Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με… άγριες καιρικές διαθέσεις προελαύνει ο “Ηφαιστίων”!

Αττική,Ελλαδα στις 05/01/2020

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την κακοκαιρία

|> Του… Ηφαιστίωνα αναμένεται να γίνει από το απόγευμα, όπου ο στρατηγός και πρωτοπαλίκαρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, “ανασταίνεται” από τους μετεωρολόγους, προκειμένου να θεωρηθεί… υπεύθυνος για τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους θυελλώδεις ανέμους που περιμένουμε!

“Ηφαιστίων” λοιπόν η επωνυμία της νέας κακοκαιρίας και οι μετεωρολόγοι της meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλάνε για βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Ακόμη για έντονο ψύχος και πολύ θυελλώδεις άνεμους.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Συγκεκριμένα, λένε, ότι οι βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν. Επίσης, πως από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο, ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο. Και…

Από το μεσημέρι της Κυριακής χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης προς το βράδυ και στην Αττική (*). Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στην Ήπειρο από το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο, και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα παρουσιάσει πτώση, που στα βόρεια θα φτάνει 4 – 6 βαθμούς.

Την Δευτέρα των Θεοφανείων αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια. Επίσης θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής 

(*) Με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την ασφάλεια των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, στόλος 70 οχημάτων έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένα σημεία στην Αττική

Σε  πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να πλήξει την Αττική από αύριο το βράδυ βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής. 

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε κινητοποίηση. 

Ειδικότερα έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητά της και μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. 

Στόλος 70 οχημάτων

Στόλος περίπου 70 οχημάτων έχει αναπτυχθεί στο οδικό Δίκτυο της Αττικής προκειμένου να επέμβει όπου χρειαστεί. Μεταξύ άλλων στο δυναμικό του στόλου των οχημάτων των Περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, φορτωτές, γκρέϊντερ, μηχανήματα GCB, μικρά ερπυστριοφόρα και φορτηγά. 

Σημεία επιφυλακής 

Για την αμεσότερη επέμβαση τα συνεργεία της Περιφέρειας με  οχήματα και προσωπικό βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να επιχειρήσουν για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους στα παρακάτω σημεία: 

Καπανδρίτι, Οινόη, Λεωφόρο Μαραθώνος, Κατεχάκη, Δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαρούσι (Φραγκοκλησιάς),  Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ερυθρές -Βίλια, Πάρνηθα στο ύψος του Τελεφερίκ, Λεωφόρο Φυλής, Πόρτο Γερμενό και Δαφνί. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκείς ποσότητες αλατιού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

Απάντηση