Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Επιτέλους, μην ‘πυροβολείτε’ τους νοσοκομειακούς ιατρούς”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 06/12/2019

Διαμαρτυρία του ΙΣΠ για ένα εξοντωτικό πρόστιμο σε γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

|>Αναστάτωση στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά (ΙΣΠ) προκάλεσε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για επιβολή προστίμου σε ιατρό. Σχετική ανακοίνωση του ΙΣΠ, με τίτλο «Επιτέλους, μην “πυροβολείτε” τους νοσοκομειακούς ιατρούς», που υπογράφεται από τον πρόεδρο του δ.σ. Νίκο Πλατανησιώτη και τον Α’ γενικό γραμματέα Γιώργο Βίτσα, αναφέρει:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που πάντοτε εξέφρασε σε κάθε περίσταση τον σεβασμό του στην ελληνική Δικαιοσύνη, θεωρεί απαράδεκτη, άδικη και  εξοντωτική την επιβολή εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ποινής των 850.000 ευρώ, σε έναν ιατρό που προσπάθησε ως άνθρωπος και επιστήμων να κάνει τη δουλειά του.

Απαράδεκτη, διότι η απόφαση για επιβολή του ποσού των 850.000 ευρώ ως προστίμου, αποφασίστηκε με βάση τις δυνατότητες  του ελληνικού Δημοσίου κι όχι ενός φυσικού προσώπου. 

Εξοντωτική, διότι το ποσό αυτό είναι αντιληπτό σε όλους ότι ξεπερνά τις δυνατότητες οποιουδήποτε γιατρού του ΕΣΥ. Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε ότι το αρχικό ποσό ήταν 500.000, αλλά έφτασε στις 850.000 λόγω καθυστερήσεων πληρωμής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου. 

Άδικη, διότι η επιδίκαση του ποσού αυτού στον συνάδελφο έγινε με βάση τη ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ εγκύκλιο Χουλιαράκη, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αποσυρθεί χωρίς καθυστέρηση. 

Η τραγική αυτή υπόθεση επαναφέρει τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων, το οποίο ΔΕΝ επιλέγει τους ασθενείς του, πολύ δε περισσότερο- τον αριθμό τους. Ενώ, λοιπόν,  ο νοσοκομειακός γιατρός καλείται εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει πολλαπλάσια περιστατικά από όσα μπορεί ένας εργαζόμενος υπό φυσιολογικές περιστάσεις να εξυπηρετήσει, στην πρώτη διαπιστωμένη αμέλεια του -όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει ότι σέβεται- έρχεται μια τέτοια ποινή, για να καταδείξει το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι νοσοκομειακοί ιατροί. 

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες εξομάλυνσης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης,  προκειμένου οι ιατροί να μπορούν να βοηθούν τους ασθενείς τους χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη ποινών που τους εξοντώνουν ως επιστήμονες κι ως ανθρώπους. Η απόσυρση όμως της εγκυκλίου Χουλιαράκη αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα, πράγμα το οποίο το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά θα θέσει επιτακτικά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που θα επιδιώξει τις αμέσως επόμενες μέρες. 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: