Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαν τον στίχο του Κώστα Τριπολίτη: ‘’Πίσω απ’ τη βιτρίνα η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι’’*

Παρατηρητήριο Πειραϊκής: Πιλοτική έρευνα-σοκ του καθ. Τσελέντη για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία

|> Πιλοτική έρευνα του Παρατηρητήριου Πειραϊκής υπό την επιστημονική επίβλεψη και μεθοδολογία έρευνας και ανάλυσης του ομ. Καθ. του Πανεπιστημίου Πειραιά Βασίλη Τσελέντη και με την άδεια του δημάρχου Δραπετσώνας – Κερατσινίου διεξάγεται στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, με αφορμή τη συνεχιζόμενη δυσοσμία σε Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Πειραιά. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Υψηλές τιμές Βενζολίου, Τολουολίου, Ξυλολίου στον Πολυχώρο Δραπετσώνας Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν μέσα στον Πολυχώρο σε τρία από τα 15 συνολικά σημεία όπου τοποθετήθηκαν αισθητήρες και στάλθηκαν στην βρετανική εταιρεία GRADKO.

1.Οι τιμές βενζολίου, τολουολίου, αιθυλικού βενζολίου, m-p- ξυλένιου και ο- ξυλένιου ήταν κατά πολύ υψηλότερες γύρω από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον Πολυχώρο Δραπετσώνας σε σύγκριση με το λιμάνι του Πειραιά και τον αστικό ιστό . 2.Οι τιμές είναι κατά πολύ πιο αυξημένες στον Πολυχώρο, όπου παρατηρείται μεγάλη παρουσία ανθρώπων( ενηλίκων και παιδιών) συγκρινόμενες με τις τιμές που μετρήθηκαν στον αστικό ιστό της Δραπετσώνας και  Πειραιά.                                       3.Μεταξύ του αστικού ιστού του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Δραπετσώνας δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις τιμές .

Καρκινογόνοι ρύποι στον Πολυχώρο της Δραπετσώνας

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν απεικονίζουν τον μηνιαίο μέσο όρο συγκεντρώσεων (µgm-3 αέρα) των παραπάνω ρύπων. Οι συγκεκριμένοι ρύποι πτητικές οργανικές ενώσεις BTEX (βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλια ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία. Το βενζόλιο είναι γνωστό καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο οργανικό χημικό, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Είναι υγρό άχρωμο με ιδιάζουσα γλυκιά μυρωδιά, πολύ εύφλεκτο και πτητικό· πρόκειται για μια χημική ένωση ιδιαίτερα τοξική. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ενώ μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο. Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει η μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο, καθώς οι πιθανότητες λευχαιμίας αυξάνονται με τον χρόνο έκθεσης και με τη συγκέντρωση του βενζολίου. Συνεπώς ο ετήσιος μέσος όρος ενδιαφέρει κυρίως επειδή το βενζόλιο δρα μακροχρόνια, ύπουλα και σταθερά. Το τολουόλιο είναι επίσης γνωστή καρκινογόνος χημική ένωση και ιδιαιτέρως τοξική για το νευρικό σύστημα. Το ξυλόλιο προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος μετά την εισπνοή ατμών του, ενώ έχει συσχετιστεί με τη χρόνια εγκεφαλοπάθεια από διαλύτες. Σύμφωνα με τα όρια ποιότητας ατμόσφαιρας που έχουν καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και των οικοσυστημάτων (Οδηγία 2008/50/ΕΚ), η οριακή ετήσια τιμή για την προστασία της υγείας του ανθρώπου αναφορικά με το βενζόλιο είναι στα 5 μg/m3. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ προωθεί τη μείωση του ετήσιου ορίου συγκέντρωσης στα 3,4 μg/m3 από τα 5 μg/m3. Τα σημεία δειγματοληψίας επιλέχτηκαν με κριτήρια που περιλαμβάνουν την επισκεψιμότητα πληθυσμού (Πολυχώρος Λιπασμάτων) και αστικού ιστού του δήμου. Αντίστοιχα σημεία επιλέχτηκαν και στον Δήμο Πειραιά, στο Χατζηκυριάκειο και το επιβατηγό λιμάνι με σκοπό τη σύγκριση των αποτελεσμάτων.

ΧΑΡΤΗΣ 2. Σημεία (6, 7, 8, 9) στον αστικό ιστό του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου

Οι άνεμοι, ένα στοιχείο που επίσης λάβαμε υπ’ όψιν, ήταν κυρίως βορειοανατολικοί κατά την περίοδο της έρευνάς μας.

Τα μέλη του Παρατηρητήριου Πειραϊκής υπό την επιστημονική επίβλεψη και μεθοδολογία έρευνας και ανάλυσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Βασίλη Τσελέντη, με την άδεια του δημάρχου Δραπετσώνας – Κερατσινίου τοποθέτησαν αισθητήρες μέτρησης αέριων συγκεντρώσεων των ρύπων βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλικό βενζόλιο, m-p- ξυλένιο και ο- ξυλένιο (BTEX) σε σημεία μες στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου και τον αστικό ιστό της Δραπετσώνας και του Πειραιά ως μέρος μιας πιλοτικής έρευνας για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία η οποία έχει αποδοθεί από προγενέστερες μελέτες στις εγκαταστάσεις της γνωστής εταιρείας μέσα στον Πολυχώρο. Η πιλοτική αυτή έρευνα διενεργήθη σύμφωνα με τις αρχές της Επιστήμης των Πολιτών

Η πρόταση του Παρατηρητήριου Πειραϊκής είναι να συνεχιστούν οι μετρήσεις προκειμένου να συλλεχτούν δεδομένα ενός έτους. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων με τις οριακές τιμές για την προστασία της υγείας του ανθρώπου τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/50/ΕΚ.
Οι μετρήσεις θα συνεχίσουν να διεξάγονται με την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών στην έρευνα και τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται σε μορφή ανοιχτής πρόσβασης.

(*) Κλικ Ε Δ Ω

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: