Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στις 21-22/5 το Συνέδριο του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης στον Πειραιά

Σε δείπνο που παρέθεσε χθες η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. στον Πειραιά προς τιμήν της γραμματέως του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) Isabelle Ryckbost (φωτό) οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ESPO στον Πειραιά στις 21 και 22 Μαΐου.
Στο Συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, θα παραστούν η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Μεταφορές Violeta Bulc, ο εισηγητής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη λιμενική αγορά Ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των διεθνών Οργανισμών Ναυτιλίας και συνδικάτων λιμένων κ.α.
Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν με ομιλίες τους, ο πρόεδρος της ESPO Santiago Garcia-Mila και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης θα καλωσορίσει εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της χώρας τους συνέδρους.
Κύριο θέμα του Συνεδρίου επελέγη το “No ports, no energy. No energy, no ports”, με στόχο, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕSPO για το Συνέδριο, τη στρατηγική θέση των λιμανιών στην παροχή ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας στις χώρες της Ε.Ε.
Ως επόμενο λιμάνι, το οποίο θα φιλοξενήσει τη Γ.Σ. και το Συνέδριο της ESPO 2016, επελέγη το λιμάνι του Δουβλίνου, στον δ/ντα σύμβουλο του οποίου Eamonn O’ Reilly θα παραδώσει τη σκυτάλη της συνέχειας το λιμάνι του Πειραιά.

Περί του Συνεδρίου…

Με το τίτλο “No ports, no energy. No energy, no ports.” ο Οργανισμός των Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO) προσκαλεί τα μέλη του καθώς και ενδιαφερόμενα μέλη όπως και διαμορφωτές κοινής γνώμης να λάβουν μέρος στο 12ο ετήσιο συνέδριο το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, τον μεγαλύτερο ελληνικό Λιμένα, καθώς και το σημαντικότερο Ευρωπαϊκό επιβατικό.
Η διαδικασία των εγγραφών έχει ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν online στο site του συνεδρίου http://espo2015.gr/.
Το θέμα του φετινού συνεδρίου έχει θέμα την καταλυτική αμφίδρομη σχέση μεταξύ της Ενέργειας και των Λιμένων.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την στρατηγική της σε σχέση με την ενέργεια, στην οποία αναπτύσσονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλίσουν την σταθερή και αδιάκοπη παροχή ενέργειας στους Ευρωπαίους πολίτες και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Τον Οκτώβριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τους στόχους για βελτιστοποίηση κατά 27% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά 30% της ενεργητικής αποδοτικότητας.
Σήμερα η Ευρώπη Ένωση εισάγει ενέργεια σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό της συνολικής κατανάλωσης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εισαγωγής διενεργείται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Λιμάνια. Αυτό συνεπάγεται ότι περισσότερο από 40% των συνολικών εμπορευμάτων που διακινούνται είναι πηγές ενέργειας επιπρόσθετα με το γεγονός πως τα Ευρωπαϊκά Λιμάνια είναι συμπλέγματα αυτής της ίδιας Βιομηχανίας. Δεν σηκώνει αμφισβήτηση για το γεγονός πως μια αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζεται για την ενέργεια θα διαφοροποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των Λιμανιών. Η ερώτηση που αναμφίβολα τίθεται είναι αν τα Λιμάνια είναι έτοιμα.
Το συνέδριο των Ευρωπαϊκών Λιμένων ESPO 2015 φιλοδοξεί να εξετάσει τον σημαντικό αυτό ρόλο των λιμανιών στο πλαίσιο των συνεχών αλλαγών στην πολιτική σε θέματα ενέργειας. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα σκιαγραφώντας μια ξεκάθαρη εικόνα για το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Τα σενάρια που θα εξεταστούν στο συνέδριο γύρω από την ενέργεια θα αφορούν στη ρεαλιστική απεικόνιση του αντίκτυπου που θα έχουν στις μεταφορές, στα λιμάνια στο σύνολο τους καθώς και στη γενικότερη λιμενική βιομηχανία.
Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει τον τρόπο που τα Λιμάνια μπορούν να ανταποκριθούν και να επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις, πως αυτές θα επηρεάσουν τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και τις μεταφορές στο σύνολο τους καθώς και πως η ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την απεξάρτηση από τον Άνθρακα δημιουργεί νέες συνθήκες εργασίας στα Λιμάνια και πως τα Λιμάνια με τη σειρά τους μπορούν να βελτιστοποιήσουν την μέγιστη αποδοτικότητα της ενέργειας στην καθημερινή πρακτικότητα.

Το συνέδριο επίσης θα είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων των προτεραιοτήτων στην επιλογή των πολιτικών που εφαρμόζονται από την νέα Επίτροπο Μεταφορών την κυρία Violeta Bulc μαζί και με τη συμμετοχή του κυρίου Knut Fleckenstein MEP εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα κανονισμών των Λιμένων, είναι προφανές πως τα ζητήματα που αφορούν στους κανονισμούς των Λιμένων είναι υψηλά στην ιεραρχία των θεμάτων προς συζήτηση στο Συνέδριο.
Το συνέδριο που γίνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Ledra Hotel.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: