνητοποίηση όπως τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη με 750 εκατ. από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».
 • «Με κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία κα άλλα εργαλεία θα συνεισφέρουμε στην εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση. Βασικό μέλημα είναι να φροντίσουμε για όσους απασχολούνται έμμεσα ή άμεσα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, νέες ευκαιρίες και δεξιότητες έτσι ώστε να μη μείνει κανένας πίσω. Δια μέσου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ  προβλέπεται να αξιοποιήσει 11,4 δισ. ως το 2026 για εμβληματικά και ουσιαστικά μέτρα όπως την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων 645 εκατ., με αξιοποίηση των ΑΠΕ, την ανακαίνιση 100.000 κατοικιών για την ενεργειακή τους αναβάθμιση 1,3 δισ., με έμφαση στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, 8000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αντικατάσταση 220 λεωφορείων αστικών μεταφορών με ηλεκτρικά οχήματα».
 • «Η Πράσινη Μετάβαση θα αλλάξει την καθημερινότητά μας. Τα κτίρια, τα μέσα, τα προϊόντα, οι δουλειές. Η μετάβαση δε θα είναι εύκολη ούτε ανώδυνη αλλά είναι απαραίτητη. Είμαι σίγουρος ότι με τη συμμετοχή όλων, του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, της ΕΕ, θα καταφέρουμε να δράσουμε και να επωφεληθούμε των ευκαιριών σε αυτή τη νέα βιώσιμη εποχή που ανατέλλει».

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής: «Το ΕΜΠ στην πρώτη γραμμή της Πράσινης Μετάβασης»

Τον ρόλο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πράσινη Μετάβαση και το Green Deal ανέλυσε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Γ. Μπουντουβής στο πρώτο Συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021 που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ενημερωτικούς ιστότοπους economix.gr και euractiv.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, αναφέρθηκε σε τέσσερις εμβληματικές δράσεις του Πολυτεχνείου που εντάσσονται στους στόχους του Green Deal και αφορούν τους κλάδους της Κυκλικής Οικονομίας, της Αειφορίας, της Ανθεκτικότητας, της Ενέργειας, και των ΑΠΕ.

Όπως έκανε γνωστό, το ΕΜΠ πέτυχε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για την ίδρυση πρότυπου κέντρου ανάπτυξης εργασιών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από την διαχείριση και εκμετάλλευση αποβλήτων και απορριμμάτων και υπολειμμάτων.

Περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε το Πολυτεχνείο για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές. Το ΕΜΠ συμμετέχει επίσης με ρόλο επισπεύδοντος στην ίδρυση του πρώτου κέντρου ικανοτήτων στη χώρα με άξονα την ενέργεια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπουντουβής, το ΕΜΠ είναι στην πρώτη γραμμή στη διαμόρφωση της μεταλιγνιτικής περιόδου και των δράσεων στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, έχοντας εξασφαλίσει και άλλες σημαντικές χρηματοδοτήσεις σχετικά με τις δράσεις της Πράσινης Μετάβασης.

> Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το economix.gr και την euractiv.gr Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει από τα αντίστοιχα κανάλια του ΤΕΕ, του economix.gr, της euractiv.gr και του ΑΠΕ – ΜΠΕ στο youtube ΕΔΩ

> Η εκδήλωση θα αναμεταδίδεται από την ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ και από τις ιστοσελίδες των διοργανωτών και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: