Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνέδριο για την κολοπρωκτολογία και τον καρκίνο στο ‘’Ερρίκος Ντυνάν’’

ΥΓΕΙΑ στις 03/04/2024

Διοργανώνεται στις 5 και 6 Απριλίου από την Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας

|> Διήμερο ιατρικό συνέδριο με θέμα την κολοπρωκτολογία και τον καρκίνο, οργανώνεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου στο αμφιθέατρο του ‘’Ερρίκος Ντυνάν Hospital Centre’’ (“2η Κολοπρωκτολογική Συνάντηση Αθηνών για τον Καρκίνο του Ορθού και του Πρωκτού”), με ευρεία διεθνή συμμετοχή και προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2nt Athens Coloproctology Meeting on Rectal and Anal Cancer, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας, με πρόεδρο του συνεδρίου τον αμ. επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ και διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ‘’Ερρίκος Ντυνάν’’ Ιωάννη Καραϊτιανό.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως καταγράφονται 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού και αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια το 2030. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τον 2ο στις γυναίκες. Είναι δε, η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται 935.000 θάνατοι ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1.100.000 το 2030. 40% περίπου των καρκίνων του παχέος εντέρου εντοπίζονται στο ορθό, δηλαδή τα κατώτερα είκοσι εκατοστά του εντέρου.

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ορθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε περίπου 125.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού και καταγράφηκαν 3.431 θάνατοι. Ενώ είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι νόσος της τρίτης ηλικίας, με περίπου 70% των περιπτώσεων να καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, μία ετήσια αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 2,2% στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και αντίστοιχη μείωση κατά 2% της επίπτωσης στους ηλικιωμένους.

Ο καρκίνος πρωκτού οφείλεται σε ένα ποσοστό 85% στη μόλυνση από τον ιό HPV, αποτελεί το 1-2% όλων των καρκίνων του εντέρου και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 55-64 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο. Είναι πολύ συχνότερος σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (μεταμοσχευμένοι, HIV, χρόνιες παθήσεις, κλπ.) και σε άτομα που έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές. Ελπίζεται ότι η καθολική συμμετοχή των εφήβων στον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, θα οδηγήσει στα επόμενα χρόνια στην πρακτική εξάλειψη του καρκίνου αυτού, όπως και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το 2nd Athens Coloproctology Meeting περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, εισηγήσεις, ομιλίες, workshops και debates που θα συμβάλουν στη διάδοση της γνώσης και την ανταλλαγή εμπειριών πάντα με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή και το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία του και την ποιότητα ζωής του. Η στρατηγική -που είναι κοινή για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του ορθού και του πρωκτού- επικεντρώνεται και καθορίζεται στο Ογκολογικό Διεπιστημονικό Συμβούλιο όπου χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι και παθολόγοανατόμοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη λήψη αποφάσεων για κάθε ασθενή ξεχωριστά, επιλέγοντας την καλύτερη και προσωποποιημένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Στο συνέδριο αναπτύσσονται από ειδικούς κορυφαίους επιστήμονες όλες οι νέες τεχνολογίες αιχμής που επιτρέπουν τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα, πάντα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που υπαγορεύουν συγκεκριμένο χειρισμό του ασθενούς και ειδική θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση) ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Ιδιαίτερα ο καρκίνος του ορθού εμφανίζει διαφορές σε σχέση με τον καρκίνο του υπόλοιπου παχέος εντέρου και χρήζει εξειδικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης η οποία πρέπει να αποφασίζεται στο πλαίσιο του ογκολογικού συμβουλίου. Εξάλλου σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πρωκτού τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπισή του γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας και η χειρουργική αντιμετώπιση επιφυλάσσεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή υποτροπής.

Η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας έχει την πεποίθηση ότι η επιστημονική αυτή συνάντηση δομημένη με ένα καταρτισμένο επιστημονικό πρόγραμμα και πλούσια θεματολογία και ενισχυμένο με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων συναδέλφων ιατρών, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της ογκολογικής κοινότητας και θα οδηγήσει σε συμπεράσματα και αποτελέσματα ωφέλιμα για την ιατρική επιστήμη στον τομέα του καρκίνου του ορθού και του πρωκτού.

>> Το πρόγραμμα του συνεδρίου > ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: