Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κικίλιας: Η κατάσταση στο ΕΣΥ στις μέρες του κορωνοϊού…

ΥΓΕΙΑ στις 11/11/2020

Αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων για τη δημόσια υγεία – Ενδεικτικοί ενημερωτικοί πίνακες

|> Με αρκετά στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία, τον αριθμό των εργαζομένων, τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται καθώς και τις ΜΕΘ, έδωσε χθες ουσιαστικά την επίσημη τηλεοπτική πρεμιέρα του -αν και λίγο αργά- ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο κ. Κικίλιας είπε:

  • «Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και την παρουσίαση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος. Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, είπε ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, για την θωράκιση του συστήματος υγείας. «Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη».
  • «Η δύναμη μας απέναντι στον κορωνοϊό είναι να προσέξουμε γιατί έχει διασπαρεί στην κοινότητα, γιατί νοσούν οι συμπολίτες μας, και όχι ποιες είναι οι δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να αντέξει και οι άνθρωποι του έχουν άλλο μέταλλο, άλλη προσωπικότητα, άλλη ψυχή και είναι εκεί για να στηρίξουν όλους τους ασθενείς. Το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει με την συμπεριφορά μας να τους προστατεύσουμε για να αντέξουν και παίρνοντας το λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου διαβεβαίωσε ότι: «Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη». Όπως είπε η κα Κοτανίδου «για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού.

Εξ άλλου ο ιστότοπος healthreport.gr, ανάρτησε τους παρακάτω ενημερωτικούς πίνακες:

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Οι κλίνες ΜΕΘ covid σε όλη τη χώρα
Προ κορονοϊού υπήρχε αναμονή στις ΜΕΘ, είπε ο υπουργός Υγείας
Συνολικά υπάρχουν 4590 κλίνες covid στη χώρα
Ο αριθμός των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Το ποσοστό των τεστ που γίνονται στις Μονάδες της ΠΦΥ
Ο αριθμός των τεστ που έχουν διενεργηθεί
Τι εξετάσεις και χειρουργεία έγιναν εν μέσω κορονοϊού για άλλα νοσήματα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: