Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δέκα ξεχωριστές “Ημέρες Θάλασσας” στον μοναδικό Πειραιά

Από τις 27 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου, η πειραϊκή θάλασσα θα έχει την τιμητική της – Ποικίλες εκδηλώσεις με την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων – Μώραλης: “ Ο Δήμος Πειραιά αναδεικνύει τη δυναμική του και γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφής”

|> Oι «Ημέρες Θάλασσας», η γιορτή-θεσμός για τον Πειραιά, διεξάγεται για 8η συνεχόμενη χρονιά -από τις 27 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου– με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, στο οποίο προτείνονται πάνω από 100 δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμος Πειραιά, επτά χρόνια μετά από τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας έχει καταρτίσει και εφέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων, το οποίο καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τους Πειραιώτες, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται καθημερινά στην πόλη.

Οι «Ημέρες Θάλασσας» έχουν επίκεντρο την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την παράδοση και τον αθλητισμό της πόλης σε ένα πανόραμα εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και την υποστήριξη φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Ειδικά για εφέτος έχει ετοιμαστεί μια μεγάλη γκάμα θεματικών εκδηλώσεων με στόχο την προβολή της πόλης και την πηγή έμπνευσης – τη θάλασσα του Πειραιά.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η παρουσίαση του προγράμματος των «Ημερών Θάλασσας 2022» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρος Τζεφεράκος και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης.

Πάνω από 100 δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Η τριήρης «Ολυμπιάς» δένει και εφέτος στον Πειραιά, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ και εφέτος Πειραιώτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εν πλω ξεναγήσεις στις ακτές της πόλης .

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συναυλίες, Μουσική, Χορός, Τραγούδι

Οι «Ημέρες Θάλασσας» ξεκινούν με την τελετή έναρξης, μεθαύριο Πέμπτη 26 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας, με μια θαλασσινή συναυλία από τους «The Swingin’ cats», ακολουθούν το Κρητικό Πανηγύρι στο Νέο Φάληρο, η συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τους Χρήστο Θηβαίο και Κώστα Θωμαΐδη στο Βεάκειο Θέατρο, η Ρεμπέτικη βραδιά στα βράχια της Πειραϊκής με τον Μπάμπη Τσέρτο, την Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη, ενώ οι μουσικές βραδιές συνεχίζονται με τη συναυλία της Λένας Αλκαίου στο Πασαλιμάνι. Την ίδια ώρα, οι μουσικοί περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά θα δώσουν μια ευχάριστη νότα στους δρόμους της πόλης.

Το κέφι θα κορυφωθεί στο διήμερο Street Party στην Τρούμπα, όπου η θρυλική περιοχή του Πειραιά θα ενωθεί σε ένα τεράστιο πάρτι, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις.

Ο Όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται και εφέτος σε θερινό σινεμά, όπου το τριήμερο 27, 28 και 29 Μαΐου κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαύσουν τις ταινίες «Luca», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Ο άνθρωπος του Θεού» και «Η Ρόζα της Σμύρνης» με θέα το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους του κύματος.

Αθλητισμός, δράσεις για παιδιά

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα, αλλά και τις αρετές του αθλητισμού και του προσκοπισμού. Θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε μεγάλες παιδικές γιορτές στο Βεάκειο Θέατρο, να παίξουν στον «Ναυτικό Κήπο» της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και να συμμετάσχουν στο κυνήγι θησαυρού στο πάρκο Δηλαβέρη.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους, όπως τα μαθήματα Ρομποτικής στο ΣΕΦ και τα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού.

Η πλατεία Αλεξάνδρας μετατρέπεται σε ένα πάρκο ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του “Blue Park”, παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω διαδραστικών παιχνιδιών για τους τρόπους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες, ενώ μέσα από συναρπαστικές δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τον κόσμο της θάλασσας.

Στις δράσεις που εστιάζουν στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει μια συμβολική «ποδηλατοβόλτα με θέα θάλασσα», από την παραλία του ΣΕΦ έως το Μικρολίμανο, ενώ στα Πάρκα Ποδηλάτου & Κυκλοφοριακής Αγωγής, που θα στηθούν στις γειτονιές της πόλης οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις πρώτες τους πεταλιές με βοήθεια από εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η πλατεία Κανάρη μετατρέπεται και εφέτος σε «πάρκο ανακύκλωσης» με δράσεις ενημέρωσης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια ημέρα στα Βοτσαλάκια, την Φρεαττύδα και το Μικρολίμανο θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί.

Το εφετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με ειδικές δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Κοραή.

Το Posidonia Running Event επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ εφέτος θα πραγματοποιηθεί το 1st Indoor Rowing Cup 2022, οι πρώτοι διασυλλογικοί αγώνες κλειστής κωπηλασίας στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Πολιτισμός, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, Τέχνη στην πόλη

Οι «Ημέρες Θάλασσας» προάγουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, έτσι οι δράσεις πολιτισμού έχουν και εφέτος τον πρώτο λόγο. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχαιολογικές ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, συμπληρώνουν το πάζλ του προγράμματος των Ημερών Θάλασσας.

Τα Μουσεία του Πειραιά ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε δημότες και επισκέπτες συμμετέχοντας στη γιορτή – θεσμό για την πόλη.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αρχαίους λιμένες του Πειραιά, να ξεναγηθούν στα Μακρά Τείχη του Πειραιά και να συμμετάσχουν σε περιπατητικές ξεναγήσεις σε ιστορικές γειτονιές του μεγάλου λιμανιού.

Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας εγκαινιάζεται η 34η Έκθεση Βιβλίου Πειραιά, με το Πασαλιμάνι να γίνεται πόλος έλξης για τους φίλους του βιβλίου.

Ημερίδες, ομιλίες, συνέδρια και Γαλάζια Νύχτα

Οι «Ημέρες Θάλασσας» θα φιλοξενήσουν και τη διημερίδα για τη “Γαλάζια Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη”, το συνέδριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BlueAct, αλλά και την παρουσίαση των νικητών των διαγωνισμών καινοτομίας από τις 7 ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια.

Στο πρόγραμμα της εφετινής διοργάνωσης υπάρχουν ημερίδες και συνέδρια για τον αλιευτικό τουρισμό, τη ναυτιλία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και σεμινάρια ιστορικού χαρακτήρα, ενώ εφέτος φιλοξενούμε το Συνέδριο Ναυτιλιακής & Οικονομικής Στρατηγικής, Mareport 2022.

Ο Δήμος Πειραιά σε μια διαρκή προσπάθεια ενίσχυση και τόνωση της τοπικής αγοράς, διοργανώνει σε συνεργασία με τα καταστήματα της πόλης την «Γαλάζια Νύχτα», όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και θα περιμένουν τους καταναλωτές με ειδικές προσφορές, σε μια βραδιά με ειδικά happenings και εκπλήξεις. Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας θα πραγματοποιηθεί επίσης, επίδειξη μόδας στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, παραστάσεις Kαραγκιόζη, φαντασμαγορικά show στη θάλασσα, θα ψυχαγωγήσουν δημότες και επισκέπτες.

Παρών σε όλη τη διάρκεια των «Ημερών Θάλασσας» θα είναι και εφέτος ο Ζαχαρίας, η χαριτωμένη μασκότ- καρχαρίας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

> Χορηγοί Επικοινωνίας στις “Μέρες Θάλασσας” είναι το “Κανάλι Ένα” και όσα Μέσα υποστηρίζουν αυτή την εκδήλωση.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

Γιάννης Μώραλης

«Ο εορτασμός των Ημερών Θάλασσας για 8η χρονιά στον Πειραιά ξεκινά στις 27 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου με ποικίλες εκδηλώσεις και πάντα με επίκεντρο την θάλασσα. Έχουμε ξαναπεί ότι ο Πειραιάς κοιτάζει προς την θάλασσα, ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός περνάνε από τον Δήμο του Πειραιά, άρα οι εκδηλώσεις μας είναι ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλουραλισμός στις εκδηλώσεις μας και θεωρώ ότι και εφέτος θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ο Δήμος Πειραιά με τις «Ημέρες Θάλασσας» αναδεικνύει τη δυναμική του και γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφής. Καλούμε λοιπόν όλους τους Πειραιώτες και όχι μόνο, να έρθουν και να απολαύσουν όμορφες και σημαντικές εκδηλώσεις».

Ανδριάνα Ζαρακέλη

«Οι Ημέρες Θάλασσας, έρχονται για 8η συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά, με σκοπό εφέτος να απολαύσουμε στην πόλη μας όσα μας στέρησε η πανδημία τα δύο προηγούμενα χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μετά από δύο χρόνια εφέτος επιστρέφουν στις «Ημέρες Θάλασσας», οι συναυλίες, το πάρτι στην Τρούμπα, οι ανοιχτές εκδηλώσεις, οι χοροί και τα τραγούδια, στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δεκάδες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με το βλέμμα βεβαίως στα μικρά παιδιά που κλείστηκαν αναγκαστικά στο σπίτι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις Ημέρες Θάλασσας και σας περιμένουμε στον Πειραιά από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων».

Δημήτρης Καρύδης 

«Το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πυλώνας. Το θέλουμε αυτό ως δημοτική αρχή, διότι θέλουμε να προτρέψουμε κυρίως τις νέες ηλικίες, να χρησιμοποιούν αντί αυτοκίνητα και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Θέλουμε ο Πειραιάς, κι αυτό το προσπαθούμε και μέσα από τις αναπλάσεις που κάνουμε, να αποκτήσει και ποδηλατοδρόμους οργανωμένα και για εμάς αυτό έχει μία ιδιαίτερη αξία. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα θέματα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και ο τρίτος πυλώνας αφορά στα θέματα μετανάστευσης. Στις Ημέρες Θάλασσας έχουμε σχετικές εκδηλώσεις και θα χαρούμε να συμμετέχει ο κόσμος».

Ιωσήφ Βουράκης

«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών, οι εφετινές Ημέρες Θάλασσας θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, ένας τρόπος ο κόσμος να παρακολουθήσει πολλές δράσεις, τόσο οι Πειραιώτες όσο και πολίτες και δημότες άλλων δήμων. Ιδιαίτερη σημασία για εμένα έχει ο κολυμβητικός μαραθώνιος που θα κάνουμε από τον Σεπτέμβριο πλέον, λόγω αδυναμίας της χρήσης του κολυμβητηρίου αυτές τις ημέρες. Είναι μια δράση αφιερωμένη στον φίλο μας Βασίλη Τοκάκη και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω”».

Αλέξανδρος Τζεφεράκος

«Ό, τι έχει σχέση με τη θάλασσα είναι Πειραιάς. Όταν λες Πειραιάς εννοείς και θάλασσα. Όταν έγινε πρώτη φορά μία γιορτή με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις «Ημέρες Θάλασσας», αυτό δημιούργησε την ιδέα – και έτσι ανέλαβε την πρωτοβουλία η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος κ. Μώραλης – το 2015 να κάνουμε ετήσια τη γιορτή. Αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε στην τωρινή μορφή των Ημερών Θάλασσας που περιλαμβάνει 100 δράσεις. Το Κανάλι Ένα είναι, εκ του ιδρυτικού του λόγου και στόχου, αρωγός σε κάθε δημοτική δράση».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: