Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ‘’Μαζί και στο Σπίτι’’ για ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 10/02/2023

Μία δράση που παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από τον σύλλογο ‘’Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών’’ (Κ.Ε.Φ.Ι.)

|> Συνεχίζεται με αμείωτο το ενδιαφέρον το πρόγραμμα ‘’Μαζί και στο Σπίτι’’ του συλλόγου ‘’Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών’’ (Κ.Ε.Φ.Ι.), το οποίο αποτελεί την υλοποίηση του οράματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Η λειτουργία του προγράμματος άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2018 κι από τότε δεν έχει πάψει να υποστηρίζονται οι άνθρωποι στο σπίτι τους με το να παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη (για το 2023) με την υποστήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος ‘’ΤΙΜΑ’’.

Σημειώνεται ότι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ σε ογκολογικούς ασθενείς που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Βαρύτητα κατάστασης υγείας
  • Αδυναμία μετακίνησης
  • Οικονομική & οικογενειακή κατάσταση

Η κοινωνική υποστήριξη γίνεται από κοινωνική λειτουργό που ενημερώνει, καθοδηγεί και βοηθά στη διεκπεραίωση του αιτήματος πιστοποίησης αναπηρίας και στις μετέπειτα διαδικασίες για διεκδίκηση κοινωνικών παροχών και χρήσης δικαιωμάτων.

Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται από ψυχολόγο στον οικείο χώρο των ασθενών με στόχο την ψυχολογική ενδυνάμωση, την συναισθηματική αποφόρτιση και τη διαχείριση του στρες που συνδέονται με την ασθένεια.

Μέσα από τις παρεμβάσεις των ειδικών του προγράμματος οι άνθρωποι που νοσούν και οι οικείοι της βρίσκουν ξανά νόημα και δύναμη για κινητοποίηση, δεσμεύονται στη θεραπευτική διαδικασία και μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της καθημερινότητας τους.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του το πρόγραμμα εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των συνθηκών. Ορόσημο αποτελεί η συνεργασία με την ‘’Κατ’ οίκον Νοσηλεία’’ του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου ‘’Άγιος Σάββας’’ από τον Ιανουάριο του 2020, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα.

Παράλληλα λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία το πρόγραμμα έχει προσαρμόσει τις υπηρεσίες του σε εξ αποστάσεως λειτουργία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Ενώ αρχικά υπήρχε χωρικός περιορισμός εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, πλέον οι προοπτικές του προγράμματος αφορούν την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές μέσα από τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιών.

>Πληροφορίες και προγραμματισμός συνάντησης για ένταξη στο πρόγραμμα ’’Μαζί και στο Σπίτι’’ (Υπεύθυνη κοινωνικής υπηρεσίας Συλλόγου: Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός BSc. MSc) Κ.Ε.Φ.Ι. τηλ. 210.6468222, e-mail: info@ anticancerath.gr.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: