Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διαμαρτυρία κατοίκων της Πειραϊκής στον Σταυρό – Σήμερα στις 5μμ

Κάλεσμα του ‘’Παρατηρητηρίου Πειραϊκής’’ για ‘’αποψίλωση’’ της παραλίας από δέντρα

|> Η πρόθεση για την υλοτόμηση δένδρων επί της παραλιακής οδού Θεμιστοκλέους και σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, αλλά το κλάδεμα των ευκαλύπτων που γίνεται αυτές τις μέρες, προκαλούν την διαμαρτυρία κατοίκων της Πειραϊκής.  Και από το ‘’Παρατηρητήριο Πειραϊκής’’ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία καλούνται να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι, σήμερα στις 5 μμ με συγκέντρωση στον Σταυρό.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το βάναυσο κλάδεμα των ευκαλύπτων της Πειραϊκής στο οποίο επιδίδονται αυτές τις ημέρες ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ συνεργεία του Δήμου Πειραιά έχει ξεσηκώσει έντονο κύμα αντιδράσεων των κατοίκων.

Πέραν του ότι οι ευκάλυπτοι και τα αρμυρίκια της Πειραϊκής ακτής αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία –τοπόσημα στην περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη τοπίο προτεραιότητας από το Ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής, η καρατόμηση επιφέρει σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον. Το μικροκλίμα της περιοχής θα επιδεινωθεί εφ’ όσον χωρίς τη σκιά των μεγάλων δέντρων, το καλοκαίρι η κατάσταση θα γίνει ανυπόφορη στο αστικό περιβάλλον του Πειραιά της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.

Εξ άλλου τα δέντρα αυτά προσφέρουν στον Πειραιά την πιο ρυπασμένη πόλη –λιμάνι της Μεσογείου, οικοσυστημικές υπηρεσίες όπως: την απορρόφηση των αέριων ρύπων, τη μείωση της ηχορύπανσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του μικροκλίματος, στην αισθητική της πόλης, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αποτελούν ενδιαίτημα πολλών ειδών, πουλιών και εντόμων. Όλα αυτά υποβαθμίζονται δραματικά από τα συνεργεία του Δήμου Πειραιά που κλαδεύουν τους ευκαλύπτους δραματικά και κακότεχνα χωρίς καμία επιστημονική διαχείριση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλες αυτές οι ενέργειες είναι σκόπιμες για να διευκολυνθεί η υλοτόμησή τους το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της ανάπλασης της Πειραϊκής που πρόκειται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και προβλέπει την υλοτόμηση 28 δέντρων επί της ακτής Θεμιστοκλέους κατά μήκος 2,5 χιλιομέτρων.

Η Πειραϊκή είναι ό,τι έχει απομείνει πλέον ως φυσικό περιβάλλον στην γκρίζα τσιμεντούπολη του Πειραιά και καλούμε τους κατοίκους να την προστατέψουν με δυναμική και μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 5μμ στον Σταυρό

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: