Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Λοιμοξιολόγοι: Φόβοι για κρούσμα κορωνοϊού

ΥΓΕΙΑ στις 24/02/2020

Εξαγγελία μέτρων από Μαξίμου για προστασία του πληθυσμού από τον ιό που σκοτώνει

|> Είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί πραγματικό κρούσμα κορωνοϊού και στην Ελλάδα, προειδοποιούν οι λοιμοξιολόγοι και σήμερα στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός θα συσκεφθεί με τον υπουργό Υγείας και άλλους υπουργούς, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Χθες Κυριακή, έγινε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων όλων εμπλεκομένων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ). Στη σύσκεψη συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου.

Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει 2.361 θανάτους, παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 2.245 στην Κίνα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα στις 22ας Φεβρουαρίου 2020 από το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (CSSE), έχουν καταγραφεί 77.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 32 χώρες, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός μετά τη ραγδαία εξάπλωση τού κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα.

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, με τη διανομή φυλλαδίων και την ανάρτηση αφισών σε αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ενημερώνονται και οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρισκόταν χθες, βρίσκεται και σήμερα όπως και αύριο Τρίτη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα για ενημέρωση των πληρωμάτων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης, εφιστώντας την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα.

Εξ άλλου, λόγω των κρουσμάτων στην Ιταλία, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται μέχρι νεωτέρας, ενώ το θέμα των εκδρομών που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό, θα απασχολήσει σήμερα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Όσον αφορά τους μαθητές 10 σχολείων που βρίσκονται ήδη σε εκδρομή στην Ιταλία, θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους, καθώς κρίνεται ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης επειδή δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Σχετικά με τον Πειραιά, την Πέμπτη θα διεξαχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)“, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways. Ίσως αυτή η άσκηση θα έπρεπε να διεξαχθεί πολύ νωρίτερα, λόγω της ιδιαίτερου κινδύνου που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: