Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίσημη υποδοχή στο “Πλοίο της Ειρήνης”

Στο λιμάνι του  Πειραιά κατέπλευσε  σήμερα το “Πλοίο της Ειρήνης” (“Peace Boat“) και έτυχε επίσημης υποδοχής. Το “Peace Boat”, ήρθε στον Πειραιά προερχόμενο από το Κουσάντασι και είχε ξεκινήσει από τη Γιοκοχάμα, με 1.200 επιβάτες πολλών εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και 10 επιζώντες από τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, μεταφέροντας σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης.

Στο λιμάνι το υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσας, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Αλ. Αργουδέλης, ο πρόεδρος του ΟΛΠ  Γ. Ανωμερίτης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανώσεων και Παγκοσμιοποίησης Π. Τριγάζης, η πρόεδρος της οργάνωσης “Έλληνες Γιατροί κατά των πυρηνικών” Μαρία ΑρβανίτηΣωτηροπούλου,  εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, μαθητές και γονείς του 5ου Γυμνασίου Κερατσινίου, εκπρόσωποι αντιρατσιστικής οργάνωσης, ακτιβιστές της Ειρήνης από την Κύπρο,  την Τουρκία,  την Αφρική, το Κουρδιστάν κ.ά.

Ο αντιδήμαρχος Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, απηύθυνε χαιρετισμό στους επιβαίνοντες στο “”Peace Boat”, είπε:

«Εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά κυρίου Γιάννη Μώραλη, σας καλωσορίζω στο λιμάνι του Πειραιά, στη φιλόξενη πόλη μας, που υποδέχεται για μια ακόμα φορά το “Πλοίο της Ειρήνης”. Το φετινό ταξίδι του “Πλοίου της Ειρήνης” συμπίπτει με τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα μηνύματα όμως που πρεσβεύει παραμένουν επίκαιρα και στις ημέρες μας. Η παρουσία στο πλοίο των επιζώντων από τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έρχεται να μας υπενθυμίσει τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων, αλλά και να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Η Ειρήνη δυστυχώς ακόμη και σήμερα κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι. Πολλά σημεία στον πλανήτη δοκιμάζονται από πολεμικές συγκρούσεις και  χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν. Ο δήμος Πειραιά χαιρετίζει την παρουσία του “Πλοίου της Ειρήνης” στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ενώνει τη φωνή του με όσους επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, κατά των πολέμων, κατά της βίας, κατά του φασισμού. Καλώς ήλθατε στον Πειραιά!».

Μιλώντας προς τους ξένους προσκεκλημένους ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης μεταξύ άλλων είπε:

«Ανήκω σε μια γενιά που οργανώθηκε και αγωνίσθηκε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Σ΄αυτόν τον κόσμο, παρότι αποτρέψαμε έναν πυρηνικό όλεθρο δεν αποτρέψαμε τους τοπικούς πολέμους και τους εμφύλιους σπαραγμούς, πίσω από τους οποίους βρίσκονται πάντα τα συμφέροντα των ισχυρών της Γης. Ο Πλανήτης μας σήμερα και πάλι απειλείται. Όχι ευθέως από τους κατέχοντες πυρηνική ενέργεια και όπλα. Απειλείται από τους ηγέτες της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας, οι οποίοι μέσω της εικονικής οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής τους δύναμης, επιβάλλονται σε πολιτικές ηγεσίες και στις νόθες αγορές, κάνοντας τους φτωχούς λαούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η παγκόσμια οικονομία, η ίδια η δημοκρατία, το περιβάλλον, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, καταπατώνται και συντρίβονται στο όνομα των ολίγων ισχυρών. Αυτός είναι ο λόγος που τα σημερινά Κινήματα πρέπει να οργανωθούν και να αγωνισθούν για τη σημερινή απειλή κατά της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, που είναι η οικονομική εξουσία των δυναστών και δικτατόρων των Αγορών».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: