Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αρχίζει η “μάχη του τσιγάρου”… με σημαντικές καμπάνιες

FLASH,ΥΓΕΙΑ στις 22/09/2019

Στο ν/σ θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλειστούς αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές

Τ/Π |> Ίσως αρκετά θα πρέπει να περιμένει η ελληνική κοινωνία για να εκσυγχρονιστεί με τις άλλες κοινωνίες της Ευρώπης, σχετικά με το κάπνισμα. Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, αν και έχουν εκδοθεί τόσες εγκύκλιοι, αν και έχουν γίνει τόσες εξαγγελίες, δεν καλύπτεται το όλο φάσμα για την απαγόρευση του καπνίσματος. Γι’ αυτό σε πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση, θα αναφέρονται και άλλα αυτονόητα, που σε άλλες χώρες δεν χρειάστηκε ειδική νομοθεσία. Μακάρι αυτή τη φορά το “πολιτικό κόστος” να μην υπολογιστεί…

Μέσα από μία αξιόλογη ανάρτηση του zougla.gr, με τίτλο «Αρχίζει η “μάχη του τσιγάρου”», αντιλαμβάνεται κάποιος το πόσο αναποφασιστικότητα υπάρχει από τους εκάστοτε κυβερνώντες για να τηρηθεί ο νόμος! Και τώρα, που ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αν και έδειξε την δέουσα ευαισθησία για το θέμα και όμως ακόμη… αρχίζει η μάχη του τσιγάρου! Να δούμε το πότε, θα ακούσουμε ότι… άρχισε!

Το ρεπορτάζ του zougla.gr, αναφέρει:

Αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εμφανίζεται η κυβέρνηση, από την ημέρα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Καταστηματάρχες, απείθαρχοι καπνιστές από τη μια πλευρά και κυβέρνηση, επιστημονική κοινότητα και πολέμιοι του καπνίσματος από την άλλη θα «αναμετρηθούν» για ακόμη μία φορά στη χώρα που αψηφά περισσότερο από κάθε άλλη τους περιορισμούς στη συγκεκριμένη συνήθεια για περισσότερο από 11 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση και όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι καπνιστές φαίνεται ότι θα περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα, αν δεν αποφασίσουν να… σβήσουν το τσιγάρο οριστικά.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, προχωρά στη νομική θωράκιση της επιλογής του, ευελπιστώντας ότι αυτήν τη φορά θα επιτύχει δραστικό περιορισμό του καπνίσματος.

Μετά την εγκύκλιο για τον αντικαπνιστικό νόμο που εστάλη στα τέλη του Ιουλίου στις Περιφέρειες και στους δημόσιους φορείς, το υπ. Υγείας προχωρά ένα βήμα περαιτέρω στην απαγόρευση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή ολοκληρώνεται το πλαίσιο για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Μεταξύ των σημείων στα οποία απαγορεύεται το κάπνισμα περιλαμβάνονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι κλειστοί αθλητικοί χώροι και οι παιδικές χαρές.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα οριστούν και τα ανάλογα πρόστιμα. Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα περιέχει κατασταλτικό κομμάτι για ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Κατά το υπουργείο Υγείας επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση προς τους πολίτες όσον αφορά στο τι ακριβώς είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά τους και οι υποχρεώσεις τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας σε τηλεοπτική του παρέμβαση, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες, επικοινωνιακή στήριξη και ενημέρωση στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή συνολικά του αντικαπνιστικού νόμου έχει αναλάβει ήδη ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σημειώνεται πως η τήρηση του νόμου εντάχθηκε εξαρχής στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και αποτέλεσε ένα από κεντρικά σημεία του σχεδιασμού για τον χώρο της υγείας.

Για την πλήρη εφαρμογή του υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στην εγκύκλιο του Ιουλίου υπενθυμιζόταν πως το κάπνισμα απαγορευόταν σε όλα τα κτήρια όπου στεγάζονται γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε όλους τους χώρους στους οποίους παρέχεται εκπαίδευση, στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους, σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων και στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

Εντούτοις, ενώ οι προβλέψεις για τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα υπάρχουν, ο νόμος εδώ και δέκα χρόνια δεν εφαρμόζεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όσον αφορά στα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες, σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπ’ όψιν τυχόν υποτροπής, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Ικανοποίηση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Την ευαρέσκειά της για την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να απαγορεύσει το κάπνισμα στις παιδικές χαρές εκφράζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

«Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, βεβαίως, ένα είδος τιμωρίας των καπνιστών. Αποτελεί, απλά, ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των μικρών παιδιών και του περιβάλλοντος και ένα δείγμα πολιτιστικής προόδου της κοινωνίας μας» επισημαίνει η ΕΑΕ.

Αναφέρεται επίσης στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για τις παιδικές χαρές πριν από μία τετραετία και «απέδωσε σύντομα καλά αποτελέσματα», όπως σημειώνει.

«Δεκάδες δήμοι της χώρας αναρτούν την καλαίσθητη πινακίδα μας, που προτρέπει για αποφυγή του καπνίσματος στον χώρο όπου παίζουν παιδιά. Και σήμερα η Πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει την αντικαπνιστική προσπάθειά της ένα βήμα πιο μπροστά, απαγορεύοντας το κάπνισμα και σε ορισμένους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανοικτούς χώρους», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνεχίσει αφ΄ενός τις παρεμβάσεις της ώστε να ευαισθητοποιεί και να εξηγεί στους συμπολίτες «το λογικό της απαγόρευσης του καπνίσματος σε παιδικές χαρές», αφ΄ετέρου θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την πλήρη απελευθέρωση από τον καπνό των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των χώρων αναψυχής (παραλίες, πάρκα, αλσύλλια κ.ά.).

«Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά επειδή δεν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες διαφέρουν ή είναι από τη φύση τους ανυπάκουοι, είμαστε βέβαιοι ότι θα πείσουμε τους καπνιστές για την ανάγκη απαλλαγής από τον καπνό των χώρων στους οποίους εργάζονται, διασκεδάζουν ή ζουν» σημειώνει η ΕΑΕ και καλεί τους πολίτες «να περιφρουρήσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Γιατί, τελικά, σε μία χώρα που δεν υπάρχει εξάρτηση και μόλυνση από καπνικά προϊόντα, όλοι ζουν καλύτερα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: