Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Απορρόφησαν” την αύξηση του ΦΠΑ, το 44% των εστιατορίων και καφέ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά από το τμήμα Εμπορίου της διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πειραιά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ.

Έτσι, μετά από ελέγχους, που έγιναν, σε διάστημα μιας εβδομάδας, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταστημάτων εστίασης της περιοχής διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 44% των καταστημάτων (εστιατόρια, καφετέριες) που ελέγχτηκαν, διαπιστώθηκε δεν είχε αλλάξει τον τιμοκατάλογο, «απορροφώντας» εξ ολοκλήρου την αύξηση του ΦΠΑ.
  • Το 56% των καταστημάτων είχε κάνει αλλαγές στους τιμοκαταλόγους.

Απ’ αυτό το ποσοστό τα μισά καταστήματα (28%) είχαν κάνει περιορισμένες αλλαγές σε λίγα είδη ή και σε ποσοστό μικρότερο της αύξησης του ΦΠΑ.

Τα υπόλοιπα καταστήματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προχωρήσει σε ολική αλλαγή του τιμοκαταλόγου τους, με αυξήσεις σε όλα τα είδη, ακόμα και σε είδη, που δεν είχαν αλλάξει κατηγορία ΦΠΑ!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί καφέ μπαρ σε τουριστική περιοχή του Πειραιά, όπου είχαν γίνει αυξήσεις της τάξης του 10% στη τιμή ροφημάτων και γλυκών, ενώ είχαν αυξηθεί και οι τιμές των ποτών παρά το γεγονός ότι σε αυτά ο ΦΠΑ ήταν ήδη στο 23%!

Επίσης, αυτό το διάστημα έγιναν έλεγχοι στα κυλικεία πλοίων της ακτοπλοΐας, όπου δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στις τιμές των προϊόντων που είναι σε διατίμηση, ενώ υπήρχε επάρκειά τους για το προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Τέλος, στην διάρκεια ελέγχων για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις για λειτουργία ισάριθμων πάγκων χωρίς άδεια στο κυριακάτικο παζάρι της οδού Αλιπέδου του Πειραιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: