Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδήλωση για τα δικαιώματα της Γυναίκας στην Υγεία που ‘’δεν χωράνε στην ΕΕ’’

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 05/04/2024

Από τους συλλόγους Γυναικών του Πειραιά, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

|> Εκδήλωση για την Υγεία και τα νοσοκομεία του Πειραιά, οργανώνουν οι σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την ερχόμενη Τετάρτη 10/4 (7 μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

Οι σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απευθυνόμαστε σε όλες τις γυναίκες του μόχθου της πόλης μας και σας καλούμε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουμε την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Τσαλδάρη 10, από την έξοδο του μετρό Νίκαιας πλ. Αγ. Νικολάου) , με θέμα: «Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Πειραιά εκπέμπουν SOS! Τα δικαιώματα των γυναικών στην υγεία δεν χωράνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις κυβερνήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Παρακαλούμε να μην τύχει κάτι και χρειαστούμε ιατρική περίθαλψη γιατί η κατάσταση στις δημόσιες δομές είναι τόσο τραγική που αντικειμενικά μας σπρώχνει να δίνουμε μικρές περιουσίες κάθε φορά σε ιδιωτικά μεγαθήρια του κλάδου.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην πόλη του Πειραιά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες, η κατάσταση αυτή μας πλήττει πολλαπλάσια αν συνυπολογίσουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει ένας γυναικείος οργανισμός. Ζούμε με το άγχος αν θα καταφέρουμε να κάνουμε τις διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις που ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης είναι αναγκαίες, αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι διαδικασίες της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αγωνιούμε να εξασφαλίσουμε τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για μας και τις οικογένειές μας, αν ο μισθός και η σύνταξη θα φτάσουν για να αγοράσουμε τα αναγκαία φάρμακα, πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα για φυσικοθεραπείες, για οδοντίατρο και ένα σωρό άλλες ιατρικές ειδικότητες που είναι αφανισμένες από τα Κέντρα Υγεία της πόλης μας.

Η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με τα ράντζα και τα φορεία στους διαδρόμους, με τους υγειονομικούς να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, χωρίς ρεπό και άδειες και συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα.

Στο ‘’Μεταξά’’, το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο για όλη την περιοχή του Πειραιά και των νησιών, παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό η διευθύντρια του τμήματος μαστού, με αποτέλεσμα το τμήμα να μείνει με ένα γιατρό! Στο Κρατικό Νίκαιας ο αξονικός τομογράφος έχει δοθεί σε ιδιώτη, αντί να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Πριν λίγους μήνες είχε ξεσπάσει φωτιά δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια όλων! Στο ‘’Τζάνειο’’ νοσοκομείο, το οποίο η κυβέρνηση με περηφάνεια διαφήμιζε ότι ανακαινίστηκε μετά από 60 ολόκληρα χρόνια, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ανάσα από την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό!

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» καθιερώνοντας τιμοκατάλογο για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Με λίγα λόγια, όποιος δεν έχει να διαθέσει τα αντίστοιχα ποσά του τιμοκαταλόγου, θα περιμένει μήνες ή και χρόνια στις λίστες της ντροπής για να κάνει ένα πρωινό χειρουργείο.

Αντί να κάνει το αυτονόητο, να προσλάβει δηλαδή το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 από τις 200 αίθουσες) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, προωθεί κι άλλο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί που σπρώχνουν τη Δημόσια Υγεία στο χείλος του γκρεμού, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των επιχειρηματικών κολοσσών

Οι απάνθρωπες συνθήκες για εμάς τους ασθενείς, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και γενικότερα οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δημόσιες δομές υγείας, τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στα Νοσοκομεία, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έκτακτη κατάσταση της πανδημίας όπως ισχυρίζονταν, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που μεθοδικά ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Πρόκειται για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρούν την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος απ’ τη μία και πεδίο που θα αυγατίσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων απ’ την άλλη. Είναι η ίδια πολιτική που διαθέτει δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ για να μακελεύει λαούς, όπως τον παλαιστινιακό, και απ’ την άλλη κόβει τις ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος! Τώρα αγωνιστικός ξεσηκωμός για να απαιτήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Σήμερα, είναι πιο εφικτό από ποτέ να εξασφαλιστούν δημόσιες, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλες τις γυναίκες και τις οικογένειές μας, αρκεί να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες δυνατότητες που παρέχουν η επιστήμη και η τεχνολογία με κριτήριο τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

Γι’ αυτό, δεν κάνουμε βήμα πίσω και διεκδικούμε συλλογικά αυτά που δικαιούμαστε και έχουμε ούτως ή άλλως χρυσοπληρώσει (άμεσοι κι έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές):

  •  Γενναία κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον απαραίτητο σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους
  • Τα κέντρα υγείας να διασυνδέονται με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Να υπάρχουν κινητές μονάδες συνδεδεμένες με το Κέντρο Υγείας για κατ’ οίκον επισκέψεις. Να διαθέτουν κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, κέντρο μάνας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθεραπευτήριο.
  • Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για έγκαιρη θεραπεία, εκσυγχρονισμός κτιριακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των δημόσιων νοσοκομείων
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα
  • Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιείται συστηματικά ενημέρωση και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: