Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Φαληρικός Όρμος θεωρείται το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στην Ευρώπη

ΑΤΤΙΚΗ στις 08/03/2023

Ποια είναι τα οφέλη για την Αττική και τους κατοίκους – ‘’Πράσινη μετάβαση’’, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

|> Η υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της ‘’Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου’’, συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ. ευρώ, σηματοδοτεί την οριστική υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, που γίνεται πράξη μετά από συστηματική δουλειά και προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής.

Τα οφέλη για την Αττική και τους κατοίκους

 Η εξέλιξη αυτή στην πράξη σημαίνει ότι:

  • Τα χρήματα, που έχουν δοθεί για την Α’ φάση, από τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 110 εκ. ευρώ, επιστρέφουν στα ταμεία της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν για έργα ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου
  • Εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου που αφορά την επιδομή αυτού, ένα έργο που αποτελεί «σημαία» όχι μόνον για την Αττική, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) δηλαδή την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη.
  • Οι κάτοικοι των Δήμων της ευρύτερης περιοχής σε λίγο θα χαίρονται, μαζί με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Αττικής, ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους

Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρώπη, γίνεται στην Αττική

Η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή την περίοδο και σίγουρα το μόνο τέτοιας έκτασης που σχεδιάζεται με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (ΝΕΒ). Η ανάπλαση συγκεντρώνει την προσοχή των αρμόδιων στελεχών της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε συστηματική επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους Συμβούλους του έργου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή ένωση σύμφωνα με τις αρχές του NEB.

  • Αξιοποιούμε μια μοναδική ευκαιρία ως Περιφέρεια Αττικής, αφού μας δίνεται η δυνατότητα αφενός να αντλήσουμε χρηματοδότηση για το σύνολο της παρέμβασης από ευρωπαϊκά κονδύλια, με όφελος πάνω από 365 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αφετέρου, να καταστήσουμε την Αττική σημείο αναφοράς, αναδεικνύοντας την παρέμβαση από ένα μεγάλης εθνικής κλίμακας δημόσιο έργο, σε έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα το χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Τι είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μόδα, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητα της ζωής μας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: