Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόεδρος ΕΟΦ: “Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος”

ΥΓΕΙΑ στις 09/01/2023

“Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο!” – “Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους”

|> Ομαλοποίηση στις ελλείψεις φαρμάκων εντός του επόμενου 10ήμερου εκτιμά με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Φιλίππου είπε:

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες»

Όσον αφορά τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο πρόεδρος του ΕΟΦ έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι περισσότερο έντονο στην Ευρώπη από ό,τι στη χώρα μας.

Όπως είπε τα ιατρικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους «αφορούν χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Σχετικά με τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Εξήγησε, δε, ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο».

«Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ και τόνισε: «Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο!».

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες για τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι: «Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφ’ όσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις αυξήσεις σε φτηνά φάρμακα που έχουν εξαγγελθεί απάντησε ότι «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: