Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διπολική διαταραχή: Πιέσεις στο υπ. Υγείας για την πρόληψή της

ΥΓΕΙΑ στις 23/05/2022

Συγκέντρωση υπογραφών από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση για στήριξη και θεραπεία των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα

|> Εκστρατεία με συγκέντρωση υπογραφών, για την διπολική διαταραχή, άρχισε με συγκέντρωση υπογραφών ΕΔΩ -μέσω AVAAZ– η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ). Με σύνθημα “ΨΗΦΙΣΤΕ ΝΑΙ Στη Πρώιμη Παρέμβαση ΚΑΙ στη ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ!“, σημειώνεται:

  1. Θέλουμε τη βοήθεια σας με αυτό το δημοψήφισμα να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της πρόληψης ΚΑΙ στη Διπολική διαταραχή ΟΧΙ μόνο στη Ψύχωση.
  2. Όπως και στη Σχιζοφρένεια έτσι και στη Διπολική διαταραχή γνωρίζουμε ότι εάν δεν υπάρξει πρώιμη παρέμβαση η πορεία και των δύο διαταραχών είναι καταστροφική.
  3. Ψηφίστε σε αυτό το δημοψήφισμα (το πρόγραμμα AVAAZ διατηρεί την ανωνυμία σας) και βοηθήστε μας να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα στο Υπουργείο υγείας και την υπεύθυνη υφυπουργό Υγείας κα Ζωή Ράπτη.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Γίνεται μία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να ιδρυθούν περισσότερες κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας με στόχο την στήριξη και θεραπεία των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα. Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι μέσα στο 2022 θα δημιουργηθούν 10 ειδικά κέντρα – μονάδες ψυχικής υγείας που θα στοχεύουν την πρόληψη των ψυχώσεων.

Από τα στοιχεία που αναφέρουν, υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο έχουμε 3000 νέες περιπτώσεις εφήβων αλλά και νεαρών ενηλίκων που βιώνουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο.

Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των περιστατικών έχουν Διπολική διαταραχή με ψυχωσικά στοιχεία.

Πέρα από αυτή την ομάδα διπολικών ασθενών όμως έχουμε και άλλους Διπολικούς ασθενείς που θα εμφανίσουν νωρίς το πρώτο επεισόδιο τους χωρίς να έχουν στοιχεία ψύχωσης. Για αυτούς θα χρειαστεί να υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα αναγνώρισης και πρόληψης.

Θέλουμε τη βοήθεια σας με αυτό το δημοψήφισμα να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της πρόληψης ΚΑΙ στη Διπολική διαταραχή ΟΧΙ μόνο στη Ψύχωση.

Από τις 10 μονάδες που σκοπεύουν να ιδρύσουν φρονούμε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον 1 μονάδα να έχει πιο πολύ εξειδίκευση στη Διπολική διαταραχή και επίσης να έχει πρωτόκολλο αναγνώρισης και πρόληψης που να στοχεύει τη προδρομική φάση τόσο της Διπολικής διαταραχής με Ψύχωση αλλά και χωρίς.

Είναι επίσης εξίσου σημαντικό και από τα υπόλοιπα κοινοτικά κέντρα ψυχικής υγείας να δημιουργηθεί πάλι τουλάχιστον 1 κέντρο που να ειδικεύεται στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής για όσους θα χρειάζονται θεραπεία κατόπιν έναρξης.

Όπως και στη Σχιζοφρένεια έτσι και στη Διπολική διαταραχή γνωρίζουμε ότι εάν δεν υπάρξει πρώιμη παρέμβαση η πορεία και των δύο διαταραχών είναι καταστροφική.

Γνωρίζουμε επίσης όμως ότι στους Διπολικούς ασθενείς μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλά ποσοστά ανάρρωσης και μακροχρόνιας επανένταξης.

Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί διπολικοί ασθενείς όταν είναι καλά μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στους περισσότερους τομείς απασχόλησης τους.

Είναι η πρώτη φορά που ζητάμε τη βοήθεια του κοινού μας για να αναδείξουμε τη σημαντικότητα του θέματος. Βοηθήστε μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους διπολικούς ασθενείς γίνεται.

Ψηφίστε σε αυτό το δημοψήφισμα (το πρόγραμμα AVAAZ διατηρεί την ανωνυμία σας) και βοηθήστε μας να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα στο υπουργείο υγείας και την υπεύθυνη υφυπουργό Υγείας Ζωής Ράπτη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: