Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίσημη παρουσίαση συλλεκτικού αναμνηστικού γραμματοσήμου των ΕΛΤΑ

Για την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015”

Η επίσημη παρουσίαση του γραμματοσήμου “Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015”, πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας».

Με αφορμή αυτόν τον τον εορτασμό, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν το συλλεκτικό γραμματόσημο, το οποίο εντάσσεται στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Επέτειοι – Γεγονότα» των ΕΛΤΑ και έχει εκδοθεί σε 500.000 τεμάχια.

Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και η Φιλοτελική Έκθεση «Πειραιάς – Θάλασσα – Ναυτιλία», στην οποία εκτίθεται σπάνιο φιλοτελικό υλικό. Το κοινό μπορεί να δει τη βραβευμένη συλλογή με τίτλο «Η Ελλάδα των νησιών και των πέντε θαλασσών», αλλά και ένα μέρος της συλλογής του σπουδαίου συλλέκτη Ιάκωβου Βαγιάκη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές Ελένη Σταματάκη και Κώστας Κατσαφάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κων. Μελαχροινός, ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Πειραιά Νίκος Βρεττάκος, οι αντιδήμαρχοι Πειραιά Αθηνά Γλύκα και Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Σταύρος Ελληνιάδης κ.α.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Κων. Μελαχροινός προσέφερε στον δήμαρχο Πειραιά τον φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας του γραμματοσήμου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015».

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω γραμματόσημο, είναι το πρώτο γραμματόσημο παγκοσμίως που φιλοξενεί hashtag και συνδέει το snail mail με τα social media και το offline με το online.

 

moral thalas1

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στην ομιλία του, τόνισε:
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία επισήμανση που συνδέεται και με το δικό μου συναισθηματισμό και την προσωπική μου διαδρομή σε αυτή την πόλη. Είναι έντονος ο συμβολισμός ότι μια τέτοια φιλοτελική έκθεση για τον Πειραιά, τη θάλασσα και τη Ναυτιλία γίνεται σε αυτό τον χώρο το Παλιό Ταχυδρομείο.
Τώρα είναι μια σπουδαία πανέμορφη καλαίσθητη αίθουσα εκδηλώσεων, όσοι το προλάβαμε το Παλιό Ταχυδρομείο με όλες αυτές τις θυρίδες γύρω – γύρω να εργάζονται άνθρωποι των Ελληνικών Ταχυδρομείων και να εξυπηρετούν τον κόσμο, θυμόμαστε όχι μόνο τη ζωντάνια που είχε αλλά και την προσδοκία που έχει μια λειτουργία εκείνη την περίοδο. Πολύ διαφορετική από τη σημερινή της ανταλλαγής επιστολών, να στείλεις ένα γράμμα να πάρεις ένα γράμμα. Αυτό είναι μία λειτουργία ζωής για το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων.
Μην ξεχνάτε και πόσοι στίχοι και πόσα τραγούδια και πόσες στιγμές και πόσα γεγονότα σημαδεύτηκαν από την αλληλογραφία. Ήταν μια ιεροτελεστία η αλληλογραφία εκείνη την εποχή και ο χώρος που την εξυπηρετούσε και την διεκπεραίωνε ήταν ένας χώρος για κάθε άνθρωπο που έμπαινε ή έβγαινε παίρνοντας μια επιστολή, κάτι άλλο, μια συστημένη ή μία επιταγή αργότερα, μια πολύ σημαντική στιγμή για τη ζωή του. Εδώ ερχόμασταν να δώσουμε και τα ψιλά όταν τα μαζεύαμε από τα κάλαντα τα πενηνταράκια και τις δεκάρες για να τα δώσουμε και να μας δώσουνε λίγα περισσότερο και να πάρουμε και κουμπαράδες που είχαν τα ταχυδρομεία. Ήταν λοιπόν έντονος ο συμβολισμός και συγχαρητήρια και στον πρόεδρο του ΟΛΠ και στον Δήμαρχο και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία που έδεσαν όλη αυτή την πρωτοβουλία με το χώρο αυτόν, προφανώς το σκέφτηκαν και το επέλεξαν.
Το δεύτερο είναι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας». Άκουσα το Δήμαρχο εύστοχα και απολύτως έγκυρα τα όσα περιέγραψε ήταν ούτος ή άλλως στην προαναγγελία του ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αλλά εξελίχθηκε και εξελίσσεται σε ένα γεγονός με μεγάλη επιτυχία. Τόσο σε σχέση με τις συνεδριακές διαδικασίες και τη συμμετοχή των συνέδρων όσο και σε σχέση με τις πολλαπλές εκδηλώσεις που αναπτύσσονται στην πόλη.
Ο Δήμος έχει κάνει καλή δουλειά, ο ΟΛΠ επίσης πολλοί άνθρωποι συντελεστές αυτής της προσπάθειας δικαιούνται να είναι ήσυχοι ότι έχουν οργανώσει με καλό τρόπο όλη αυτή τη διαδικασία. Εδώ αναδείχθηκε και μια κοινωνική πρωτοβουλία πάρα πολύ σημαντική. Οι εκατοντάδες εκδηλώσεις στην πόλη αυτές τις ημέρες αποτυπώνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα: ότι η πόλης είναι εδώ, η κοινωνία είναι εδώ και ανταποκρίθηκε αμέσως. Είναι διδακτικό αυτό. Η κοινωνία μπορεί να ξεπεράσει πάρα πολλές δυσκολίες και μπορεί να δημιουργήσει. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες, χρειάζεται να την εμπιστευθούμε και να της δώσουμε τις βασικές εκείνες προϋποθέσεις για να αυτενεργήσει και να ξεφύγει από απογοητεύσεις και από υποβαθμίσεις. Πρέπει και να την εμπιστευθούμε και να την δικαιώσουμε. Το τρίτο που μου έρχεται στη σκέψη να πω είναι ότι όταν ένα γεγονός ή μια προσωπικότητα ή οτιδήποτε άλλο αποτυπώνεται σε ένα γραμματόσημο, μπορεί να μοιάζει με μικρής κλίμακας στη συγκυρία γεγονός αν και οι φιλοτελιστές ξέρουν ότι είναι μεγάλο γεγονός.
Σε μήκος χρόνου όμως είναι είτε το γεγονός είτε η προσωπικότητα είτε οτιδήποτε άλλο καταχωρείται στην ιστορία των Ταχυδρομείων και της κυκλοφορίας των Γραμματοσήμων είναι κάτι που όχι απλά μπαίνει στην ιστορία γιατί στην ιστορία είναι ο Πειραιάς. Είναι η ναυτιλία είναι όλα τα άλλα εν προκειμένω, αλλά καταχωρείται ως πιστοποιημένο γεγονός σε αιώνες μπροστά, είναι κάτι σαν iso σαν πιστοποίηση για το μέλλον. Η ιστορία των γραμματοσήμων, η ιστορία της φιλοτέλειας, η ιστορία της αναζήτησης των σπανίων γραμματοσήμων, η ιστορία της σύνδεσης κατά αναλογίες με άλλες κυκλοφορίες γραμματοσήμων, είναι ένας πλούτος που βέβαια μπορεί να μην αφορά τους πολλούς, αφορά τους λίγους τους ειδικούς ή αυτούς που έχουν το ψώνιο για την ενασχόληση με αυτό. Στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο που κρατάει την εγκυρότητα γεγονότων προσώπων και άλλων δεδομένων και τόπων.
Έτσι λοιπόν είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία και αυτή η έκθεση θα καταχωρηθεί με αυτόν τον τρόπο στην πορεία και τα γραμματόσημα αυτά που τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έθεσαν σε κυκλοφορία θα γίνουν από τα πιο περιζήτητα και η αξία τους θα εκτοξευθεί στο μέλλον. Εύχομαι και μαζί με αυτό να μην είναι μόνο η αξία των γραμματοσήμων να είναι πολλαπλασιαστική και προστιθέμενη αξία και του Πειραιά και της ναυτιλίας και των νησιών και της θαλασσινής ζωής. Συγχαρητήρια στους συντελεστές και της σημερινής έκθεσης και των εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή ημέρα της Θάλασσας». Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, είπε:
«Ο Μάιος είναι ένας σημαντικός μήνας για τον Πειραιά μας. Είναι ο μήνας που μας έφερε μέσα από μεγάλα γεγονότα στο επίκεντρο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Τα γεγονότα αυτά, έδωσαν την αφορμή, και μετά από πρόταση του φιλοτελιστή προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη και τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να τυπώσουν αυτά τα ωραία γραμματόσημα. Αναφέρομαι στη Γενική Συνέλευση των Λιμανιών της Ευρώπης και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά. Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοργανώσει ο Πειραιάς την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσα, μας τίμησε ιδιαίτερα. Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό και διοργανώσαμε ένα αξιόλογο συνέδριο, δυστυχώς όχι στον Πειραιά καθώς δεν έχουμε ένα αξιόπιστο και μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Τα λόγια που ακούσαμε από τους ξένους καλεσμένους μας, τον Επίτροπο και άλλους αξιωματούχους ήταν θερμά. Πήγαμε αρκετά καλά και είχαμε ρεκόρ συμμετοχών στα 8 χρόνια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Στο συνέδριο βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα και υπήρξε ένας ωραίος διάλογος για όλα τα θέματα που αφορούν στη θάλασσα και ότι κινείται γύρω από αυτήν. Επίσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, συνδυασμών δημοτικού συμβουλίου, ο εμπορικός κόσμος, αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, τα μουσεία μας, διοργανώσαμε το διήμερο εκδηλώσεων. Κοινός μας στόχος ήταν να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τη σχέση μας με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη, τον αθλητισμό μας, τις γεύσεις μας, τις διαδρομές μας, τους ανθρώπους μας. Η συμμετοχή είναι πολύ ελπιδοφόρα, όχι μόνο για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί όταν σχεδιάζουμε σωστά και από κοινού μπορούμε να φέρουμε σε πέρας πολύ όμορφα πράγματα στον Πειραιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τον κ. Ανωμερίτη γιατί είχε την ιδέα καθώς νομίζω πως δεν είναι κάτι ασήμαντο να βγουν γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ για τον Πειραιά. Είναι από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας». Να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο των ΕΛΤΑ, για τη διάθεση που έδειξε αλλά και τους φιλοτελιστές του Πειραιά για τη συμβολή και την έκθεσή τους. Σας ευχαριστώ».

Ο πρόεδρος και δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης στην ομιλία του, ανέφερε:
«Κύριε υπουργέ κ. βουλευτές κ. Δήμαρχε κ. Αντιπεριφερειάρχα εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φίλοι. Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα εξαιρετικό κόσμημα κτίριο για την πόλη και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά από το να ξεκινούσαμε με ένα για πρώτη φορά προβαλλόμενο ιστορικό ντοκουμέντο. Ένα ασπρόμαυρο φιλμ σε ένα παλιό γερμανικό αρνητικό που βρέθηκε κάπου χαμένο στις αποθήκες του ΟΛΠ. Αυτό όμως το φιλμάκι που είδατε αποτυπώνει την ιστορική στιγμή που γυρίστηκε για τον ΟΛΠ και είδατε πως ήταν ο ΟΛΠ εκείνα τα χρόνια.
Αυτό το φιλμ μαζί με πάρα άλλα ευρήματα βρίσκονται πια στο ιστορικό αρχείο του ΟΛΠ που ιδρύσαμε μαζί με την ΟΜΥΛΕ και τους Λιμενεργάτες για να διασώσουμε την ιστορία μας, να διασώσουμε την μνήμη μας που είπε και ο υπουργός προηγουμένως. Εκεί μέσα βρήκαμε πολλά, βρήκαμε χιλιάδες έγγραφα, βρήκαμε τι υπέστη ο Πειραιάς αλλά και τι πρόσφερε ο ΟΛΠ μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Βρήκαμε την καταστροφή των ΝΑΖΙ που ήταν σκόπιμη στον Πειραιά. Δεν ήταν απλώς κάποιοι βομβαρδισμοί ή των συμμάχων από λάθος ή των Γερμανών. Όλα τα έγγραφα βρέθηκαν, όλα τα αρχεία, όπως βρήκαμε το φάκελο της γυναίκας του Νικηφόρου Βρεττάκου που ήταν υπάλληλος στον ΟΛΠ. Διακόσια έγγραφα μεταξύ των οποίων για να θυμόμαστε κάποιες άλλες εποχές και το έγγραφο της απόλυσής της γιατί πήγε να ακούσει ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού.
Αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί στα γεγονότα του φετινού Μάη του Πειραιά όπως είπε ο Δήμαρχος. Δύο σημαντικότατα γεγονότα τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στα ΕΛΤΑ να τα αποτυπώσουν σε γραμματόσημα για την πόλη μας για την πόλη του Πειραιά. Γραμματόσημα που μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα δημιουργούν και αυτά ιστορία. Ξέρετε αυτά τα μικρά χαρτάκια δεν είναι κάποια ωραία χρωματιστά χαρτάκια, συναλλαγών ή αξιών ή απλώς μόνο για κάποιους συλλέκτες. Αυτά τα μικρά χαρτάκια είναι η δύναμη που μπορούμε να έχουμε εκπαιδευτικά σε όλα μας τα σχολεία.
Για όλες τις νεώτερες γενιές για να μάθουν την ιστορία μας μέσα από αυτά τα γραμματόσημα. Αυτή είναι η δύναμη του Φιλοτελισμού και των ΕΛΤΑ. Δεν γίνεται κανείς συλλέκτης απλώς για αξίες όπως είπα ή για να μαζεύει κάποια χαρτάκια. Μέσα από το κάθε χαρτάκι άμα θέλει να βρει τη σύγχρονη ιστορία, θα βρει την παγκόσμια ιστορία, θα βρει τις τέχνες, θα βρει την βιολογία, θα βρει την ίδια την θάλασσα. Δεν έχω σκοπό να μιλήσω περισσότερο ούτε για τον Πειραιά ούτε για τον Φιλοτελισμό. Εξάλλου οφείλω να πω φίλε πρόεδρε των ΕΛΤΑ ότι αυτά τα χαρτάκια και ο φιλοτελισμός ήταν αυτά που με οδήγησαν να σκέπτομαι πάντα να διατηρούμε αρχεία. Ειλικρινά εάν μου έλεγε κανείς κάτι για τα Αρχεία γιατί και ο Δήμος έχει Ιστορικό Αρχείο και ο ΟΛΠ απέκτησε Ιστορικό, στο Σύνδεσμο Αντιστασιακών έχουμε ιστορικό Αρχείο κτλ. υπάρχουν τα Γενικά Αρχεία του κράτους το πιο χρήσιμο και σπουδαίο εργαλείο που έχει αυτή η πατρίδα.
Όπου εκεί μπορείτε να βρείτε όλοι ερευνητές ή απλοί πολίτες τα πάντα για την ιστορία μας. Όλα αυτά δεν πρέπει να χάνονται, αυτή είναι η ιστορία μας όλοι εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά η ιστορική μνήμη και ότι θυμόμαστε και κουβαλάμε και ότι μαζεύουμε. Τα γραμματόσημα ήταν μια ευκαιρία, ήταν το ξεκίνημα για να συνειδητοποιήσω και εγώ και πολλοί άλλοι την μεγάλη αξία της συλλογικής μνήμης μέσα από τη Συλλογή όχι πλέον γραμματοσήμων αλλά και του τελευταίου εγγράφου που περνά από τα χέρια μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ, όλα του τα στελέχη, τους δημιουργούς. Για εμένα αποδείχθηκε μια ακόμη φορά, ότι ο Δημόσιος Τομέας έχει εκπληκτικά στελέχη που μπορούν να δημιουργούν και που μπορούμε εμείς σαν πολίτες να τους εμπιστευόμαστε. Θα ήθελα να εκφράσω στα ΕΛΤΑ και σε όλους σας που έδωσαν σε όλες αυτές τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις το στίγμα, ότι έγιναν εδώ στον Πειραιά αυτές οι δύο σπουδαίες εκδηλώσεις. Όπως είπε και ο Δήμαρχος δεν είναι λίγο να ακούς σήμερα το πρωί από τον Επίτροπο και από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας» που έγινε στην Ελλάδα ήταν το καλύτερο, ήταν το σημαντικότερο και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμαρχο, στον κ. Κόκκαλη και σε όλα τα στελέχη του Δήμου που μαζί με αυτό το Συνέδριο ήρθαν και συμμετείχαν 1377 Σύνεδροι και άλλοι Σύνεδροι ήρθαν από όλα τα λιμάνια της Ευρώπης.
Ο Πειραιάς ήταν λοιπόν στο κέντρο και μαζί με τις εκδηλώσεις που γίνονται και συνεχίζονται να γίνονται και αύριο και μεθαύριο και κάθε στιγμή. Σπουδαίες εκδηλώσεις. Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και πιστεύω ότι πάνω από όλα οφείλουμε όλοι εμείς, όχι οι φιλοτελιστές αλλά όλοι οι πολίτες του Πειραιά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΕΛΤΑ».

Ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός, τόνισε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα σε μια τιμητική για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδήλωση. Ο Πειραιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι η πύλη της Ελλάδος για τον κόσμο. Για άλλους λαούς η θάλασσα είναι απομόνωση. Για τους Έλληνες είναι οδός επικοινωνίας. Τα μακρά τείχη οχυρώνουν την πόλη και κατοχυρώνουν την Αθήνα, δια της Αθηναϊκής συμμαχίας στον κόσμο της εποχής της. Το Πόρτο Λεόνε ξαναπαραδίδει στον Πειραιά και η πόλη συνδέεται με την τύχη του ελληνισμού, με τις καλές και κακές στιγμές του. Με καταστροφές και περιόδους προόδου. Εδώ οι πρόσφυγες, εδώ και τα καραβάνια που φεύγουν για την Αμερική και την Αυστραλία. Εδώ και οι μεγάλες επενδύσεις του λιμανιού. Εδώ και το άνοιγμα του Ανατολικού κόσμου, της Ασίας στην Ευρώπη. Ο Πειραιάς πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με χαρά τα ΕΛΤΑ αποδέχθηκαν την πρόταση του Γιώργου Ανωμερίτη. Είναι άξιο τιμής ότι η δύναμη της χώρας παραμένει στη θάλασσα. Η Ελλάδα ποτέ δεν περιορίστηκε στα εθνικά της σύνορα. Ο ελληνισμός της διασποράς και το αιώνιο ταξίδι του Οδυσσέα, ήταν αυτά που τη στήριξαν. Θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία μας με τον ΟΛΠ αλλά και με όλους όσοι συνέβαλλαν για τη δημιουργία των γραμματόσημων ήταν εξαιρετική. Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ».

Ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Πειραιά κ. Νίκος Βρεττάκος, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Με μεγάλη χαρά σας βλέπουμε σήμερα εδώ. Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Πριν λίγες εβδομάδες μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε αυτή την έκθεση. Στην ενότητα, με θέμα τη θάλασσα παρουσιάζεται μια βραβευμένη έκθεση «Η Ελλάς των νησιών και των πέντε θαλασσών». Ξεκινάει από εκθέματα με κάρτες μάξιμουμ, που έχουν το αντίστοιχο γραμματόσημο, με μεγάλη αξία φιλοτελική, που δείχνει τη γεωγραφική θέση της Ελλάδος, πλούτο, λιμάνια, φάρους, φρούρια, γέφυρες και ότι σχετίζεται από την ευλογία που περιβάλλει την Ελλάδα και λέγεται θάλασσα. Στην ενότητα ναυτιλία, υπάρχουν όλοι οι τύποι των πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν και βοήθησαν την εμπορική ναυτιλία να φτάσει στο ανώτατο σημείο. Όλες οι κάρτες έχουν σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Υπάρχουν όλες οι εκδόσεις του ΕΛΤΑ και έχει αναδείξει θαυμάσια γραμματόσημα για τη ναυτιλία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στην ενότητα Πειραιάς, τονίζεται η πόλη της ναυτοσύνης. Εκθεσιακά θα δείτε μεγάλες καρτ ποστάλ από πίνακες και φωτογραφίες με τη θάλασσα και το λιμάνι, φωτογραφίες και γκραβούρες από το λιμάνι του Πειραιά, που προέρχονται από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Πειραιά. Επίσης για πρώτη φορά δανείζεται τμήμα της συλλογής του μεγάλου φιλοτελιστή Βαγιάκη. Πρόκειται για αξιόλογα και σπάνια εκθέματα και θα χαρούμε να περιηγηθείτε στον χώρο και να θαυμάσετε σπάνια εκθέματα».

Η Έκθεση «Πειραιάς – Θάλασσα – Ναυτιλία», θα διαρκέσει έως και αύριο Κυριακή 31/5.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: