Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προσχέδιο κατηγορητηρίου επειδή… έχω πετσικάρει!

ΥΓΕΙΑ στις 24/02/2020

Επί της ουσίας τσιμουδιά με τα “διακυβεύματα της εποχής” και λοιπές κενολογίες…

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Όλοι μιλάνε για «πρόσβαση σε νέα φάρμακα» και «νέες τεχνολογίες”, για «πρόληψη του καρκίνου», για «ολιστική ιατρική», για «υγιεινή ζωή» και άλλες ιδέες και έννοιες που αγνοούν το νόημά τους. Πομφόλυγες κατά συρροήν στα ρείθρα του ανύπαρκτου.

Όλοι τυλιγμένοι στην Άτροπο της πολύτροπης και πολυέλικτης βιομηχανίας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υλακές και ουρλιαχτά.

Σύλλογοι εθελοντών, επιστημονικοί σύλλογοι και ενώσεις. Αλλά και πολιτικοί, πρώην και νυν, οικονομολόγοι Υγείας -ώ ποία θεμελιώδης αντίφαση εννοιών σε δύο λέξεις ενός επιστημονικού τίτλου…

  • Οι μεν ξιφουλκούν υπέρ της ελεύθερης -έως και ασύδοτης- πρόσβασης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας.
  • Οι δε οχυρώνονται πίσω από την εκλογίκευση της δαπάνης έως την ασφυκτική περιστολή της – ως εάν αμυνόμενοι περί Πάτρης…

Καμμία αντίρρηση μέχρι εδώ. Αλλά…

  • Για την υπέρτατη αναγκαιότητα περίθαλψης των λαβωμένων από την “μεγάλη ασθένεια” όταν τα όπλα μας μένουν από πυρομαχικά, σιωπή!
  • Για την ανάγκη ανακούφισής τους στο σπίτι ή σε ξενώνες, σιωπή -έως και βρομερή.
  • Για τα ογκολογικά νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τους που στενάζουν φορτωμένοι τις ποικιλότροπα «εξαντλημένες» περιπτώσεις, τσιμουδιά!
  • Για τους λιμνάζοντες ασθενείς τελικού σταδίου που κρατούν πολύτιμες κλίνες για την έγκαιρη θεραπεία των ιάσιμων ή διασώσιμων περιπτώσεων, τσιμουδιά!

(Ξέρουν όμως όλοι να ζητούν μια εξαίρεση για τον δικό τους -επειδή ξαφνικά εκεί στο τέλος της διαδρομής ανακάλυψαν πως τα ειδικά νοσοκομεία παρέχουν ανυπέρβλητη περίθαλψη κλπ. κλπ.)

Τσιμουδιά λοιπόν απ’ όλους επί της Ουσίας και της απορρέουσας Πράξης. Ουσιώδης τσιμουδιά. Επειδή από πανηγυρικούς και από “άμβωνος”, από δακρυσμένες, συγκλονιστικές ομιλίες, άλλο τίποτα -«οι προκλήσεις, τα διακυβεύματα της εποχής» και λοιπές κενολογίες…

Ένοχη διάχυτη σιωπή όπως βόθρου που ζέει από κακοχωνεμένα λύματα. Σήψης και πρόστυχης σηπίας η σιωπή…

Εντάξει, κάποιοι βρομάνε βαριά από χρόνια και το ξέρουμε. Όμως και κάποιοι άλλοι έχουμε λυγίσει από τη μπόχα και το μάταιο κουπί αντίρευμα στην καλοπέραση και την αδιαφορία. Και συγγνώμη για την οξύτητα. Έχω πετσικάρει!

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: