Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου” με 400 έργα δράσης

Συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων 

|> Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος των ίσων ευκαιριών ανάπτυξης και ισότιμης δυνατότητας πρόσβασης όλων των κατοίκων των νησιών σε υπηρεσίες ποιότητας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στο workshop για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στη σειρά έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής εστίασε στην ολοκλήρωση του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ-ένα σύνθετο έργο που έγινε πράξη μετά από χρόνια-, στα σημαντικά λιμενικά έργα στην Αίγινα και στην Ύδρα, στην υλοποίηση του δικτύου αποχέτευσης στη Σαλαμίνα και αποχέτευσης ακαθάρτων στις Σπέτσες αλλά και στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, όπως και στην κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα.

Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης, για τα νησιά, που στηρίζεται στο τρίπτυχο:

 • Ανάπτυξη, με Ισχυρές Υποδομές.
 • Προστασία του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής, για κατοίκους και επισκέπτες.
 • Οργανωμένη Τουριστική Προβολή, για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης και βελτίωση των τοπικών εισοδημάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν οι δήμαρχοι Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Κυθήρων Ε. Χαρχαλάκης, Σπετσών Π. Λυράκης, Τροιζηνίας-Μεθάνων Σ. Πολλάλης, Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη, Δ. Κατσικάρης (πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων)και Σ. Ευσταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πόρου Τ. Παπαχρήστου, ο γ.γ. του Δήμου Αγκιστρίου Θ. Μπαλούτας, ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας Ν. Κόγιας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μπόγρη:
Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν
κι αυτό πια είναι εμφανές

Το δεύτερο workshop που πραγματοποιείται έως τις 28 Ιουλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Νήσων, παρουσία δημάρχων των νησιωτικών Δήμων εντάσσεται στον κύκλο των σχετικών θεματικών ημερίδων με κεντρικό σύνθημα “Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου”.

Τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

Στην ομιλία της η Βασιλική Μπόγρη τόνισε πως «ο απολογισμός της δραστηριότητας της περιφερειακής ενότητας Νήσων Αττικής από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα είναι αναμφίβολα πλούσιος» και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Όταν αναλάβαμε την διοίκηση, βρήκαμε σημαντικά έργα για τα νησιά μας, τα οποία ή ήταν απλώς ενταγμένα στο πρόγραμμα της περιφέρειας (χωρίς καμιά ωρίμανση ή αδειοδοτήσεις), ή ενώ ξεκίνησαν, σταμάτησαν λόγω προβλημάτων. Προβλημάτων φυσικά που δεν οφείλονταν στους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά που είχαν να κάνουν με κακοδιαχείριση, επιπολαιότητα και έλλειψη προτεραιοτήτων προηγούμενων διοικήσεων. Ενδεικτικά θα αναφέρω το πολύπαθο έργο του βιολογικού των Σπετσών, το γεφύρι του Μάκρωνα στα Κύθηρα, τον υποθαλάσσιο αγωγό και τα λιμάνια της Αίγινας, το δίκτυο όμβριων αλλά και οι αθλητικοί χώροι της Σαλαμίνας, το μεγάλο έργο οδοποιίας στην Τροιζηνία κα. Ήταν επιτακτική ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και να δουλέψουμε σκληρά σε συνεργασία με την υπηρεσία τεχνικών έργων ώστε επιτέλους μεγάλα έργα που σέρνονταν, κάποια ακόμα και δέκα χρόνια, να ολοκληρωθούν ή να μπουν επιτέλους σε φάση ολοκλήρωσης. Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν και αυτό πια είναι εμφανές».

Πατούλης:
«Έργα που λίμναζαν για χρόνια
τώρα μπαίνουν σε φάση ολοκλήρωσης»

Κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης και αναφερόμενος σε έργα που ήταν παγωμένα για χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε τους λανθασμένους σχεδιασμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και να ολοκληρώσουμε ένα σύνθετο κι αναγκαίο έργο, όπως είναι ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας, από την ΕΥΔΑΠ. Ένα έργο δύσκολο, με τεχνικές ιδιαιτερότητες, που αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στην υλοποίησή του, τελειώνει. Ένα έργο με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ, που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 οι κάτοικοι κι επισκέπτες της Αίγινας πίνουν νερό που έρχεται στο νησί μέσα από το νέο αγωγό. Κι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του έργου, που αφορά την τσιμεντοποίηση του αγωγού και την προστασία του από φθορές . Όμως δεν είναι αυτό το μόνο έργο υποδομής που έχει γίνει στην Αίγινα. Είναι τα λιμενικά έργα προστασίας κι αναβάθμισης του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας και του λιμανιού της Πέδρικας, προϋπολογισμού 7 εκ. Όπως αντίστοιχα παρεμβάσεις έγιναν στο λιμάνι της Ύδρας. Ενισχύονται οι σχολικές μονάδες και πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, προς όφελος των παιδιών μας. Με την κατασκευή του νέου 6 θεσίου Γυμνασίου Λυκείου Αγκιστρίου. Την ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Ύδρας. Με την κατασκευή της δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και την αναβάθμιση αθλητικών χώρων της Σαλαμίνας. Την κατασκευή νέων αθλητικών χώρων στα Κύθηρα.

Το προηγούμενο διάστημα εκτελέστηκαν σημαντικά έργα οδοποιίας και συντήρησης οδών. Το δίκτυο αποχέτευσης σε Αμπελάκια και Σελήνια στη Σαλαμίνα. Ένα έργο με προϋπολογισμό 11 εκ. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Ύδρα, με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ περίπου. Τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 42 χιλιομέτρων και η εγκατάσταση καθαρισμού λυμάτων στις Σπέτσες με προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται ως το τέλος του 2022, αρχές του 2023, να ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου των Σπετσών, με προϋπολογισμό άλλα 9,9 εκ. ευρώ. Η εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού της Ύδρας με 10,7 εκ. ευρώ που θα ξεκινήσει ως το τέλος του 2022. Τα έργα ομβρίων κι αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη της Σαλαμίνας, με 10 εκ. Τη μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης σε Μέθανα, Τροιζηνία και Πόρο».

Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική ούτε μια χωματερή

Ιδιαίτερα εστίασε κατά την ομιλία του ο κ. Πατούλης στο γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα γίνεται πλέον με πράσινο πρόσημο. «Δόθηκαν από το ΕΣΠΑ σχεδόν 5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα κι ενός μικρότερου ΧΥΤΥ στα Αντικύθηρα» ανέφερε και επισήμανε πως προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθεί μία ολιστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει στην Αττική ούτε μια χωματερή και να μην θάβονται καθόλου σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία, όπως γίνεται σήμερα. Στο σχέδιο μας είναι να κλείσει η Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργήσουμε εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής».

Έργα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης: «Η Περιφέρεια ωστόσο, , αναδεικνύει με τις παρεμβάσεις της το κοινωνικό της πρόσωπο. Με τη μελλοντική λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με τις εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης στο κτίριο της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης σε συνεργασία με την οικία Μητρόπολη. Αλλά και με χρηματοδότηση 11 δράσεων που αφορούν κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας ευάλωτων κι ευπαθών ομάδων, με 3 εκ. ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Αττική».

 «Επενδύουμε στη νησιωτικότητα»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αφού διαμήνυσε πως η διοίκηση της Περιφέρειας επενδύει συνειδητά στη νησιωτικότητα, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ένα πολύ βασικό εργαλείο χρηματοδότησης.

«Μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 400 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι: Με τα χρήματα του ΠΕΠ μεταξύ άλλων:

 • Χρηματοδοτήθηκε ο αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ
 • Δόθηκαν 10,4 εκ. ευρώ σε 374 επιχειρήσεις ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
 • Xρηματοδοτήθηκαν με 3 εκ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και δράσεις που ανέφερα παραπάνω.
 • Γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια σε Αίγινα, Κύθηρα, Τροιζήνα και Πόρο

Τέλος είπε: «Για μας, τα νησιά μας αποτελούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η διαφημιστική μας καμπάνια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προβολή των νησιών μας, ενώ στο οπλοστάσιό μας έχουμε προσθέσει και τα ξεχωριστά τοπικά μας προϊόντα. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική και τα νησιά της Περιφέρεια Ανάπτυξης κι Ευημερίας».

Ευχαριστίες δημάρχων 

Στο πλαίσιο της ημερίδας τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των θεματικών ημερίδων και τον ευχαρίστησαν για την αρμονική συνεργασία αλλά και το έργο που γίνεται στου Δήμους τους, έθεσαν μία σειρά θεμάτων με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Μεταξύ αυτών τη σημασία ενίσχυσης παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, την ανάγκη, την ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης των έργων οδοποιίας με έμφαση στις διαγραμμίσεις και ασφαλτοστρώσεις, την ανάγκη συνέχισης της στήριξης των Δήμων από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας λόγω υποστελέχωσης, επιτάχυνσης των έργων βιολογικών καθαρισμών, τη σημασία επένδυσης στο τουριστικό προϊόν των νησιών, τη σημασία ενίσχυσης των αθλητικών υποδομών αλλά και των υποδομών διευκόλυνσης της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ αλλά και τη σημασία περαιτέρω πίεσης προς την κεντρική διοίκηση με στόχο την επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης του προσωπικού των Δήμων, κυρίως λόγω της κινητικότητας.

Επίσης τοποθετήθηκαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και εξειδίκευσαν το έργο που έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και των πόρων της Περιφέρειας, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Τα επόμενα θεματικά workshops

Ο προγραμματισμός των επόμενων workshops, τα οποία θα έχουν τετράωρη διάρκεια (10.00 – 14.00) έχει ως εξής:

 • Π.Ε. Κεντρικού Τομέα: Τρίτη 19 Ιουλίου – Μουσείο Ακρόπολης
 • Π.Ε. Βόρειου Τομέα: Πέμπτη 21 Ιουλίου – Δημαρχείο Αμαρούσιου
 • Π.Ε. Πειραιώς: Τρίτη 26 Ιουλίου – Αίθουσα ΕΒΕΠ, Πειραιάς
 • Π.Ε. Δυτικής Αττικής: Πέμπτη 28 Ιουλίου – Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Απάντηση