Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψηπρόληψη

ΥΓΕΙΑ στις 01/12/2015

Μέτρα πρόληψης

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ο Τ/Π επέλεξε να δημοσιεύσει ένα πολύ μικρό αφιέρωμα για τα μέτρα πρόληψης κατά αυτής της “κατάρας” της εποχής μας. Πηγή της ανάρτησης είναι ο ιστότοπος hiv-aids.gr, όπου υπάρχει πλήρης ενημέρφωση σχετικά με την ασθένεια.

Η ταχύτατη εξάπλωση της λοίμωξης και νόσου HIV σε κάθε περιοχή της γης και σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, σε συνάρτηση με την έλλειψη αποτελεσματικού εμβολίου για πρόληψη της λοίμωξης ή για θεραπεία μετά τη λοίμωξη, επιβάλλουν την προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος ως κύριο μέσο προστασίας του πληθυσμού.

Η διαδικασία της πρόληψης μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
α. Πρωτογενή πρόληψη του AIDS που αφορά στη συνεχή ενημέρωση όλων των κοινωνικών ομάδων σχετικά με την αιτιολογία, τους τρόπους μετάδοσης της λοίμωξης καθώς και τα μέτρα προφύλαξης.
β. Ενημέρωση και η εκπαίδευση, οι οποίες είναι σημαντικό να ξεκινούν από τη σχολική ηλικία με στόχο την αποφυγή επικίνδυνων ερωτικών συμπεριφορών, καθώς και την αποφυγή μελλοντικής εμπλοκής με ναρκωτικές ουσίες που επιτείνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV (Δαρδαβέσης, 1999).
γ. Μείωση των βιολογικών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της νόσου στους ασθενείς, στους φορείς το ιού, στο οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και στο κοινωνικό σύνολο (Δαρδαβέσης, 1999).

Απάντηση